Volimo Jureka više od bureka

Jure Franko, jedini osvajac medalje za Jugoslaviju na Zimskim Olimpijskim Igrama u Sarajevu 1984,
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Povukao se sa 23 godine, u Svetskom kupu stigao je do tri treća mesta, imao je 23 plasmana u deset najboljih i nikada nije bio ni blizu Kristalnog globusa, ali je na Zimskim Olimpijskim Igrama u Sarajevu upisao svoje ime u istoriju Jugoslovenskog sporta. Jure Franko je mimo svih očekivanja zablistao u Sarajevu, osvojio prvu medalju za Jugoslaviju u istoriji ZOI i postao velika sportska zvezda od Vardara do Triglava.
Jure Franko se posle dobre prve vožnje u veleslalomu na ZOI u Sarajevu našao na četvrtom mestu, sa malim zaostatkom za vodećim i u borbi za medalje. Veliki broj ljudi je došao na drugu vožnju da bodri Franka u pokušaju da osvoji prvu medalju na ZOI za Jugoslaviju u istoriji. Nošen tom frenetičnom podrškom, Jure je zablistao i vozeći trku svoje karijere ostvario najbolji rezultat na drugoj stazi i došao na korak do medalje. Posle njega je startovao Austrijanac Gruber, koji je imao samo desetinku prednosti iz prve vožnje u odnosu na Franka i koju nije uspeo da sačuva u drugoj vožnji. Posle nekoliko grešaka, Gruber je u cilj ušao sa velikim zaostatkom za Frankom, što je izazvalo erupciju oduševljenja na Bjelašnici. Već tada je bilo jasno da se Jure Franko upisao zlatnim slovima u istoriju Jugoslovenskog sporta, kao prvi osvajač medalje na ZOI za SFRJ. Do kraja trke je Lihteštanac Vencel bio slabiji od Franka, ali je Švajcarac Julen uspeo da sačuva prednost iz prve vožnje u odnosu na Franka i pored nešto slabije druge vožnje i osvoji Olimpijsko zlato a Jure Franku je pripala srebrna medalja.
Jure Franko je postao tom trkom sportski heroj Jugoslavije a stanovnici Sarajeva su ga na rukama nosili gradom uz skandiranje “Volimo Jureka više od bureka”. Za fantastični uspeh u Sarajevu, Jure Franko je nagrađen novim video rekorderom a osvajanjem medalje je i dobio opkladu sa direktorom reprezentacije Jugoslavije Tonetom Vogrincom, koji je pošto je izgubio opkladu sa Frankom bio prinuđen da se ošiša do glave.
Pogledajte i podsetite se sjajne druge veleslalomske vožnje Jure Franka sa ZOI u Sarajevu 1984. kojom je ovaj sjajni skijaš doneo prvu medalju Jugoslaviji na Zimskim Olimpijskim Igrama.

Prethodni tekst„Rabona“ Andresa Vaskeza
Sledeći tekstVeliki i mali – Manute Bol i Tajron Magzi Bogz