Aleksandar Petrović – Suze koje mu Bosna nikada neće zaboraviti

Aleksandar Petrović - Suze koje mu Bosna nikada neće zaboraviti
Aleksandar Petrović - Suze koje mu Bosna nikada neće zaboraviti
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Legendarni Aleksandar Petrović bio je selektor Bosne i Hercegovine nešto manje od dve godine. Ovaj nekada odlični košarkaš i posle toga uspešni trener ostavio je veliki trag kao selektor Bosne i Hercegovine. Petrović je ovu reprezentaciju vodio na samo jednom velikom takmičenju. Ipak, BiH je na tom šampionatu igrala odlično, pa iako nije ostvarila rezultat koji je po igrama zaslužila, može se reći da je Petrovićev mandat na klupi Bosne i Hercegovine bio i više nego uspešan. Pored odličnih igara njegovog tima, posebno se pamti ono što je Petrović uradio nakon poslednjeg meča na klupi BiH-a. Te scene i danas mnogima teraju suze na oči…

„Pirova pobeda“ Bosne i Hercegovine

Bosna i Hercegovina je Eurobasket 2013. godine u Sloveniji započela sa dva poraza od Letonije i Srbije. Nakon toga su izabranici Aleksandra Petrovića savladali Crnu Goru i Makedoniju. Tim pobedama došli su u priliku da se u poslednjem kolu u direktnom duelu protiv Litvanije bore za prolaz dalje. Da bi izborili prolaz dalje Bosanci su morali da pobede moćne Litvance sa najmanje 10 poena prednosti. Bio je to spektakularan meč. Tim koji je vodio Aleksandar Petrović igrao je fenomenalno. Mirza Teletović je „pogađao iz svlačionice“ i „sa parkinga“, Litvanci su bili u šoku, Bosna i Hercegovina je u finišu imala i potrebnu prednost, ali na kraju nije uspela. Krajnjih 78:72 nije bilo dovoljno za prolaz dalje. Čini se da su Litvanci na iskustvo uspeli „da se provuku“. Ipak, i pored ispadanja sa šampionata, malo ko od navijača Bosne i Hercegovine nije bio ponosan na reprezentaciju nakon tog duela…

Aleksandar Petrović je bio dosta uspešan na klupi Bosne i Hercegovine.
Aleksandar Petrović je bio dosta uspešan na klupi Bosne i Hercegovine.

Ponosan na svoj tim bio je i selektor Aleksandar Petrović. On jeste bio tužan zbog nedovoljno ubedljive pobede, ali i vrlo ponosan zbog načina na koji je njegov tim igrao. Koliko je Petroviću bilo stalo da Bosna i Hercegovina ostavi uspeh na tom šampionatu najbolje se videlo u jednom njegovom obraćanju nakon duela sa Litvanijom. „Već godinu ipo dana sam na čelu Bosne i Hercegovine. Ova ekipa mi ušla u srce. Ova zemlja… Ne, jednostavno. Teško mi je zbog svega. Teško mi je jednostavno zato što mislim da su momci, a i Bosna i Hercegovina je zaslužila malo radosti.“ – Rekao je drhtavim glasom i kroz suze Aleksandar Petrović. On je često tokom izlaganja zastajao, jer u naletu emocija nije mogao da pronađe prave reči.

Aleksandar Petrović će ubrzo napustiti klupu Bosne i Hercegovine

Ispostaviće se kasnije da je to bio poslednji meč na kojem je Bosnu i Hercegovinu kao selektor predvodio Aleksandar Petrović. On će ubrzo posle prvenstva napustiti klupu BiH. Reklo bi se na žalost mnogih pristalica ove reprezentacije.
Iako sa Aleksandrom Petrovićem na klupi BiH nije ostvarila mnogo bolje rezultate nego na nekim drugim takmičenjima, ostaje činjenica da je to jedan od uspešnijih nastupa Bosanaca na velikim takmičenjima poslednjih decenija. Taj nastup je okončan velikom, ali nedovoljnom, pobedom protiv Litvanije, a kako je Aleksandar Petrović zaplakao posle tog meča pred kamerama i naterao suze na oči i mnogim Bosancima, pogledajte na snimku pred vama.

Prethodni tekstŠejn Birn – Skandalozno prskanje šampanjcem
Sledeći tekstKada je Toti „bocnuo“ Bufona