Autogol koji je Andres Eskobar platio glavom

Autogol koji je Andres Eskobar platio glavom

2. jula 1994. godine ubijen je kolumbijski fudbaler Andres Eskobar, kada je imao 27 godina. Prezime Eskobar izgleda da nosi teško breme u Kolumbiji. Osim ozloglašenog narko-bosa Pabla Eskobara, koga policija ubila 1993. godine, Autogol koji je Andres Eskobar platio glavomsamo godinu dana kasnije sličnu sudbinu je doživeo i fudbaler Andres Eskobar, zbog potpuno suprotnih razloga.
Nesrećni Andres Eskobar ubijen je 2. jula 1994. godine ispred noćnog kluba u Medeljinu u Kolumbiji. Fudbaler je ubijen zbog autogola koji je postigao na meču protiv SAD na Mundijalu u toj zemlji, koji je Kolumbiju koštao plasmana u naredni krug takmičenja. Sporna utakmica odigrana je 22. juna 1994. godine na stadionu Rouz Boul u Pasadini. Kolumbija je do tog meča imala poraz od Rumunije i samo trijumf protiv domaćina bi ih ostavio u trci za osminu finala Mundijala. Andres Eskobar bio je tragičar utakmice, jer je postigao autogol u 34. minutu u meču koji je Kolumbija izgubila sa 2 : 1. Niko nije slutio da je autogolom Eskobar potpisao sebi smrtnu presudu.

“Uveravam vas da se ništa čudno nije desilo u našoj grupi, jednostavno smo odigrali loše. Vidimo se uskoro jer život se ne završava ovde.“ – ove reči napisao je Andres Eskobar u kolumni za „El Tiempo“, nekoliko dana posle utakmice koja će ga koštati života. Deset dana kasnije Eskobar se vratio u Kolumbiju, iako je prvobitno planirao da poseti rodbinu u Las Vegasu.
Kolumbijski fudbaler je noć proveo sa prijateljima u jednom noćnom klubu u predgrađu Medeljina. Prema zvaničnoj policijskoj verziji, U julu 2002. godine u Medeljinu je postavljena statua sa likom Andres Eskobara.Eskobar je klub napustio oko tri časa ujutru. Na parkingu ispred kluba sačekale su ga tri osobe koje su počele da se svađaju sa njim. Eskobar je već ušao u automobil kada je jedan od njih izvadio pištolj i ispalio 12 metaka u fudbalera. Navodno, ubica je posle svakog pucnja uzvikivao: „Gol“, na način na koji to rade južnoamerički komentatori. Eskobar je 45 minuta kasnije preminuo u bolnici u svojoj 27. godini.
Brzo se pročulo da je ubistvo Eskobara osveta za autogol koji je koštao mnoge kolumbijske narko-bosove i kockarske sindikate velikih para, imajući u vidu da su položili veliki novac na pobedu Kolumbije. Glavni osumnjičeni za ubistvo Eskobara bio je Humberto Kastro Munjoz koji je radio kao telohranitelj u veoma moćnom narko-kartelu. Munjoz je uhapšem istog dana, da bi samo dan kasnije priznao ubistvo. Zanimljivo je da je Munjoz radio kao vozač za dva moćna čoveka koji su položili ogromne pare u pobedu Kolumbije, ali nikada nisu dovedeni u vezu sa eliminacijom Eskobara. Na suđenju 1995. godine Munjoz je proglašen krivim za ubistvo Eskobara i određena mu je kazna od 43 godine zatvrora. Zbog dobrog vladanja ona je prvo smanjena na 26 godina, da bi na kraju bio pušten posle samo 11 godina. Ubica Andresa Eskobara na slobodu je izašao 2005. godine, dok saučesnici i eventualni naručioci ubistva nikada nisu pronađeni.
Na sahrani Andresa Eskobara prisustvovalo je više od 100.000 ljudi, a ovaj fudbaler je i pored autogola bio omiljen u svojoj zemlji, stekavši nadimak „fudbalski džentlmen“. U julu 2002. godine u Medeljinu je postavljena statua sa njegovim likom.

Prethodni tekstKecmanova trojka koja je utišala zagrebačku arenu
Sledeći tekstDominacija u Atini „plavih“ čarobnjaka