Španska Vaterpolo Hobotnica – Hesus Roljan

Španska Vaterpolo Hobotnica - Hesus Roljan.
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada se nabrajaju imena najboljih vaterpolo golmana svih vremena, u vrhu a često i na vrhu te liste se uvek nadje Hesus Roljan. Legendarni španski golman je osim po sjajnim odbranama, bio poznat i po gestikulacijama koje je izvodio posle sjajnih odbrana a koje su često znale da izluđuju protivničke igrače.
Španska Vaterpolo Hobotnica - Hesus Roljan.Hesus Roljan je u reprezentaciju Španije ušao 1988. godine sa 20 godina. Bila je to generacija koja se pripremala za Olimpijske igre u Barseloni 1992. godine, na kojima su Španci imali velike ambicije. Uspeli su reprezentativci “crvene furije” da dođu do finala u Barseloni, ali su u finalu posle velike borbe i produžetaka poraženi od Italije. Onda, kao da se reprezentacija Španije izgubila do sledećih Olimpijskih igara. Uglavnom su beležili slabije rezultate, ali onda su u Atlanti na opšte iznenađenje potpuno zablistali i šokirali vaterpolo svet. Iako pre početka igara nisu bili u krugu najvećih favorita, Španci su predvođeni Estijarteom, Roljanom, Gomezom… potpuno dominirali u Atlanti i zasluženo došli do prvog vaterpolo olimpijskog zlata za svoju zemlju. Nastavila je furija sa sjajnim partijama na planetarnim takmičenjima, na Svetskom prvenstvu u Pertu 1998. godine dolaze do zlata a Hesus Roljan je na tom takmičenju polako počeo da preuzima titulu vaterpolo heroja Španije od legendarnog Manuela Estijartea. Briljirao je Roljan u Pertu, možda mu je to bilo najbolje prvenstvo u karijeri a posebno se istakao u polufinalnoj i finalnoj utakmici. Dugo će se pamtiti i prepričavati finalni meč i nemoć Mađara predvođenih Kašašem pred Roljanom, nisu mogli mađarski reprezentativci nikako da savladaju legendarnog španskog golmana, koji ih je izluđivao što sjajnim odbranama, što osmehom i gestikulacijama posle svake odbrane. Nemoć Mađara u finalu pred golom Roljana se najbolje vidi u rezultatu, kraj meča su dočekali sa samo 4 postignuta gola (6 : 4).
Jedan od najboljih vaterpolo golmana svih vremena - Hesus Roljan.Usledile su opet godine slabijih rezultata španaca, da bi ponovo zablistali na Svetskom prvenstvu u Fukuoki 2001. godine. Predvodnik Roljan i njegov pomoćnik sjajni centar Ivan Perez, vodili su Špance do odbrane titule i novog svetskog zlata. Ako je neko i mislio da je Španija u Pertu odigrala najbolju završnicu prvenstva, vrlo brzo se uverio da greši. Prvo su u polufinalu ostavili Italijane na samo 2 postignuta gola i slavili sa 4 : 2, da bi potom to isto ponovili i u finalu protiv Jugoslavije. Nisu nikako sjajni jugoslovenski igrači (Šapić, Ikodinović, Savić, Vujasinvić, Jelenić, Ćirić…) mogli da nađu rešenje za Roljana, jednostavno je u tom meču Hesus Roljan delovao kao da ima bar 5 ruku i da lopta ne može nikako da prođe pored njega. Ispostaviće se da je prvenstvo u Fukuoki bila labudova pesma jedne velike španske vaterpolo generacije koju su predvodili Estijarte i Roljan i da će španski vaterpolo još dugo posle Fukuoke čekati na veliki uspeh.
Najveći deo klupske karijere, Hesus Roljan je proveo u Katalunji, nastupao je još za italijanski Pro Reko, dok je kraj karijere dočekao u Sabadelju. Sa Katalunjom je 1995. godine došao do titule šampiona starog kontinta, da bi isti uspeh ponovio i 8 godina kasnije sa Pro Rekom.
Hesus Roljan je vaterpolo karijeru završio 2004. godine a u bogatoj karijeri je više od 400 puta branio gol španskog nacionalnog tima. U martu 2006. godine, sportski svet je potresla vest da je Legendarni Hesus Roljan pod nerazjašnjenim okolnostima pronađen mrtav u gradu La Gariga pored Barselone, gde je bio na lečenju zbog depresije, izazvane prekidom vaterpolo karijere. Koliko je poštovanje imao Roljan u Španiji, možda najbolje pokazuje da je zbog njegove iznenadne smrti bilo otkazano celo kolo španskog nacionalnog vaterpolo prvenstva.
Ostaje dugo sećanje na čuvenu špansku vaterpolo hobotnicu i sigurno jednog od najboljih vaterpolo golmana svih vremena – Legendarnog Hesus Roljana.

Prethodni tekstRomantičar košarkaških terena – Mirza „Kinđe“ Delibašić
Sledeći tekstPiksijev čas fudbala Špancima