Iznenađujući olimpijski šampion – Nikolas Masu

Nikolas Masu, Olimpijski šampion u Atini, sa zlatnom medaljom
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi
Nikolas Masu i Fernando Gonzales, Olimpijski šampioni u Atini u dublu.Jedine dve zlatne medalje u istoriji OI Čile je dobio na poklon od svojih tenisera a za obe te medalje je najzaslužniji Čileanski “Vampir” Nikolas Masu, jedan od najvećih heroja OI u Atini 2004. godine.
Na iznenađenje svih poznavaoca tenisa prvo su Nikolas Masu i Fernando Gonzales u konkurenciji parova osvojili zlatnu medalju, iako im skoro niko nije davao šanse za tako nešto. Oni su u polufinalu posle velike borbe savladali Hrvatski par Ančić – Ljubičić, da bi u finalu posle 5 setova i spašenih nekoliko meč lopti uspeli da pobede i Nemački par Šutler – Kifer i tako donesu Čileu prvo Olimpijsko zlato u istoriji.
Usledilo je nezabeleženo slavlje na ulicama Santijaga, koje je blokiralo čitav grad, da bi prava eksplozija urnebesne proslave stigla samo desetak sati kasnije, kada je Masu trijumfovao u pojedinačnoj konkurenciji.
U konkurenciji u tom trenutku najboljih tenisera Sveta Federera, Rodika, Moje, H.K. Ferera… u Atini je slavio na iznenađenje svih poznavalaca tenisa Nikolas Masu, teniser koji do tog turnira nije osvojio niti jednu titulu na tvrdoj podlozi. Masu je na početku turnira posle drame pobedio Gugu Kuertena, usledile su sigurne pobede u drugom i trećem kolu (Spadea I Andrev), da bi onda u četvrtfinalu napravio veliko iznenađenje i savladao Moju. Pošto su se u ranim fazama turnira dogodila brojna iznenađenja, Masu je u polufinale ušao kao najbolje rangirani teniser, ali i teniser koji najslabije igra na brzim podlogama od svih preostalih. U polufinalu je savladao Nikolas Masu, Olimpijski šampion u tenisu u Atini i sportski heroj ČileaTejlora Denta, specijalistu u igri na brzoj podlozi i momka razornog servisa, da bi iako umoran od finala u dublu, Masu u neverovatnom finalu koje je trajalo preko 3 sata uspeo i pored grčeva koji su ga mučili da savlada Amerikanca Mardi Fiša sa 3 : 2 i da na taj način postane prvi teniser koji je uspeo na istim igrama da osvoji zlato u singlu i dublu.
Usledio je veličanstven doček za novog sprtskog junaka Čilea, na stotine hiljada ljudi je izašlo na ulice Santijaga da dočeka svog sportskog heroja. Ostaje da se dugo pamti podvig koji je napravio Nikolas Masu u Atini, ostaće zabeležen kao jedan od sportista koji su napravili najveću senzaciju u istoriji OI i kao jedan od najvećih junaka OI u Atini.
Prethodni tekstOdbojkaško čudo iz Kleka
Sledeći tekstFaulerovo „šmrkanje“ gol-aut linije