Zvonimir „Noka“ Serdarušić – Dominacija sa Kilom

Kada je 1993. godine Zvonimir „Noka“ Serdarušić postao trener rukometnog kluba Kil, Predvođen Serdarušićem, Kil je za 15 godina njegove "vladavine" postao najbolji rukometni klub u Evropi. U trenutku kada je Serdarušić došao u klub, Kil je bio klub koji je preko 30 godina čekao na trofej i svi su se nadali da će "Noka" da im konačno donese trofej. I uspeo je već u prvoj godini da osvoji titulu prvaka Nemačke, titulu koju je Kil toliko dugo čekao. Potom su titule u nemačkoj počele da se ređaju, a bila je neverovatna dominacija Kila u tim sezonama. U svojih 15 godina na klupi Kila, "Noka" je vodio Kil do 11 titula prvaka Nemačke i 5 kupa Nemačke. Osvojio je i 3 EHF kupa, ali kruna je ipak bila 2007. godina i osvajanje titule šampiona Evrope.očekivalo se da će podići tada prosečni nemački klub i ostvariti dobar rezultat sa njim, ali niko nije očekivao ono što se potom desilo.
Predvođen Serdarušićem, Kil je za 15 godina njegove „vladavine“ postao najbolji rukometni klub u Evropi. U trenutku kada je Serdarušić došao u klub, Kil je bio klub koji je preko 30 godina čekao na trofej i svi su se nadali da će „Noka“ da im konačno donese trofej. I uspeo je već u prvoj godini da osvoji titulu prvaka Nemačke, titulu koju je Kil toliko dugo čekao. Potom su titule u nemačkoj počele da se ređaju, a bila je neverovatna dominacija Kila u tim sezonama. U svojih 15 godina na klupi Kila, „Noka“ je vodio Kil do 11 titula prvaka Nemačke i 5 kupa Nemačke. Osvojio je i 3 EHF kupa, ali kruna je ipak bila 2007. godina i osvajanje titule šampiona Evrope.
Posle spektakularog polufinalnog dvomeča sa Španskim Portland San Antoniom, Kil je u finalu čekao dvomeč sa starim znancem Flensburgom. Prvi meč u Flensburgu završen je nerešeno 28:28, da bi u revanšu pred svojim navijačima u rukometnom meču za sva vremena Kil pobedio sa 29:27 i postao šampion Evrope po prvi put.


Ta sjana generacija predvođena na terenu Nikolom Karabatićem (Nikolu je „Noka“ faktički otkrio, dovevši ga je kao malo poznatog igrača u Kil) je uspela u toj sezoni da osvoji 5 trofeja, što je podvig za sva vremena.
Posle 15 godina, 2008. godine, Serdarušić je napustio Kil zbog loših odnosa sa predsednikom kluba Uve Švenkeom. U tih 15 godina svi svetski igrači su želeli da sarađuju sa Serdarušićem, pa zato i ne čudi da su svi najbolji igrači tog vremena proveli bar mali deo svoje karijere u Kilu. Ostaje za sva vremena da se pamti ono što je „Noka“ učinio za Kil i način na koji je od jenog prosečnog nemačkog kluba stvorio najbolji rukometni klub Evrope.

Author: Miloš

Share This Post On
Share This