Vlade Divac – Zakucavanje iz „besa“

Vlade Divac - Zakucavanje iz
Vlade Divac - Zakucavanje iz "besa"

U nekoliko navrata smo se već podsećali nekih detalja, kao što su Orijeva trojka, tuča Foksa i Kristija, Vilijamsova fantastična asistencija… iz duela Sakramento Kingsa i Los Anđeles Lejkersa sa kraja 20. i početka 21. veka. Može se slobodno reći da je tih godina to bilo najveće rivalstvo u NBA ligi. Mečevi tih timova su bili nešto što je košarkaška publika širom planete sa nestrpljenjem očekivala. Iako su Lejkersi odnosili više pobeda u tim mečevima, to nikako ne znači da nije puno detalja iz tih duela kojih se i danas rado sećaju navijači Kingsa. Upravo jednog od njih se podsećamo u današnjoj priči i u njemu je u glavnoj ulozi Vlade Divac…

Vlade Divac je spektakularno zakucao preko Vokera

Kao i uvek kada su početkom 21. veka Los Anđeles Lejkersi gostovali u „Arko Areni“ u Sakramentu, dvorana je bila rasprodata, a bučna publika pružala je podršku domaćim igračima u nameri da savladaju velikog rivala. Ništa drugačije nije bilo ni ovog puta. Kingsi su dobru igru krunisali vođstvom u završnici treće četvrtine. Tada je centar gostiju Šekil O’Nil posle jednog rolinga i „laktanja“ Divca koje sudije nisu okarkaterisale kao faul, snažnim zakucavanjem direktno ispred centra domaćih smanjio prednost Kingsa. Način na koji je O’Nil stekao prednost u duelu sa njim, kao i činjenica da sudije nisu dosudile faul, kao da su probudili bes u Divcu. On je tražio odmah loptu od saigrača…

Vlade Divac je protiv Lejkersa izveo fantastično zakucavanje.
Vlade Divac je protiv Lejkersa izveo fantastično zakucavanje.

Dag Kristi je izveo loptu do Divca. Vlade je potom u maniru plejmekera preveo loptu na protivničku polovinu. Kada je stigao blizu linije za tri poena, dok su se domaći komentatori brinuli o stanju njegovih rebara posle prethodnog duela sa Šekom, Vlade Divac pravi brzu promenu. Stuštava se ka košu gostiju pored zbunjene odbrane Lejkersa koja to očigledno nije očekivala. Jedini koji je pokušao da zaustavi Divca bio je centar gostiju Samaki Voker. Ipak, u tome nije mogao da uspe. Posle odlčnog prodora, Vlade Divac snažno zakucava loptu u koš preko Vokera. Time „raspaljuje“ publiku u „Arko Areni“, stavlja centra gostiju na „poster“ i povećava vođstvo svog tima. Na taj način se i „sveti“ igračima Lejkersa za prethodni napad u kojem je bio „ponižen“ od strane O’Nila.

Najbolje zakucavanje Divčeve karijere

Malo je reći da su komentatori susreta, kao i domaća publika bili oduševljeni posle zakucavanja Divca koje kao da je prkosilo vremenu i kojim Vlade Divac, koji je tada bio duboko u četvrtoj deciniji života, kao da je bar na trenutak vratio vreme više od 10 godina unazad.
Zakucavanje koje je Vlade Divac izveo u „Arko Areni“ preko Samakija Vokera zvaničnici NBA lige izabrali su za drugi najbolji potez u njegovoj karijeri. To je i zvanično najbolje zakucavanje u Divčevoj NBA karijeri. Kako je izgledalo to sada već legendarno zakucavanje možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstBiksente Lizarazu – Gol koji diže publiku na noge
Sledeći tekstKada je prepun “Kamp Nou” skandirao ime Predraga Spasića