„Taktičko“ zakucavanje lopte u svoj koš

U decembru 2015. godine u utakmici nemačke košarkaške Bundeslige sastali su se Braunšvajg i Tibingen. Domaćini su na kraju trijumfovali na susretu koji nije trebao da izazove veliku pažnju, ali je ipak jedan detalj iz završnice ovog meča obišao planetu.
Na samo četiri desetinke pre poslednjeg zvuka sirene, Braunšvajg je imao dva poena prednosti i slobodno bacanje za Lukasa Gerca. Na zahtev stručnog štaba, Gerc namerno promašuje to slobodno bacanje, Krilni košarkaš Tibingena Garlon Grin, koji se u trenutku izvođenja slobodnog bacanja nalazio iza linije za tri poena, zaleće se i pored svih igrača posle promašaja Gerca odlučuje da zakuca loptu u svoj koš?! Potez Grina je iznervirao njegove saigrače i članove stručnog štaba Tibingena, ali i zbunio sudije susreta, koje su se konsultovale pre donošenja odluke da li da priznaju autokoš Grina. Ipak, posle nekoliko desetina sekundi konsultacija odlučuju da nemaju razloga da ne priznaju koš, kojim je praktično i odlučeno pitanje pobednika susreta.ne bi li doveo goste u poziciju da za samo četiri desetinke prvo dođu do skoka, a potom šutiranjem preko celog terena pokušaju da dođu do pobede, što se smatra da gotovo nije moguće. Ipak, umesto da gosti bar pokušaju da dođu do trijumfa, tada se događa nešto zaista neverovatno…
Krilni košarkaš Tibingena Garlon Grin, koji se u trenutku izvođenja slobodnog bacanja nalazio iza linije za tri poena, zaleće se i pored svih igrača posle promašaja Gerca odlučuje da zakuca loptu u svoj koš?! Potez Grina je iznervirao njegove saigrače i članove stručnog štaba Tibingena, ali i zbunio sudije susreta, koje su se konsultovale pre donošenja odluke da li da priznaju autokoš Grina. Ipak, posle nekoliko desetina sekundi konsultacija odlučuju da nemaju razloga da ne priznaju koš, kojim je praktično i odlučeno pitanje pobednika susreta.
Kada se meč završio mnogi su sa nestrpljenjem očekivali objašnjenje Grina za njegov potez, a ono je usledilo u intervjuu koji je odmah objavljen na zvaničnom sajtu nemačke košarkaške lige: „Bili smo u zaostatku dva poena na 7 desetinki pre isteka vremena kada sam čuo trenera protivničke ekipe kako uzvikuje svom igraču: ‘Promaši slobodno bacanje, promaši slobodno bacanje!’ Odlučio sam tada da brzo zakucam loptu u svoj koš kako bi ostalo još vremena, Kada se meč završio mnogi su sa nestrpljenjem očekivali objašnjenje Grina za njegov potez, a ono je usledilo u intervjuu koji je odmah objavljen na zvaničnom sajtu nemačke košarkaške lige: „Bili smo u zaostatku dva poena na 7 desetinki pre isteka vremena kada sam čuo trenera protivničke ekipe kako uzvikuje svom igraču: 'Promaši slobodno bacanje, promaši slobodno bacanje!' Odlučio sam tada da brzo zakucam loptu u svoj koš kako bi ostalo još vremena, a mi imali poslednji napad i pokušali da sa izvođenjem lopte sa protivničke polovine nadoknadimo četiri poena zaostatka?!“ - objasnio je svoj potez Garlon Grin.a mi imali poslednji napad i pokušali da sa izvođenjem lopte sa protivničke polovine nadoknadimo četiri poena zaostatka?!“ – objasnio je svoj potez Garlon Grin.
Objašnjenje koje je Grin dao medijima samo je dodatno zbunilo ljubitelje košarke, koji su se zapitali kako je on mislio da njegov tim nadoknadi 4 poena zaostatka za manje od pola sekunde, pa makar imao i loptu na protivničkoj polovini. Naravno, kao i uvek u 21. veku kada se dogodi neka slična neobična situacija u sportu, i ovog puta su se čula mišljenja mnogih da je sve zapravo bila nameštaljka zbog kladionica i da je Grin zbog toga se odlučio da zakuca loptu u svoj koš, ne bi li ispoštovao navodni dogovor od pre početka duela. Sa druge strane, oni koji smatraju da je to samo teorija zavere, verovali su u po njima potpuno logično objašnjenje da se Grin zbunio i da se zapravo samo nije dobro snašao u datoj situaciji.
Bilo da je u pitanju kladioničarska nameštaljka, pogrešna taktika ili samo obična zbunjenost, potez Grina je zaista neverovatan i taško da će ikada biti viđeno nešto slično na košarkaškom terenu. Kako je izgledao njegov neobičan potez možete da pogledate na snimku koji je pred vama, a mi potom očekujemo u komentarima i vaša mišljenja o ovom zakucavanju koje je izazvalo dosta pažnje.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This