Zlatne ruke Holandske odbojke – Peter Blanže

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Peter Blanže je najbolji holandski odbojkaš u istoriji, predvodnik holandske generacije koja je osvojila mnogo medalja na velikim takmičenjima početkom i sredinom devedesetih i uz Nikolu Grbića najbolji tehničar svih vremena.
Odbojkaši Holandije - Olimpijski šampioni u Atlanti 1996. godine.Sredinom osamdesetih godina prošlog veka holandski odbojkaški savez je odlučio da podmladi reprezentaciju i da sa novom talentovanom generacijom proba da konačno osvoji medalju na velikom takmičenju. Predvodnik te sjajne generacije je postao Peter Blanže, igrač koji je uneo revoluciju u svetu odbojke, igrajući na poziciji tehničara sa preko dva metra visine, što do tada nije viđeno. Već 1989. godine je usledila prva medalja sa velikih takmičenja, bila je to bronza na prvenstvu Evrope u Švedskoj. Holanđani su polako postajali odbojkaška sila i usledile su medalje na svim takmičenjima, uglavnom srebrne i bronzane, sve do 1996. godine i OI u Atlanti. Posle pobede protiv Rusa u polufinalu, došlo je na red finale sa Italijanima, od kojih su do tad holanđani redovno gubili finala. U jednom neverovatnom meču, holanđani odnose pobedu sa 3 : 2 u setovima, predvođeni sjanim Blanžeom i osvajaju olimpijsko zlato.

Zlatne ruke Holandske odbojke – Peter BlanžeGodinu dana kasnije usledio je trijumf holanđana i na prvenstvu Evrope u Ajndhovenu uz opet briljantne igre Blanžea. Ispostaviće se da je to poslednja medalja sa velikih takmičenja te holandske generacije koju je kao kapiten predvodio sjajni Blanže. Nekoliko godina kasnije na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Sidneju, Blanže je odigrao 464. meč u dresu svoje zemlje i time postao odbojkaš koji je odigrao najviše mečeva za bilo koju reprezentaciju u istoriji. Do kraja karijere je stigao do preko 500 nastupa za reprezentaciju.
Klupsku karijeru je uglavnom proveo u Italiji. Sa Modenom i Sislijem iz Treviza je osvojio po dve titule prvaka Evrope, a osvojio je i pregršt trofeja u nacionalnim takmičenjima.
Bio je 3 puta najbolji tehničar Italijanskog prvenstva a priznanje za najboljeg tehničara je dobio i na OI u Atlanti. Smatra se za jednog od najboljih holandskih sportista u istoriji, dobio je 2007. u Holandiji nagradu „Fani Blankers-Kun“ za sve što je uradio tokom karijere. Primljen je u odbojkašku kuću slave 2012. godine, a zbog svoje savršene igre dobio je nadimak „zlatne ruke Holandske odbojke.“

Prethodni tekstZlatanova magija
Sledeći tekstZakucavanje Vins Kartera preko Frederik Vajsa