Ako ovo nije penal, šta onda jeste?!

3. jula 2011. godine, u drugom kolu grupe D, na Svetskom prvenstvu za žene u Nemačkoj, Australijanke su strepele za trijumf protiv Ekvatorijalne Gvineje do samog kraja. Međutim, neizvesnosti najverovatnije ne bi ni bilo da su u 16. minutu povele sa 2:0, a trebalo je.
Naime, u 16. minutu utakmice Australija je imala odličan napad preko Line Kamis, ali je ona pogodila stativu, a lopta je završila u terenu i iako nije bio dosuđen prekid odbrambena igračica Gvineje, Bruna, sa obe ruke uhvatila je loptu i podigla je, Iako je po pravilima to bio čist penal, a verovatno i isključenje, sudija na tom meču nije ni oklevao već je dosudio nastavak igre i napad za Ekvatorijalnu Gvineju. Na snimku se jasno vidi da je Kanisova povicima pokušavala da skrene pažnju sudiji, ali to nije ništa promenilo. Svi su se našli u čudu, ali ne i glavni sudija meča, Mađarica Gal, koja je dala znak da se igra nastavi. Do najstrože kazne nije došlo. Za sudiju nije bilo nikakvog kršenja pravila fudbalske igre. a kada je posle nekoliko sekundi shvatila šta je uradila i koja je kazna za to, pravila se kao da se ništa nije dogodilo i samo je lagano ispustila loptu na travu. I dok su igračice iz „zemlje kengura“ pokušavale da shvate zašto se sudija ne oglašava i tražile jedanaesterac, Brunine saigračice su nastavile sa igrom kao da se ništa nije dogodilo.
Iako je po pravilima to bio čist penal, a verovatno i isključenje, sudija na tom meču nije ni oklevao već je dosudio nastavak igre i napad za Ekvatorijalnu Gvineju. Na snimku se jasno vidi da je Kamisova povicima pokušavala da skrene pažnju sudiji, ali to nije ništa promenilo. Svi su se našli u čudu, ali ne i glavni sudija meča, Mađarica Gal, koja je dala znak da se igra nastavi. Do najstrože kazne nije došlo. Za sudiju nije bilo nikakvog kršenja pravila fudbalske igre. Ostaje nejasno, ako je eventualno glavni sudija bio zaklonjen, kako neki od ostalih nije uspeo da vidi šta se dogodilo u šesnaestercu i sugeriše glavnom da pokaže na belu tačku. U tim trenucima Australija je već vodila sa 1:0, a na kraju je trijumfovala sa 3:2.
Trener Gvineje Marčelo Frigerio rekao je nakon meča: „Mislim da sam video nešto što su svi videli.“ FIFA prvobitno nije pomenula incident na svom internet izveštaju sa utakmice, ali je pod pritiskom da to učini, na kraju ubacila stav kojim ga opisuje kao „bizaran trenutak“. Jedan zvaničnik iz upravnog tela se potom izvinio posle utakmice: „Svi znamo da je došlo do incidenta.“ – rekla je Karen Espelund. „Mi smo razgovarali sa sudijom. Ona je rekla da joj je veoma žao što nije videla očigledno igranje rukom.“
Podsetite se neverovatne i neobjašnjive odluke sudije meča Đenđi Gal (Mađarska) da ne dosudi penal „kao kuća“ za Australiju:

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This