Ajrton Sena - Princ Monaka - Sportska sećanja

Ajrton Sena – Princ Monaka

Velika nagrada Monaka je najprestižnija trka u kalendaru formule 1 i trka na kojoj je legendarni Ajrton Sena apsolutno vladao. Za sedam godina šest puta je trijumfovao na ulicama Monte Karla, a još na svom debiju na toj stazi 1984. godine pokazao je da ima posebnu vezu sa njom. U bolidu slabašnog Tolemana Sena je bio drugi, po neverovatnom pljusku, iza Alena Prosta. Legendarnog Francuza, koji je kasnije postao njegov najveći rival, čak ga je i pretekao, ali je odmah potom trka prekinuta. Na toj trci svet je upoznao “kišnog čoveka”, koji je tada može se slobodno reći postao “Princ Monaka”.
Na kvalifikacijama za trku na ulicama Monte Karlo 1984. godine, tada malo poznati Brazilac Ajrton Sena upravljajući bolidom ne baš konkurentnog Tolemana izborio je 13. startnu poziciju, ali je onda na trci po mokroj stazi, koja važi za nemoguću za preticanje i po suvom, oduševio svet hrabrom, a može se reći i ludom vožnjom u kojoj je uspeo da obiđe sve konkurente. Po jakom pljusku, Sena je od starta u bolidu ekipe Toleman prosto leteo stazom, preticajući redom vozače ispred sebe, da bi u 19. krugu prestigao drugoplasiranog u trci, tada već dvostrukog, kasnije i trostrukog svetskog prvaka Niki Laudu.

Nije se ni tu Sena zaustavio, pojurio je odmah i vodećeg Prosta, koji mu je dosta bežao, ali je Ajrton smanjivao razliku iz kruga u krug. Konačno je u 31. krugu stigao Prosta, ali je već bilo kasno. Iako je Sena obišao Prosta u trenutku kada je dolazilo do prekida trke, koja je prekinuta zbog nemogućih uslova na stazi, po zvaničnim pravilima za konačan plasman računao se plasman iz poslednjeg završenog kruga, pa je tako pobeda pripala Prostu, a Sena se morao zadovoljiti “samo” drugim mestom, iako je po prikazanom na toj trci zaslužio pobedu.

Sena nije uspeo da osvoji GP Monaka te godine, ali je zadivio svet time što je bio brži u nejakom Tolemanu i od Laude i od Prosta u tada supernadmoćnim Meklaren Porše bolidima. Može se slobodno reći da je tog dana počela velika karijera, verovatno najvećeg automobiliste svih vremena Ajrton Sene, koja je na tragičan način okončana 10 godina kasnije na trci u Imoli. Od te trke u Monte Karlu je počelo možda i najveće sportsko rivalstvo između Ajrton Sene i Alena Prosta.
Jednostavno, između Sene i Monaka uvek je postojao znak jednakosti, a tako je i dan danas. Za sve ljubitelje “letećeg cirkusa” kada se pomene trka ulicama Monte Karla, prva asocijacija je Ajrton Sena, a od svih trka koje je vozio u Kneževini, ta održana 1984. godine ima posebno mesto u srcima svih navijača legendarnog Brazilca, iako je to jedna od retkih trka u Monaku na kojima nije slavio.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This