Sergej Bubka – Nebeski skok u Sestrijereu

Sergej Bubka - Nebeski skok u Sestrijereu

Sergej Bubka je imao takmičarski duh koji je kanalisao u nekoliko sportova, sve dok nije upoznao trenera skoka motkom Vitalija Petrova. Ubrzo je krenuo da se bavi ovom disciplinom u kojoj je tokom karijere postigao neverovatne rezultate.
13. jula 1985. godine u Parizu, Sergej Bubka je zadivio sportski svet, preskočivši tačno 6 metara, što se dugo smatralo nedostižnom visinom za sve skakače motkom. Posle skoka preko “granice snova”, Bubka je nastavio da pomera lični i svetski rekord iz takmičenja u takmičenje. Ono što je zanimljivo jeste da je Bubka od svetske atletske organizacije dobijao nagrade za svaki svetski rekord koji je postavio. Nagrade nisu bile prevelike, pa je svaki put kada bi skočio centimetar više od prethodnog rekorda odustajao od pokušaja preskakanja novog rekorda na tom takmičenju i čekao sledeće da tamo skoči još centimetar više, kako bi ponovo dobio nagradu. Već u martu 1991. godine, Bubka ruši novu granicu snova i preskače visinu od 6,10 metara koju do danas niti jedan drugi skakač nije uspeo da preskoči na otvorenom, a posle tog skoka dao je zanimljivu izjavu o svojim mogućnostima: “Moj skok nije bio savršen, uzeo sam kratak zalet i ruke su mi bile previše povučene unazad kod skoka. Kada “ispeglam” ove mane, siguran sam da se mogu popraviti.”

Sergej Bubka je u Sestrijereu u julu 1994. godine postavio letvicu na već preko 20 godina nedodirljivu visinu. U italijanskom mestu, više poznatom po takmičenjima u zimskim sportovima nego u atletici, Bubka je impresivnim skokom preskočio 6,14 metara iz prvog pokušaja a tom rezultatu niko nije uspeo ni da se približi na otvorenom.
Sergej Bubka je u Sestrijeru 1994. godine preskočio 6 metara i 14 centimetara, visinu kojoj veoma dugo niko od skakača motkom nije ni prišao.

Kada je “ispeglao” mane, Sergej Bubka je u Sestrijereu u julu 1994. godine postavio letvicu na već preko 20 godina nedodirljivu visinu. U italijanskom mestu, više poznatom po takmičenjima u zimskim sportovima nego u atletici, Bubka je impresivnim skokom preskočio 6,14 metara iz prvog pokušaja, a tom rezultatu niko nije uspeo ni da se približi na otvorenom. Čini se da je u tom trenutku Bubka bio spreman za još bolji rezultat, ali zbog već poznate priče o nagradi za svaki oboreni svetski rekord, Bubka se zaustavio na 6,14 metara tog dana a kasnije u karijeri nije uspeo da nadmaši taj rezultat.
Uživajte u skoku iz Sestrijerea, skoku kojim je legendarni Segej Bubka postavio visinu svetskog rekorda na nedostižan nivo za sve ostale atletičare.

Prethodni tekstMihail Južni – Izvinjenje publici na Rolan Garosu
Sledeći tekstDijego Armando Maradona – Gol veka