Žarko Varajić – Partija za istoriju Bosne i evropske košarke

Žarko Varajić – Partija za istoriju Bosne i evropske košarke
Žarko Varajić – Partija za istoriju Bosne i evropske košarke
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Taj 5. april 1979. godine svi navijači Bosne i ljubitelji jugoslovenske košarke nikada neće zaboraviti. U Grenoblu, u borbi za titulu prvaka Evrope, Bosna je za mnoge potpuno neočekivano savladala tih sezona moćni Emerson iz Varezea i došla do prve klupske evropske titule za košarku u Jugoslaviji. Bio je to fenomenalan uspeh. Iako je Emerson bio apsolutni favorit pre meča, Bosna je od starta igrala odlično i posle vrhunskog meča slavila sa 96:93. Tim je sa klupe predvodio tada mladi trener Bogdan Tanjević, a na terenu je glavna zvezda bio Mirza „Kinđe“ Delibašić i uz njega je odmah bio i kapiten Žarko Varajić. I upravo će Varajić učiniti to veče u Grenoblu dodatno istorijskim…

Žarko Varajić je rekodnom partijom poveo Bosnu ka trofeju

Preuzeo je Žarko Varajić kao kapiten potpunu odgovornost te večeri. Igrao je kao nikada u životu. Prosto je „zatrpavao“ koš italijanske ekipe iz svih pozicija. Pogađao je iz ugla, sa distance, često i iz kontakta, a sa linije za slobodna bacanja bio je gotovo nepogrešiv. Uz Delibašića ulio je dodatnu sigurnost i saigračima i poveo tim ka istorijskom uspehu. Bosna je na kraju duel završila sa trofejom u ruci, a Žarko Varajić je pored pehara meč okončao sa rekordom. Naime, nikada niko ni pre ni posle te večeri nije postigao toliko poena u meču za klupsku evropsku titulu. Žarko Varajić je duel okončao sa postignuta 45 poena, šutirajući skoro 60% iz igre. Po nekim procenama da je tada postojao šut za tri poena, Varajić bi  meč okončao sa skoro 60 postignutih poena. On je na taj način zasenio i fantastičnu partiju Delibašića, koji je duel završio sa postignutih 30 poena.

Košarkaši Bosne postali su u Grenoblu šampioni Evrope.
Košarkaši Bosne postali su u Grenoblu šampioni Evrope.

„Lagao bih ako kažem da mi to nije najdraži trofej. Pokoriti Evropu sa timom koji u svom sastavu nije imao nijednog stranca bilo je ravno senzaciji. Zato svakom od nas to predstavlja najdražu uspomenu. Treba za sva vremena da se pamti taj Bosnin šampionski tim i da nas je sa klupe vodio sjajni trener Bogdan Tanjević. Nikad nisam tvrdio da smo imali kvalitetniji tim od Emersona. Oni su bili aktuelni šampioni Evrope, a za njih je igrao legendarni Dino Menegin. Međutim, mi smo bili maksimalno spremni u svakom pogledu, puni motiva, elana i talenta.“ – Znao je da kaže o istorijskom finalnom meču Žarko Varajić.

Dražen Petrović se najviše približio

Koliko je Žarko Varajić igrao fantastično te večeri dovoljno govori podatak da njegovoj partiji u finalu niko nije prišao ni blizu decenijama. Najbliži je bio Dražen Petrović, koji je u finalu u dresu Cibone postigao 36 poena. Ipak, čini se da će impozantan Varajićev rekord biti još dugo na snazi. Teško je zamisliti da će ga neko uskoro ugroziti, iako u današnje vreme postoji šut za tri poena, što tada nije bio slučaj.

Žarko Varajić je odigrao rekordnu partiju u mečevima za titulu šampiona Evrope.
Žarko Varajić je odigrao rekordnu partiju u mečevima za titulu šampiona Evrope.

„Uh, taj Grenobl. Ne verujem da će Varajinih 45 poena skoro neko nadmašiti. Taj Varajin rekord nije slučajan, jer je sam on bio poseban. Najdisciplinovaniji i najveći radnik u našem timu. Savršena vojnička discpilina, igrački kvaliteti. Bio je moderno krilo koji nije samo postizao poene, nego je imao i nebrojeno skokova. Ipak, to se tada nije vodilo u statistici.“ – Rekao je o čuvenoj partiji Žarka Varajića legendarni Ratko Radovanović, uz Delibašića i Varajića najbolji igrač Bosne te večeri u Grenoblu.
Kako je Žarko Varajić „uništio“ Emerson te večeri u Grenoblu i istorijskom partijom bio najzaslužniji za neverovatan uspeh Bosne, podsetite se na snimku uz većinu Varajićevih poena iz finalnog duela.

Prethodni tekstOlivera Jevtić – Maraton karijere
Sledeći tekst(Ne)moguće je da ovo uradi Dejvid Bekam