Andrea Sartoreti – Servisi koji „uništavaju protivnike“

Andrea Sartoreti - Servisi koji
Andrea Sartoreti - Servisi koji "uništavaju protivnike"

Andrea Sartoreti je bio fantastičan odbojkaš. Igrao je na poziciji korektora i godinama bio jedan od najboljih napadača na planeti. Bio je i stub reprezentacije Italije dugo vremena, a na klupskom i reprezentativnom nivou osvojio je brojna priznanja i trofeje, ali će ga mnogi ljubitelji odbojke, ipak, najviše pamtiti po nečemu drugom…

Andrea Sartoreti je jedan od najboljih servera u istori odbojke

Kada se pomene ime Andrea Sartoreti, mnogima je prva asocijacija neobičan i „strašan“ servis. Iako je ovaj levoruki odbojkaš bio sjajan u igri, ipak, čini se da su se protivnici mnogo više plašili njegovih servisa. Ti početni udarci su bili veoma ubojiti i često bi Sartoreti vezivao asove. Ipak, pored ubojitosti, ti servisi se pamte i po vrlo neobičnom izvođenju…

Andrea Sartoreti je svojim maestralnim servisima redovno mučio primače.
Andrea Sartoreti je svojim maestralnim servisima redovno mučio primače.

Kada bi došao na red da servira, Sartoreti bi prihvatio loptu i udaljio se od servis linije. Potom bi se namestio u „polukrug“ i iz te pozicije hvatao zalet za početni udarac. Posle nekoliko brzih i kratkih koraka i dok lopta leti visoko, Andrea Sartoreti bi visoko skočio. Potom bi udario loptu svojom levicom i poslao je vrlo snažno u protivničko polje.

Servisi od kojih su protivnički navijači strepeli

Osim što je imao neobičnu pripremu za servis, kakvu gotovo ni sličnu nije imao niko ni pre ni posle njega, Andrea Sartoreti je servirao vrlo snažno i precizno, a lopte koje je slao su imale i veliku rotaciju. Često bi Andrea i servirao asove u serijama, a protivnički navijači bi gotiovo uvek bili uplašeni kada on stane na servis liniju. Zviždali bi mu, dobacivali, ali to nije puno pomagalo. Fantastični servisi Sartoretija bili su neumoljivi, a mučili su i Žibu, Vujevića, Vladimira Grbića i ostale majstore prijema koji su igrali protiv njega.
Andrea Sartoreti osvojio je mnogo medalja i trofeja. Dobio je i brojna individualna priznanja, a smatra se i jednim od najboljih korektora ikada. Ipak, na pomen njegovog imena će uvek prva asocijacija biti fantastični i vrlo neobični servisi. Kako je Andrea Sartoreti servirao i zašto se smatra jednim od najboljih servera ikada, ali i zašto su se protivnici „plašili“ njegovih početnih udaraca, možete pogledati na kompilaciji nekih njegovih servisa, koja se nalazi pred vama.

Prethodni tekstFrank Rajkard – Pljuvanje Felera
Sledeći tekstToni Kukoč – „Posterizovanje“ tri legende