Stravičan udes Fernanda Alonsa

Stravičan udes Fernanda Alonsa
Stravičan udes Fernanda Alonsa
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Trka Formule 1 na stazi „Interlagos“ u Brazilu, koja se održavala 2003. godine, pamti se kao jedna od najhaotičnijih u istoriji šampionata. Trka koja se održavala po vrlo lošim vremenskim uslovima i jakoj kiši, obilovala je incidentima, pa su se na kraju u plasmanu našla samo 10 od 20 vozača koji su startovali u trci. Fernando Alonso je jedan od njih, on se na kraju našao na trećem mestu u plasmanu, ali je trku okončao stravičnim incidentom.
Na startno-ciljnom pravcu, na ulasku u 54. krug, tada vozač ekipe Jaguar Mark Veber izgubio je kontrolu nad svojim bolidom i posle okreta udario u zid pored staze. Od udarca u zid Veberov bolid se raspao, pa su se na stazi našli mnogi delovi sa njegove formule, a između ostalog i nekoliko pneumatika. Direkcija trke je odmah odlučila da trku zaustavi i da na stazu izađe bezbedonosno vozilo. Redari pored staze su mahali vozačima žutim zastavama i pokazivali znak za izlazak bezbedonosnog vozila, ali će se ispostaviti da to neće sprečiti sledeći incident.

Bolid Marka Vebera posle udesa u Brazilu.
Bolid Marka Vebera posle udesa u Brazilu.

Iako je po kasnijem sopstvenom priznanju video istaknute žute zastave i znak za Sejfti kar, Fernando Alonso kao da nije shvatio ozbiljnost incidenta koji se dogodio, pa je na startno-ciljni pravac ušao vrlo neoprezno. Vozio je Alonso u tim trenucima brzinom od oko 250 kilometara na sat, kada su se ispred njega pojavili delovi bolida Marka Vebera. Pošto je išao velikom brzinom, Alonso nikako nije mogao da odreaguje kada se ispred njega pojavio jedan od pneumatika sa Veberovog bolida, pa je prelaskom preko njega potpuno izgubio kontrolu nad bolidom i započeo strahovit incident…
Alonso je tada pri velikoj brzini udario prednjim delom bolida u zaštitnu ogradu pored staze prepunu pneumatika koji su od siline udarca odleteli na stazu, dok se za to vreme Alonso sa svojim bolidom velikom brzinom okretao sa jedne na drugu strane staze, zaustavivši se tek posle snažnog udarca u zid pored staze. U tom trenutku organizatori su odlučili da istaknu crvenu zastavu i zaustave trku, dok je Fernando Alonso ubrzo izašao iz svog bolida, očigledno šokiran udesom koji je doživeo, ali i bez vidljivijih povreda. Zbog velikog broja incidenta, ali i loših uslova na stazi, organizatori su odlučili da ne nastave trku, a da za zvaničan rezultat proglase onaj koji je bio na kraju 54. kruga, pa je zbog toga i pored strahovitog udesa Fernando Alonso završio trku na trećem mestu.

I pored toga što je delovalo da je prošao bez ozbiljnijih povreda, Fernando Alonso je zadržan dva dana u bolnici u Sao Paolu, da bi lekari pratili njegovo stanje i da ne bi došlo do nekih naknadnih posledica udesa. Pošto je otpušten iz bolnice, Fernando se obratio novinarima i prvi put progovorio o stravičnom udesu: "Imao sam sreće što sam prošao bez povrede. Ovo je najgori udes u mojoj karijeri. Sve se dogodilo veoma brzo. Već u trećoj krivini sam primetio žute zastave i tablu na kojoj piše SC, pa sam znao da se nešto dešava. Bio sam oprezan, ali se nisam nadao da ima toliko delova na stazi i da će se ispred mene pojaviti pneumatik koji ne mogu da izbegnem. Potom se samo sećam da velikom brzinom idem ka zidu i onda doživljavam vrlo težak udarac." - rekao je Fernando Alonso novinarima posle izlaska iz bolnice.
Fernando Alonso neposredno posle udesa u Brazilu.

I pored toga što je delovalo da je prošao bez ozbiljnijih povreda, Fernando Alonso je zadržan dva dana u bolnici u Sao Paolu, da bi lekari pratili njegovo stanje i da ne bi došlo do nekih naknadnih posledica udesa. Pošto je otpušten iz bolnice, Fernando se obratio novinarima i prvi put progovorio o stravičnom udesu: „Imao sam sreće što sam prošao bez povrede. Ovo je najgori udes u mojoj karijeri. Sve se dogodilo veoma brzo. Već u trećoj krivini sam primetio žute zastave i tablu na kojoj piše SC, pa sam znao da se nešto dešava. Bio sam oprezan, ali se nisam nadao da ima toliko delova na stazi i da će se ispred mene pojaviti pneumatik koji ne mogu da izbegnem. Potom se samo sećam da velikom brzinom idem ka zidu i onda doživljavam vrlo težak udarac.“ – rekao je Fernando Alonso novinarima posle izlaska iz bolnice.
Iako je i kasnije tokom karijere Alonso doživljavao teške udese, uvek je isticao da mu je udes iz Brazila najteži koji je doživeo u karijeri, a kako je on izgledao, možete se podsetiti na 1:45 snimka koji je pred vama.

Prethodni tekstKada je Kaka ostavio Mesija u „prašini“
Sledeći tekstArogantni nastup zbog kog je olimpijski šampion ostao bez trijumfa