Ajzea Rajder – Zakucavanje koje ga je učinilo besmrtnim

Čarls Barkli, košarkaška legenda, nazvao je poslednje zakucavanje Ajzee Rajdera u takmičenju “dankera” na All-Star vikendu u Mineapolisu 1994. godine možda najboljim koje je ikada video, a bolja preporuka za neko zakucavanja od te izjave “Ser Čarlsa” teško da se može dobiti.
Bila je to teška sezona za NBA, prva posle povlačenja Majkla Džordana, i interesovanje publike za celu ligu nije bilo preveliko. U takvoj atmosferi se čekao i All-Star vikend u Mineapolisu, a mnogi su verovali da će baš tu dobiti spektakl koji će bar malo vratiti najjaču košarkašku ligu na naslovnice. I dobili su ga, i to možda od onoga od koga se to nije očekivalo. Rajder je bio glavna zvezda te večeri, domaća publika je zdušno navijala za ovog tada rukija domaće ekipe. On im je za podršku uzvratio spektaklom, izveo je nekoliko sjajnih zakucavanja, ali je najbolje sačuvao za kraj takmičenja. Otišao je do ugla terena, zaleteo se ka obruču i kada je došao do reketa, skočio, provukao loptu kroz noge i potom snažno zakucao! Bilo je to nešto što do tada nije viđeno na NBA parketima, a samo je Orlando Vulridž 1984. godine pokušao da izvede slično zakucavanje, ali se nije proslavio. Rajder je svoje zakucavanje, koje mu je naravno osiguralo pobedu u takmičenju izveo toliko brzo i efektno da su mnogi tek na usporenom snimku shvatili šta je zapravo uradio.Junak tog takmičenja postao je, a i do danas ostao, tada košarkaš domaćih Ajzea Rajder, koji je izveo jedno od najboljih zakucavanja koje je ikada viđeno na NBA parketima.
Rajder je bio glavna zvezda te večeri, domaća publika je zdušno navijala za ovog tada rukija domaće ekipe. On im je za podršku uzvratio spektaklom, izveo je nekoliko sjajnih zakucavanja, ali je najbolje sačuvao za kraj takmičenja. Otišao je do ugla terena, zaleteo se ka obruču i kada je došao do reketa, skočio, provukao loptu kroz noge i potom snažno zakucao! Bilo je to nešto što do tada nije viđeno na NBA parketima, a samo je Orlando Vulridž 1984. godine pokušao da izvede slično zakucavanje, ali se nije proslavio. Rajder je svoje zakucavanje, koje mu je naravno osiguralo pobedu u takmičenju izveo toliko brzo i efektno da su mnogi tek na usporenom snimku shvatili šta je zapravo uradio. “O moj Bože, to bi moglo da bude najbolje zakucavanje koje sam ikada video.” – uzviknuo je iz sveg glasa Čarls Barkli, kada je video šta je Rajder uradio te večeri u Mineapolisu.
“Kada sam draftovan, rekao sam da ću da pobedim na takmičenju u zakucavanju i uradio sam ono što sam rekao. Znate, ja moram da volim sebe zbog toga.” – bio je prvi Rajderov komentar posle ovog svakako spektakularnog i nezaboravnog zakucavanja. Ajzea Rajder nije ostavio značajniji trag na NBA parketima, imao je prosečnu karijeru i da nije bilo tog zakucavanja koje je u Americi poznato pod imenom “The East Bay Funk Dunk” verovatno bi ga se danas sećali samo najzagriženiji ljubitelji NBA lige. Ipak, jedan potez promenio mu je karijeru i učinio ga nezaboravnim.
Kako je izgledalo zakucavanje koje je Ajzeu Rajdera svrstalo među “besmrtne” možete se podsetiti upravo sada, a sigurni smo da će mnogi od vas posle gledanja ovog snimka da se slože sa legendarnim “Velikim brbljivcem” NBA lige Čarlsom Barklijem, da bi ovo moglo da bude možda i najbolje zakucavanje koje je ikada viđeno.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This