Derek Fišer – Nestvaran koš protiv Sparsa za 0.4 desetinke

Derek Fišer - Nestvaran koš protiv Sparsa za 0.4 desetinke

Posle dva tajm-auta sa obe strane, Lejkersi su imali manje od pola sekunde da probaju da trijumfuju. Sparsi su odlučili da udvoje Kobija i spreče ga da primi loptu. To je na odličan način iskoristio Derek Fišer koji je primio pas od Brajan Šoa i za svega 0.4 sekunde uspeo da u okretu uhvati i uputi loptu ka košu, koja je pogodila samo dno mrežice. Kako je kasnije sam Fišer izjavio, nakon što je postigao koš otrčao je u svlačionicu da bi izvršio pritisak na sudije, da ne ponište pogodak nakon pregledavanja snimka.U polufinalu plej-ofa zapadne konferencije NBA lige 2004. godine sastali su se Los Anđeles Lejkersi i San Antonio Sparsi. Nakon što su oba tima zabeležila po dve pobede, peti meč u SBC Centru u San Antoniju bio je od velike važnosti.
Od samoga starta, pa sve od kraja, utakmica je bila jako neizvesna i obeležena jakom odbranom sa obe strane i za NBA standarde veoma malim brojem postignutih poena. Ušlo se u veoma neizvesnu završnicu meča, a kada je na 11 sekundi pre isteka vremena Kobi Brajant pogodio skok šut za 72:71 za goste, činilo se da su Lejkersi veoma blizu pobede. Ipak, u poslednjem napadu Sparsa, Tim Dankan je uzvratio neverovatnim pogotkom sa vrha kapice u zadnjoj sekundi meča za 73:72 za Sparse. Iako se u prvi mah učinilo da je vreme isteklo, na satu iznad koša je stajalo: 0.4.
Posle dva tajm-auta sa obe strane, Lejkersi su imali manje od pola sekunde da probaju da trijumfuju. Sparsi su odlučili da udvoje Kobija i spreče ga da primi loptu. To je na odličan način iskoristio Derek Fišer koji je primio pas od Brajan Šoa i za svega 0.4 sekunde uspeo da u okretu uhvati i uputi loptu ka košu, koja je pogodila samo dno mrežice. Kako je kasnije sam Fišer izjavio, nakon što je postigao koš otrčao je u svlačionicu da bi izvršio pritisak na sudije, da ne ponište pogodak nakon pregledavanja snimka.
Lejkersi su dobili taj meč i završili seriju u sledećem meču, da bi potom savladali u finalu konferencije Minesota Timbervulvse. Ipak, nisu došli do titule te sezone, u NBA finalu su ih sačekali Detroit Pistonsi i pobedili neočekivano lako sa 4-1.
Podsetite se legendarne završnice i pogotka Derek Fišera koji je bio ključni na putu Lejkersa do NBA finala 2004. godine.

Prethodni tekstAjrton Sena – Princ Monaka
Sledeći tekstNije bio graciozan, ali je bio prebrz – Majkl Džonson