Frank Rajkard – Pljuvanje Felera

Frank Rajkard - Pljuvanje Felera
Frank Rajkard - Pljuvanje Felera
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Mnogi će reći da je Mundijal u Italiji jedan od najspektakularnijih ikada. Pamte se „Piksijeve“ majstorije protiv Španije, ples Mile protiv Kolumbije, „magija“ Maradone protiv Brazila, nestvarni Toto Skilaći koji je došao niotkuda i ušao u istoriju, kao i još mnogo događaja koji će se decenijama prepričavati. Jednog od takvih legendarnih momenata se danas podsećamo…

Veliki derbi u osmini finala

Na stadionu „San Siro“ u Milanu, tog 24. juna 1990. godine sastale su se Zapadna Nemačka i Holandija u osmini finala Mundijala. Bio je to duel dva moćna tima, ali i velikih rivala. Mateus, Breme, Feler, Klinsman, Koler… sa jedne i Gulit, Rajkard, Van Basten, Kuman… sa druge strane, obećavali su pravi spektakl. I on nije izostao…

Nemci i Holanđani igrali su odličan meč u osmini finala Mundijala u Italiji.
Nemci i Holanđani igrali su odličan meč u osmini finala Mundijala u Italiji.

Nemci, koji su celi šampionat igrali bolje od Holanđana, slavili su 2:1 i tako se revanširali rivalu za težak poraz dve godine ranije na svom terenu u polufinalu Evropskog prvenstva. Osim velike borbe, čvrste utakmice i golova Klinsmana i Bremea za Nemce, a Kumana za Holanđane, sa tog duela najviše se pamti dvostruki nesportski poteza Franka Rajkarda…

Frank Rajkard – Pljuvanje Felera

Igrala se sredina prvog poluvremena. Rezultat je bio 0:0. Rudi Feler poveo je jedan opasan napad Nemaca, ali ga je Frank Rajkard grubim startom zaustavio. Sudija Huan Karlos Lustau nije imao dilemu. Dosudio je faul za Nemce i potom Rajkardu pokazao žuti karton. Ovaj je iz nekog svog razloga bio ljut na sudiju zbog takve odluke, ali i na Felera, pa je posle protesta kod sudije, otrčao do Felera i pljunuo Nemca sa leđa u kosu.

Frank Rajkard načinio je vrlo nesportski potez i pljunuo Rudija Felera.
Frank Rajkard načinio je vrlo nesportski potez i pljunuo Rudija Felera.

Rudi Feler je pobesneo. Počeo je da se svađa sa Rajkardom i protestuje kod arbitra, ali pošto sudija nije video incident, samo je dobio žuti karton. Činilo se da će incident tu biti okončan, ali je ubrzo usledio nastavak.

Frank Rajkard – „Ponavljanje zločina“

Posle izvedenog slobodnog udarca, Feler je ušao u duel sa golmanom Holanđana Van Brukelenom. Frank Rajkard se odmah umešao u taj duel i povukao za uvo Nemca. Usledilo je koškanje i gužva, da bi sudija to prekinuo, dodelivši crvene kartone Rajkardu i Feleru. A onda dok su obojica igrača išla ka svlačionici, usledio je novi skandal Holanđanina…

Frank Rajkard je prilikom izlaska sa terena ponovo pljunuo Felera.
Frank Rajkard je prilikom izlaska sa terena ponovo pljunuo Felera.

Frank Rajkard je ponovo prišao sa leđa Feleru i odlučio da ga još jednom pljune u kosu. Nemac je takav potez rivala podneo stojički i nije uzvratio, ali je javnost bila zgrožena. Mediji su bili šokirani potezom već tada fudbalske legende Franka Rajkarda, kojeg su odmah prozvali lama, po životinji koja je mnogima prva asocijacija na pljuvanje. „Ne možeš se spustiti na taj nivo, to je stvar nečije kulture i vaspitanja!“ „To je jedan od najodvratnijih događaja u istoriji Mundijala!“ – samo su neke od stvari koje su mediji pisali tih dana o potezu Rajkarda koji je šokirao fudbalski svet.

Izvinjenje

„Naravno da nije lepo to što je Frank Rajkard uradio. Ipak, meni ostaje mnogo nejasnije zašto sam isključen. Nikada to neću shvatiti, a sudija će verovatno odneti u grob razlog zašto je to uradio. Verovatno je hteo isključenjem obojice da smiri situaciju na terenu i jeste uspeo u tome. Ali ja nisam uradio ništa da dobijem crveni karton!“ – izjavio je posle meča Rudi Feler.

Rudi Feler nije mogao da veruje da je sudija i njemu pokazao crveni karton.
Rudi Feler nije mogao da veruje da je sudija i njemu pokazao crveni karton.

Mnogo godina kasnije i Frank Rajkard se osvrnuo na čuveno pljuvanje Felera: „Tog dana sam pogrešio! Nije me ničim uvredio, a ja sam ga oduvek mnogo poštovao. Jednostavno sam se iznervirao zbog crvenog kartona. Posle meča smo pričali i izvinio sam mu se za moj potez. Srećan sam što je prihvatio moje izvinjenje. Nikada nisam mislio ništa loše o njemu i to se nije promenilo.“ – izjavio je tada Rajkard.

Jedan od najskandaloznijih poteza u istoriji Mundijala

Postoji i nezvanična priča da je razlog za Rajkardov potez bila nervoza koju je nosio u sebi zbog razvoda koji je imao neposredno pred Mundijal u Italiji. Navodno je on na taj način pravdao svoj potez Feleru. Ipak, takva verzija događaja nije potvrđena i ostala je samo kao kuloarska priča.
Na mnogim anketama potez Rajkarda je jedan od najskandaloznijih u istoriji Mundijala. Mnogi smatraju da je Frank Rajkard tog dana zaista i previše preterao i načinio sramotan gest, koji mu je nepotrebno negativno obeležio sjajnu fudbalsku karijeru. Kako je Rajkard dva puta pljunuo Felera u kosu možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstDevin Buker – Rekordna partija koja je podelila javnost
Sledeći tekstAndrea Sartoreti – Servisi koji „uništavaju protivnike“