Andrea de Ćezaris – Komično objašnjenje stravičnog udesa

Andrea de Ćezaris - Komično objašnjenje stravičnog udesa
Andrea de Ćezaris - Komično objašnjenje stravičnog udesa
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U nedelju 18. avgusta 1985. godine pogled svih ljubitelja Formule 1 bio je upućen ka stazi „Osterajh Ring“ u Špilbergu. Tog dana se vozila Velika nagrada Austrije. Na toj trci je pred domaćom publikom po poslednji put nastupao legendarni Niki Lauda, kojeg mnogi pamte po stravičnom udesu u kojem je goreo, a koji je nešto ranije te godine najavio da će mu ta sezona biti oproštajna u Formuli 1. Zbog toga je poslednji nastup u njegovoj domovini privukao dodatnu pažnju publike. Ipak, na razočarenje domaćih navijača miljenik austrijske publike nije ispunio njihova očekivanja. I pored toga što je u jednom trenutku vodio u trci, morao da je završi pre kraja zbog problema sa motorom. Međutim, Laudin nastup je posle trke pao u drugi plan. I to zbog udesa koji se desio u prvoj polovini trke…

Andrea de Ćezaris doživeo je stravičan udes

Vozač ekipe Ližije Andrea de Ćezaris je u jednom trenutku malo zakačio travnatu podlogu pored puta. Onda je potpuno izgubio kontrolu nad svojim bolidom. On je tada sa svojom formulom krenuo da se okreće u vazduhu. Da bi potom njegova formula „nastavila da leti“ na travnatoj uzbrdici koja je odvajala navijače od staze i štitila gledaoce od mogućnosti da neki vozač sa svojim bolidom završi u publici. Posle nekoliko stravičnih okreta u vazduh, formula kojom je upravljao Andrea de Ćezaris zaustavila se na toj kosini. Italijanski automobilista je užurbano izašao iz svoje formule i sklonio se sa mesta incidenta.

Andrea de Ćezaris - Stravičan udes u Austriji.
Andrea de Ćezaris – Stravičan udes u Austriji.

Iako je na svojoj kacigi imao tragove blata koje je zadobio posle okretanja po travnatoj površini, Andrea de Ćezaris je prošao u ovom stravičnom udesu bez posledica po svoje zdravlje. Iako je na svu sreću zdravstveno prošao dobro, ovaj incident je Andreu de Ćezarisa, ipak, na kraju dosta koštao. Može se slobodno reći da je tome doprinela i jedna njegova komična laž. Andrea de Ćezaris je tih godina često odustajao tokom trka Formule 1. Uspeo je čak i da postavi negativan rekord kao automobilsta koji nije završio 18 uzastopnih trka u Formuli 1. Zbog toga što je često doživljavao udese sa svojom formulom zaradio je nadimak „Andrea de Crasheris“ (crash – sudar). Uz to je i zbog velike štete koju je u tim incidentima pravio na bolidima veoma nervirao svog poslodavca Gaja Ližijea.

Laganje tima

Da li zbog „lošeg glasa“ koji ga je pratio ili zbog nečega drugog, Andrea de Ćezaris je odlučio da po povratku u svoj boks posle udesa na stazi ljudima iz tima Ližije, koji nisu znali šta se dogodilo i zašto je odustao, saopšti da je razlog njegovog odustajanja kvar na bolidu?! Ubrzo nakon što je vlasnik tima Gaj Ližije video snimak udesa i saznao šta je pravi razlog njegovog odustajanja odlučio je da zbog laganja, ali i novog udesa, otpusti Andreu de Ćezarisa. Potom se obratio medijima: „Više finansijski ne mogu da priuštim usluge ovog mladića!“ – rekao je Ližije tada. Dodao je i da je morao da otpusti italijanskog automobilistu, jer je za njega previše da konstanto plaća popravke na bolidima koje Andrea de Ćezaris uništava.
Ni to što je čuvena kompanija „Marlboro“ u tom trenutku bila sponzor De Ćezarisa i isplaćivala skoro celokupnu njegovu platu nije moglo da spasi posao Italijanu. Ipak, on se ubrzo vratio u Formulu 1. Nastupao je za tim Minardi. Kako je izgledao stravičan udes koji je na stazi u Austriji 1985. godine doživeo Andrea de Ćezaris možete da pogledate na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGeorgios Afrodakis – Gol koji je Grčka čekala 85 godina
Sledeći tekstKada je Nagatomo od Biabianija tražio loptu, i tražio, i tražio…