Šon Kemp – Dvostruka „osveta“ Mutombu

Šon Kemp - Dvostruka
Šon Kemp - Dvostruka "osveta" Mutombu

Serija prve runde plej-ofa Zapadne konferencije NBA lige iz 1994. godine u kojoj su se sastali Sijetl Supersoniksi i Denver Nagetsi smatra se jednom od najboljih u istoriji početne runde NBA plej-ofa. Iako su u plej-of ušli kao osmoplasirani tim Zapadne konferencije, iako su gubili sa 2-0 u seriji, iako je njihov protivnik po svim procenama bio kvalitetniji, Denver Nagetsi uspeli su da naprave „čudo“ i da trijumfuju sa 3-2 u seriji, čime su postali prvi tim u istoriji NBA plej-ofa koji je kao osmoplasirani uspeo da izbaci prvog nosioca. Najzaslužniji za taj trijumf Nagetsa u seriji bio je legendarni centar Dikembe Mutombo, koji je perfektnom odbranom „izludeo“ Sonikse, ostvario čak 31 blokadu u toj plej-of seriji, a „bananom“ na Šonu Kempu u finišu produžetka petog susreta (o čemu mnogo više u nekoj od narednih priča) praktično je rešio pitanje pobednika celokupne serije.

Ta pretrpljena blokada mnogo je pogodila Kempa, bio je utučen, ne samo zbog eliminacije svog tima, već i zbog prozivki medija i navijača da nije pokazao kvalitet kada je najpotrebnije, da „puca pod pritiskom“, da nije igrač za velike utakmice, da je mnogo bolji bio tokom regularne sezone… Krivicu za prozivke na njegov račun Šon Kemp je našao u Mutombovoj perfektnoj odbrani i jedva je čekao njihove ponovne duele da pokaže svima da sve te prozivke na njegov račun nisu bile na mestu. Po navodima nekih ljudi koji su ga dobro poznavali, Šon Kemp je posle poraza od Denvera u plej-ofu obećao prijateljima da ga Mutombo nikada više u karijeri neće izblokirati, ali i da će mu se „osvetiti za sve“ prvom prilikom. Trenutak za bar malu „naplatu dugova“ Mutombu, dogodio se već naredne sezone…
Prolećnog 6. aprila 1995. godine, u finišu regularnog dela te NBA sezone, Sijetl Supersoniksi gostovali su u Denveru. Soniksi koji te sezone nisu igrali ni približno dobro kao prethodne, ipak su uspeli da zabeleže trijumf nad Nagetsima, koji su takođe imali dosta lošiju sezonu od prethodne. Pored toga što im je taj trijumf bio važan u borbi za što bolji plasman pred plej-of, on je bio važan za tim iz Sijetla i zato što je njihova možda i prva zvezda u tom trenutku Šon Kemp, dočekao trenutak za „osvetu“. Primio je Šon Kemp loptu na ivici reketa, a onda odmah pošto je dobio loptu od saigrača, „Reign man“ kreće na zakucavanje, u čemu je imao nameru da ga spreči Dikembe Mutombo. Skočio je Dikembe visoko i probao desnom rukom da izblokira Kempa, ali nije uspeo u tome, već je samo posle fenomenalnog zakucavanja igrača Sijetla uspeo da završi na njegovom „posteru“. Ipak, Kemp nije imao nameru tu da se zaustavi…

Šon Kemp je na meču u Denveru zakucao dva puta preko Mutomba.
Šon Kemp je na meču u Denveru zakucao dva puta preko Mutomba.

Već u jednom od narednih napada svog tima, Kemp je malo odgurnuo Mutomba i tako se oslobodio od njega, da bi ga potom Geri Pejton odlično uposlio, a Šon Kemp krenuo na novo silovito zakucavanje. Dikembe se tada brzo pridiže sa parketa i pokušava da izblokira Kempa, ali i pored toga što je Mutombo pokušao sve, Šon Kemp je skočio više i snažnim zakucavanjem stavio legendarnog centra na „novi poster“.
Iako je u pitanju bio „samo“ meč regularnog dela sezone, iako nisu bili ni približno bitni trenuci kao u plej-ofu godinu dana ranije, Šon Kemp se na ovaj način bar malo „osvetio“ Mutombu za „poniženje“ koje je doživeo od njega. I kasnije tokom karijere, Šon Kemp je uspeo u još nekoliko navrata da zakuca preko Mutomba, ali po sopstvenom priznanju za njega ta zakucavanja nisu bila ni približno značajna kao ona iz 6. aprila 1995. godine u Denveru, kada je uspeo da na jednom meču dva puta „posterizuje“ legendarnog centra. Kako su izgledala ta zakucavanja, kojima se Šon Kemp „osvetio“ Mutombu, možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekst„Nevidljivi“ udarac Roj Džonsa
Sledeći tekstPeleov genijalni promašaj