Arogantni nastup zbog kog je olimpijski šampion ostao bez trijumfa

Stiv Ovet je velika legenda „Kraljice sportova“. Englez rođen u Brajtonu je tokom karijere osvojio brojne medalje i u više navrata popravljao Svetski rekord uglavnom u disciplini 1500 metara. Najbolja godina u karijeri za Oveta bila je 1980, kada je na Olimpijskim igrama u Moskvi osvojio zlatnu medalju na 800 metara i bronzanu na 1500 metara. To ga je učinilo glavnom zvezdom atletskog mitinga koji se održavao posle moskovskih Igara na londonskom „Kristal palasu“.
Miting koji i ovdašnjim ljubiteljima atletike budi lepe uspomene, jer je na njemu legendarna Vera Nikolić 1968. godine oborila Svetski rekord na 800 metara, privukao je dosta publike, koja je sa nestrpljenjem očekivala Ovetov nastup. Te večeri Stiv Ovet je trčao u disciplini 5000 metara, koja nije bila njegova najjača disciplina, ali se i pored toga očekivao njegov siguran trijumf u toj trci. I sve je išlo ka tome, o pobedniku trke odlučivao je finiš, što je odgovaralo Ovetu, pa je zaista delovalo da će doći do očekivanog trijumfa, pogtovo kada je na zadnjoj krivini preuzeo vođstvo u trci. Već tada Stiv Ovet procenjuje da će trijumfovati, pa iako je bilo još 80 metara do cilja, on pozdravlja publiku i smeška se, ali za tako nešto je prerano…

Stiv Ovet i Džon Trejsi - Legendarni finiš trke na mitingu u Londonu.
Stiv Ovet i Džon Trejsi – Legendarni finiš trke na mitingu u Londonu.

Irac Džon Trejsi pratio je Oveta i zadnjim naporima snage pokušavao da ga stigne. Shvativši da Trejsi pojačava, Stiv Ovet mu reklo bi se lagano odgovara i pravi još veću prednost, kojom se činilo da definitivno obezbeđuje trijumf. Čak je i engleski komentator pohvalio Trejsija, kome su specijalnost bile duge staze i marataon, ali i krenuo da hvali „pobednika“ Oveta, kada se dogodio neverovatan preokret. Mislivši da je već i teoretski obezbedio pobedu u trci, Ovet na petnaestak metara do cilja počinje da usporava, a to koristi Džon Trejsi, koji nikada nije odustajao i još jednim ubrzanjem uspeva da na liniji cilja prestigne Oveta i zabeleži iznenađujući trijumf. Londonska publika koja je bila spremna da proslavi trijumf svog atletskog ljubimca, odjednom se utišala, a Trejsi je u toj tišini slavio trijumf i primao čestitke od kolega, dok je za to vreme Stiv Ovet okružen novinarima pokušao i sebi i njima da objasni kako je uspeo da izgubi upravo zavrvšenu trku.
Iako je tokom karijere uspeo da zabeleži nekoliko velikih uspeha i osvoji olimpijsku medalju u maratonu, trijumf koji je ostvario u Londonu protiv u tom trenutku jednog od najboljih atletičara na planeti, Džon Trejsi smatra za jedan od najbitnijih trenutaka u karijeri. Pobediti Stiva Oveta u top formi pred njegovom publikom i to kada su vas već skoro svi otpisali dovoljan je razlog  da ovaj trijumf Trejsija zaista deluje bajkovito, a kako je izgledala završnica trke u kojoj je Džon Trejsi šokirao londonsku publiku možete pogledati na snimku koji je pred vama.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This