Aleksandar Kareljin – Fascinantni treninzi „Ruskog eksperimenta“

Mnogi će reći da je Aleksandar Kareljin najdominantniji sportista ikada, ali i najjači čovek koji je ikada hodao našom planetom. I dok će za ovu drugu tvrdnju verovatno neki reći da je preterana, ovu prvu potkrepljuju i neke zaista neverovatne činjenice. Rvački šampion iz Rusije u karijeri je zabeležio 887 trijumfa na 889 mečeva, 13 punih godina bio je neporažen, a 6 godina nije izgubio niti jedan poen na meču. Pobeđivao je mečeve i sa slomljenom nogom, a do evropske i olimpijske titule 1996. godine došao je sa napuklim grudnim mišićem. Zbog te povrede je između ta dva takmičenja morao na komplikovanu operaciju, posle koje je uspeo da se potpuno oporavi u vrlo kratkom roku i da osvoji olimpijsko zlato, iako je prognoza lekara bila da dugo vremena neće moći normalno da koristi desnu ruku. U internacionalnoj karijeri osvojio je 29 zlatnih i jednu srebrnu medalju na velikim takmičenjima, a njegova dominacija bila je toliko velika da su pojedini mediji verovali da je za nju zaslužna „medicina“.
Naime, zbog gorostasnog izgleda Aleksandra Kareljina (na vrhuncu karijere imao je oko 190 centimetara i 130 kilograma) i potpune dominacije na rvačkim borilištima, pojedini „teoretičari zavera“ tvrdili su da je za sve zaslužan doping, pa su ga neki (uglavnom zapadni) mediji prozvali „Ruski eksperiment“. Ipak, Aleksandar Kareljin imao je odgovor i na ove neosnovane optužbe, pa se dobrovoljno vrlo često podvrgavao doping kontroli i to tako što je prihvatao da ga na doping testiraju kada god žele, gde god žele, kontrolori koji god žele. Testova je bilo pregršt i naravno rezultat je uvek bio negativan, a kada su ga pitali, šta je, kada nije doping, zaslužno za njegovu neverovatnu dominaciju nad rivalima i zbog čega je on „Ruski eksperiment“, Aleksandar Kareljin je rekao: “ Treniram svakog dana kako oni nisu nijednom u svom životu!“ I zaista treninzi Aleksandra Kareljina deluju neverovatno…

"Ruski eksperiment" - Aleksandar Kareljin
„Ruski eksperiment“ – Aleksandar Kareljin

Trenirao je 6 puta nedeljno, a sreda mu je bio dan za odmor, u kojem je uveče sa ostalim rvačima išao na košarku, ali po specijalnim pravilima. Na „basketu“ je bilo dozvoljeno guranje, držanje i sve drugo osim udaranja, kako bi stekli bolju poziciju od protivnika, a Kareljin je jednom prilikom tu vrstu „basketa“ nazvao NFL košarka. Ostalih 6 dana Aleksandar Kareljin je dan započeo trčajući 10 kilometara i to gotovo redovno po veoma dubokom snegu i po nepristupačnim šumskim stazama u Sibiru, gde je živeo. Posle trčanja vrlo često je znao da vesla na obližnjem jezeru i to toliko dugo i jako, da bi mu dlanovi prokrvarili od drvenog vesla koje je koristio. Legenda kaže da je u nekoliko navrata veslao i po jezeru koje je bilo skoro potpuno zaleđeno. Kada ne bi veslao, Kareljin je znao da ide u klasičnu teretanu, gde je iz benča redovno dizao težine od preko 200 kilograma. Pored dizanja iz benča, često je izvodio i „mrtvo dizanje“ i to u dve do tri serije sa po 12-15 ponavljanja i sa tegom težine od preko 225 kilograma, a u zadnjoj seriji nije smanjivao broj ponavljanja i težinu, što mnogi koji rade ovu vežbu smatraju neverovatnim.
To je bila uglavnom prepodnevna rutina Aleksandra Kareljina, a intenzitet pojedinih treninga smanjivao se i pojačavao u zavisnosti od toga da li se približavalo neko važno takmičenje. Popodne je bilo vreme za rvačke treninge, u kojima je sa sparing partnerima u parteru vežbao uglavnom oko sat vremena. Bile su to po svedočenju onih koji su prisustvovali treninzima veoma teške vežbe, pa su se sparing partneri često menjali, jer nisu mogli da izdrže intenzitet i ritam treninga Aleksandra Kareljina. Jedini izuzetak pravio je subotom, kada je sa kolegama iz rvačke reprezentacije uveče igrao fudbal u sali i to po klasičnim pravilima.

Aleksandar Kareljin je neverovatno trenirao tokom karijere.
Aleksandar Kareljin je neverovatno trenirao tokom karijere.

Zanimljivo je i da Aleksandar Kareljin nikada u životu nije bio na dijeti, niti na nekoj specijalnoj ishrani, već je jeo ono što je želeo, ali se kako je znao sam da kaže trudio da ne jede puno veštačku hranu i da redovno konzumira tradicionalnu Rusku kuhinju. Kada su čuli kako trenira i kada su videli da redovno prolazi doping kontrole, pojedini mediji su „povukli svoje optužbe“ i priznali da su pogrešili, ali nisu promenili Kareljinov nadimak, za koji su tvrdili da je odgovarajući, jer je po njima Kareljin „eksperiment“ koji pokazuje kolike su granice izdržljivosti ljudskog tela.
Aleksandar Kareljin je svakako jedan od najboljih sportista ikada i neverovatno snažan čovek, koji je u jednoj situaciji na rukama na osmi sprat stepenicama izneo kabasti sovjetski frižider težak oko 180 kilograma, a kako su izgledali pojedini detalji sa veoma teških i mnogi bi rekli fascinantnih treninga koje je primenjivao legendarni rvački šampion iz Rusije, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This