Asim Ferhatović „Hase“ – Romantika protiv „Romantičara“

Asim Ferhatović
Asim Ferhatović "Hase" - Romantika protiv "Romantičara"
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Iako je i ranije igrao odlično i postao ljubimac navijača Sarajeva, može se reći da je Asim Ferhatović „Hase“ jugoslovensku fudbalsku javnost potpuno „zaludeo“ 1955. godine, posle meča protiv tadašnjeg BSK-a. Bilo je to 90 minuta „Haseovih“ bravura. Publika ih je pratila na nogama i pozdravljala ovacijama. Legendarni Radivoje Marković je u radio prenosu te njegove bravure na maestralan način prepričavao publici širom Jugoslavije. Za kraj tog duela špalir i ovacije od navijača na stadionu, velika popularnost kod ljubitelja fudbala u Jugoslaviji, kao i još veće obožavanje u Sarajevu. Ako je to i bilo moguće… A onda devet godina kasnije, Sarajevo je opet predvođeno „Haseom“ gostovalo na Karaburmi. Rival im je bio te sezone veoma dobar tim OFK Beograda (u međuvremenu je klub promenio ime iz BSK u OFK Beograd).

Asim Ferhatović „Hase“ je postigao prelep gol

Poslednjeg dana februara prestupne 1964. godine, derbi 14. kola šampionata Jugoslavije na Karaburmi igrali su OFK Beograd i Sarajevo. Bio je to duel dva vrlo kvalitetna tima, koja će na kraju prvenstvo završiti među četiri najbolja tima u zemlji. Za OFK su tada igrali Skoblar, Samardžić, Čebinac, Krivokuća… a za Sarajevo Fazlagić, Ferhatović, Blažević, Arslanagić… zaista moćni timovi. Domaći su bolje krenuli. Vodili su na poluvremenu, ali je onda Blažević pogotkom na početku drugog poluvremena doneo izjednačenje Sarajlijama. A onda je došao 75. minut susreta…

Legenda Sarajeva, Asim Ferhatović "Hase".
Legenda Sarajeva, Asim Ferhatović „Hase“.

Sarajlije su bile u napadu po desnoj strani, kada je lopta upućena ka „Haseu“. Lopta je bila dobra, ali i ne idealna, pošto je išla malo iza leđa Ferhatovića, kojeg je odlično pratio jedan defanzivac OFK Beograda. Ipak, tada sledi prava mala „magija“. Asim Ferhatović „Hase“ prima loptu petom i odmah je u prijemu izbacuje ispred sebe, da bi potom rutinskom realizacijom savladao golmana domaćih i doneo svom timu vođstvo.

Ovacije za „Hasea“

Usledili su gromoglasni aplauzi na stadionu za „Hasea“, kao i velika radost Sarajlija. Ipak, taj gol neće doneti gostima dva boda, jer će Josip Skoblar samo dva minuta kasnije poravnati rezultat na 2:2. Tim rezultatom će se kasnije i završiti susret.
U sezoni 1963/1964 Asim Ferhatović „Hase“ bio je najbolji strelac šampionata Jugoslavije. Jedan od svojih 19 golova, koji je verovatno i najlepši u sezoni, postigao je na gostovanju na Karaburmi. Kako je izgledao majstorski pogodak legendarnog „Hasea“, posle fenomenalnog prijema lopte petom, koji je oduševio publiku na Karaburmi, ali i sve one koji su i kasnije videli ovaj pogodak, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNikola Batum – Pesnicom u Navarovo „nezgodno mesto“
Sledeći tekstPatrik Štefan – Nestvaran promašaj