Tomi Robredo – Umesto pružene ruke, dva srednja prsta za Mareja

Krajem 2014. godine, posle preko tri sata vrhunskog tenisa i meča koji je oduševio publiku, Endi Marej je u finalu ATP turnira u Valensiji savladao Tomija Robreda. Bio je to veoma uzbudljiv meč u kojem je Tomi Robredo dobio prvi set sa 6:3, a potom su oba naredna dela igre odlučena posle taj-brejka i to na gotovo identičan način. U oba taj-brejka Robredo je bio bliži pobedi, propustio je i ukupno 5 meč lopti, da bi potom oba 13. gema u setu na razliku dobio Endi Marej (prvi sa 9:7, drugi sa 10:8) i tako osvojio titulu na turniru u Valensiji. Da stvar bude gora po tenisera iz Španije, nepunih mesec dana pre turnira u Valensiji, dvojica tenisera sastala su se u finalu turnira u Šenženu, na kojem je takođe posle velike borbe i spašenih 5 meč lopti slavio Endi Marej. Poraz u finalu turnira na domaćem terenu posle velike borbe i propuštenih 5 meč lopti, kao i činjenica da je na sličan način od istog protivnika izgubio i tridesetak dana ranije, veoma je frustrirano delovao na Robreda, koji se tada odlučio na gest koji će na kraju i obeležiti finalni duel.
Odmah pošto je Endi Marej odličnom bekhend paralelom osvojio poslednji poen na meču, Tomi Robredo je krenuo da prilazi mreži, kako bi došlo do uobičajenog pozdrava dvojice tenisera preko mreže. Pošto je Marej završio na podu proslavljajući pobedu u uzbudljivom meču, Španac ga je mirno čekao, presavijen od umora preko mreže. A onda, kada je Endi krenuo da mu prilazi, Tomi Robredo je podigao glavu i „besno“ „počastio“ Britanca sa srednja prsta obe ruke.

Tomi Robredo je pokazao dva srednja prsta Mareju posle izgubljenog finala u Valensiji.
Tomi Robredo je pokazao dva srednja prsta Mareju posle izgubljenog finala u Valensiji.

Endi Marej je ovakav gest protumačio onako kako ga je Robredo i zamislio, kao šalu, pa je odmah zagrlio protivnika, a dvojica tenisera su potom sa osmesima na licima odšetali sa terena. I dok se mnogima Robredova „neobična čestitka“ protivniku dopala i protumačili su je kao dobru šalu, nije bilo ni malo onih koji su ovakav gest Španca smatrali neprimerenim. Tako se po pojedinim medijima moglo čuti i pročitati da ovako ponašanje ne dolikuje džentlmenskom sportu kakav je tenis, ali i da ovakav gest se „mora“ osuditi, da ne bi počeli i drugi teniseri da ga koriste. Isto tako, pojedinci su se zapitali da li bi se kao šala protumačila ovakva reakcija i da je umesto Tomija Robreda bio u pitanju neki drugi teniser, koji nije nastupao na domaćem terenu i koji nije mnogo popularan kod prisutnih navijača.

Dvojica tenisera su se na kraju smejala gestu Tomija Robreda.
Dvojica tenisera su se na kraju smejala gestu Tomija Robreda.

„Moj gest je bio prijateljski i on je pokazao koliko je meč bio neizvestan. Endi je van terena osoba za čistu desetku, veoma je dobar čovek i nikako ne mogu biti ljut na njega.“ – odgovorio je Tomi Robredo posle meča na pitanje novinara o svom gestu, koji su neki protumačili i kao pokazatelj ljutnje prema Mareju. I dok su ga neki i dalje napadali, u odbranu Robreda stala je i majka britanskog tenisera, Džudi Marej, koja je objasnila da je Robredov gest simpatičan, ali i da osmeh dvojice tenisera posle poteza Španca najbolje govori o njihovom međusobnom poštovanju i da je on pravi pokazatelj fer-pleja.
Teniska federacija se očigledno slagala sa Džudi Marej i nije smatrala da je u gestu Španca bilo šta neprikladno, pa je odlučila da ga ne kazni. Kako je izgledao potez Tomija Robreda koji je izazvao brojne i uglavnom podeljene reakcije, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This