Tomas Morgenštern – Stravičan pad u Kulmu

Tomas Morgenštern - Stravičan pad u Kulmu
Tomas Morgenštern - Stravičan pad u Kulmu

Jedan od najboljih ski skakača sa početka 21. veka Tomas Morgenštern doživeo je stravičan pad na letaonici u austrijskom Kulmu 2014. godine. Bio je to pad kakav se na sreću ne viđa često i posle koga je „Morgi“ uspeo da se oporavi, ali i zbog koga je na kraju završio skakačku karijeru…
Svima koji su te 2014. godine gledali trening na letaonici u Kulmu zastao je dah kada je trostruki olimpijski šampion Tomas Morgenštern doživeo horor pad. Austrijski skakač je pošto je odskočio sa zaletišta, pri brizini od 100 kilometara na sat, zbog jakog vetra sa leđa izgubio ravnotežu, okrenuo se na levu stranu i silovito pao na leđa i glavu. Posle pada na najstrmijem delu doskočišta, više puta se okrenuo, a zaustavio se tek na ravnom delu doskočišta. U publici, ali i među austrijskim stručnim štabom, zavladili su šok i neverica. Tomas Morgenštern je prilikom udarca u podlogu izgubio svest, ali je srećom vrlo brzo povratio svest, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu u Salcburgu.

Tomas Morgenštern - Težak pad na letaonici u Kulmu.
Tomas Morgenštern – Težak pad na letaonici u Kulmu.

U prvim dijagnozama, tada 27-godišnjem skakaču konstantovane su povrede glave i kontuzije na plućima, a i pored prognoza koje su u tom trenutku bile veoma loše, iako su i mnogi očekivali da će posle pada u Kulmu završiti karijeru, „Morgi“ nije želeo da odustane i vratio se skokovima. Nastupio je ponovo na zimskim Olimpijskim igrama u Sočiju, gde je zajedno sa austrijskim timom osvojio srebro, dok u individualnoj konkurenciji nije bio blizu medalje. Posle tog takmičenja govorio je o padu u Kulmu i o putu koji je prošao do povratka ovom vrlo opasnom sportu. “Bilo je teško vratiti se na skakaonicu posle pada u Kulmu. Plašio sam sam se skokova i povratka, ali je za mene bilo bitno da se vratim što pre, da se borim protiv svojih strahova. Način na koji sam se vratio na skakaonicu, kako sam pronašao volju da se ponovo takmičim mi je bio najsvetliji trenutak sezone. Bilo je neverovatno, osećao sam se odlično i donelo mi je najlepši osećaj ove sezone, a srebrna medalja je došla kao ostvarenje sna. Nije bilo lako kao što izgleda. Bio je to težak povratak, srećan sam što sam uspeo da se vratim, ponosan sam, posebno jer sam na Olimpijskim igrama ostvario dobar rezultat.“

I pored toga što se vratio takmičenjima, Tomas Morgenštern je na kraju zbog pada u Kulmu okončao karijeru.
I pored toga što se vratio takmičenjima, Tomas Morgenštern je na kraju zbog pada u Kulmu okončao karijeru.

Po završetku te sezone Morgenštern je odlučio da okonča karijeru, a novinarima je na konferenciji za štampu na kojoj je objavio završetak karijere priznao kako je pad u Kulmu razlog za njegovo penzionisanje. “Moje samopouzdanje se nakon toga nikada nije vratilo. Kada sedite na vrhu skakaonice i ne razmišljate o skoku nego o riziku koji je pred vama, znate da je gotovo. Povukao sam liniju, prestajem da skačem.”
Pogledajte i podsetite se užasnog pada Tomasa Morgenšterna od koga se „diže kosa na glavi“ i koji je praktično označio kraj jedne velike sportske karijere.

Prethodni tekstTrejsi Mekgrejdi – Fenomenalno zakucavanje preko Kornela Davida
Sledeći tekstRikelmeov gol protiv jedanaest golmana