Tom Izo – Šampion se postaje na prvom treningu?!

Tom Izo - Šampion se postaje na prvom treningu?!
Tom Izo - Šampion se postaje na prvom treningu?!

Tom Izo je legenda NCAA košarke. Ovaj košarkaški trener više decenija se nalazi na klupi Mičigen Stejt Spartansa, sa kojima je ostvario velike uspehe. Spartansi su u Izovoj eri postali po drugi put NCAA šampioni, više puta su nastupali na završnom turniru, a mnogi igrači su u tom perioda posle nastupa na Mičigen Stejtu zaigrali u NBA ligi. Rezultatska kruna Izove karijere u Spartansima je bila sezona 1999/2000, kada je ovaj tim postao NCAA šampion.
Te sezone Spartansi su igrali odličnu košarku, zabeležili su 32 pobede i samo 7 poraza, a u finalnom meču u Indijanapolisu predvođeni Matinom Klivsom i Morisom Pitersonom ubedljivo su savladali Florida Gejtorse i postali NCAA šampioni po drugi put u istoriji, a prvi put posle 1979. godine, kada ih je do titule vodio legendarni Irvin „Medžik“ Džonson. Mnogi igrači su pričali kako im je Tom Izo te sezone „ugradio“ veliku veru, da su bili ubeđeni da će pobediti svakog protivnika i da su nepobedivi, a neki su smatrali da je ključ za uspeh napravljen već na prvom treningu u sezoni.

Košarkaši Mičigen Stejt Spartansa su 2000. godine, posle 21 godine, postali NCAA šampioni.
Košarkaši Mičigen Stejt Spartansa su 2000. godine, posle 21 godine, postali NCAA šampioni.

Pošto je poznat kao dosta strog trener, mnogi igrači su očekivali „torturu“ od Iza već na prvom treningu te sezone, ali umesto toga trenig je bio pozitivno iznenađenje za njih. Kada je ušao u salu, Tom Izo je svojim igračima rekao da tog dana neće biti kondicionog treninga, da će preskočiti rad u teretani, ali i da neće raditi sa loptom. Kada su se zbunjeni igrači međusobno pogledali i zapitali šta je Izo smislio, on im je zatražio da se svi okupe oko njega, a potom im je rekao da će na prvom treningu vežbati kako da iseku mrežice sa obruča, jer će to trebati da urade na kraju sezone kada postanu šampione države. Mnogi igrači su sa osmehom prihvatili ovakvu ideju trenera, ali kako su kasnije priznali u prvi mah nisu verovali da će im ta vežba trebati na kraju sezone i da će oni biti ti koji će seći mrežice sa obruča u Indijanapolisu. Na njihovu sreću pogrešili su…

Tom Izo je posle finalnog duela sa svojim igračima sekao mrežice sa koševa u Indijanapolisu, a to je radio i kasnije tokom karijere u još nekoliko navrata.
Tom Izo je posle finalnog duela sa svojim igračima sekao mrežice sa koševa u Indijanapolisu, a to je radio i kasnije tokom karijere (slika je sa jedne od tih situacija) u još nekoliko navrata.

3. aprila 2000. godine, odmah pošto su u finalu savladali Florida Gejtorse, košarkaši Mičigen Stejt Spartansa su se zajedno sa svojim trenerom popeli do obruča, a potom i posekli mrežice sa koševa dvorane u Indijanapolisu.
Tom Izo je jedna od većih trenerskih legendi NCAA košarke, a o njegovim metodama često su važila podeljena mišljenja. Ipak, njegov inovativni trening na startu sezone 1999/2000 pokazao se vrlo uspešnim i bio je početak šampionskog puta Mičigen Stejt Spartansa.

Prethodni tekstTrka koju niko nije završio
Sledeći tekstKada je Toni Kukoč poslao trojicu „po burek“