Ajrton Sena – Princ Monaka

Ajrton Sena - Princ Monaka
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Velika nagrada Monaka je najprestižnija trka u kalendaru formule 1 i trka na kojoj je legendarni Ajrton Sena apsolutno vladao. Za sedam godina šest puta je trijumfovao na ulicama Monte Karla, a još na svom debiju na toj stazi 1984. godine pokazao je da ima posebnu vezu sa njom. U bolidu slabašnog Tolemana Sena je bio drugi po neverovatnom pljusku, iza Alana Prosta. Legendarnog Francuza, koji je kasnije postao njegov najveći rival. Čak ga je Sena i obišao, ali je trka već prekinuta. Na toj trci svet je upoznao „Kišnog čoveka“, koji je tada može se slobodno reći postao „Princ Monaka“…

Start sa 13. mesta na stazi gde je „nemoguće“ preticati

Na kvalifikacijama za trku na ulicama Monte Karlo 1984. godine, tada malo poznati Brazilac Ajrton Sena upravljajući bolidom ne baš konkurentnog Tolemana izborio je 13. startnu poziciju, ali je onda na trci po mokroj stazi, koja važi za nemoguću za preticanje i po suvom, oduševio svet hrabrom, a može se reći i ludom vožnjom u kojoj je uspeo da obiđe sve konkurente. Po jakom pljusku, Sena je od starta u bolidu ekipe Toleman prosto leteo stazom. Preticao je redom vozače ispred sebe, a onda je u 19. krugu napravio „čudo“. On je tada pretekao drugoplasiranog u trci, dvostrukog, kasnije i trostrukog svetskog prvaka, Nikija Laudu. Uradio je to na maestalan način. I to u mnogo slabijem bolidu i na stazi „gde se ne pretiče“.

Nije se ni tu Sena zaustavio. Pojurio je odmah i vodećeg Prosta, koji mu je dosta bežao. Međutim, Ajrton je smanjivao razliku iz kruga u krug. Konačno je u 31. krugu uspeo da stigne Prosta, ali je već bilo kasno…

Ajrton Sena je obišao i Prosta, ali nije pobedio

Uslovi na stazi bili su zaista veoma teški zbog katastrofalnog vremena. Organizatori su zato odlučili da zaustave trku. I baš kada su oni to odlučili Sena je bio na korak da sustigne Prosta. On će to kasnije i učiniti, čak će i obići Prosta, ali je trka već bila prekinuta. Po zvaničnim pravilima za konačan plasman na trci računao se plasman iz poslednjeg završenog kruga, pa je tako pobeda pripala Prostu, a Sena se morao zadovoljiti „samo“ drugim mestom, iako nema dileme da je po prikazanom na toj trci zaslužio pobedu.

Sena nije uspeo da osvoji Veliku nagradu Monaka te godine. Ipak, on je zadivio svet time što je bio brži u nejakom Tolemanu i od Laude i od Prosta u tada supernadmoćnim Meklaren Porše bolidima. Može se slobodno reći da je tog dana počela velika karijera, verovatno najvećeg automobiliste svih vremena Ajrtona Sene, koja je na tragičan način okončana 10 godina kasnije na trci u Imoli. Od te trke u Monte Karlu je počelo možda i najveće sportsko rivalstvo između Ajrtona Sene i Alana Prosta.

Ajrton Sena je uvek prva asocijacija na trke ulicama Monte Karla.
Ajrton Sena je uvek prva asocijacija na trke ulicama Monte Karla.

Jednostavno, između Sene i Monaka uvek je postojao znak jednakosti, a tako je i dan danas. Za sve ljubitelje „letećeg cirkusa“ kada se pomene trka ulicama Monte Karla, prva asocijacija je Ajrton Sena. Od svih trka koje je vozio u Kneževini, ta održana 1984. godine ima posebno mesto u srcima svih navijača legendarnog Brazilca, iako je to jedna od retkih trka u Monaku na kojima Ajrton Sena nije slavio.

Prethodni tekstČovek na zadatku – Terel Ovens
Sledeći tekstDerek Fišer – Nestvaran koš protiv Sparsa za 0.4 desetinke