Bajkoviti uspeh plavih gracija na Svetskom prvenstvu u Japanu

Bajkoviti uspeh plavih gracija na Svetskom prvenstvu u Japanu.

Uoči odbojkaškog šampionata sveta za devojke 2006. godine, reprezentativke Srbije i Crne Gore bile su prezadovoljne ako bi uspele da se plasiraju među 12 najboljih reprezentacija planete, međutim ubedljivim igrama u toku šampionata, plave gracije su došle do bronzane medalje, ostvarivši tako jedan od najvećih uspeha ženske odbojke na EX YU prostorima.
Odbojkašice Srbije i Crne Gore su dva puta na prvenstvu sveta u Japanu savladale reprezentacija Italije.Već na startu prvenstva odbojkašice Srbije i Crne Gore šokirale su odbojkaški svet, savladavši u tom trenutku aktuelne svetske prvakinje, reprezentaciju Italije sa 3 : 1 u setovima. Postava u sastavu Jelena Nikolić, Anja Spasojević, Ivana Đerisilo, Vesna Čitaković, Maja Ognjenović, Nataša Krsmanović i Suzana Ćebić je izgledala moćno na terenu u svom prvom nastupu na planetarnom prvenstvu, igrajući bez treme, prosto su dominirale plave devojke u tom meču i sjajnom igrom i pobedom najavile da na tom šampionatu mogu do velikog uspeha. U drugom meču na prvenstvu, plave devojke pokazale su da igra i rezultat iz prvog meča nisu slučajne i još jednom fenomenalnom partijom su savladale jednog od favorite šampionata Kubu. Već tada je bilo jasno da selekcija koju je sa klupe vodio Zoran Terzić može mnogo više od zacrtanog plasmana u drugi krug šampionata. Usledilo je mučenje protiv Perua u trećem kolu i pobeda od 3 : 2, posle gubitka od 2 : 0 u setovima. Ta pobeda je još više podigla samopouzdanje devojaka, pa su naredna dva meča protiv Egipta i Turske odbojkašice Srbije i Crne Gore dobile lako sa po 3 : 0 u setovima i tim pobedama se sa prvog mesta plasirale u drugi krug prvenstva.
Na startu drugog kruga prvenstva plave devojke su savladale Koreju sa 3 : 0 a potom istim rezultatom i Poljsku. U tom trenutku bilo je jasno da veoma mladu reprezentaciju Srbije i Crne Gore jedna pobeda u duelima protiv domaćina Japana i Kineskog Taipeia vodi do senzacionalnog plasmana u polufinale. Igrale su devojke sjajno tih dana, uvek sa osmehom na licu, osmehom koji će postati njihov zaštitni znak, postale su sportske ljubimice nacije a devojčice su tih dana masovno želele da budu kao Vesna, Anja, Jelena, Maja, Suzi… Posle prvog poraza na prvenstvu, doživljenog u meču sa domaćinom rezultatom 3 : 2, plavim devojkama je u meču protiv slabašnog Kineskog Taipeia trebala pobeda za siguran plasma u polufinale a taj meč će se ispostaviti kao mnogo komplikovaniji od očekivanog. Plave kao da su se uplašile sopstvenih ostvarenja u dotadašnjem delu prvenstva. Umesto da nastave u istom ritmu, strah od velikog uspeha kao da im je „vezao i ruke i noge“. Snagom karaktera, koji su potvrđivale iz utakmice u utakmicu, odbojkašice su dobile ispostaviće se istorijski duel. Nisu se predale ni kada je Kineski Taipei poveo sa 2 : 1 u setovima, niti sa 5 : 1 u poslednjem, odlučujućem setu. Plave gracije su napravile čudo osvajanjem bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine.Bodrile su jedna drugu kada je već izgledalo da je i drugi poraz na pomolu i da će njihova sudbina zavisiti od drugih rezultata. Povremene greške ispravljale su fanatičnom borbenošću i kao nagrada za uložen trud stigao je istorijski plasman među četiri najbolje reprezentacije na planeti. Mnogo godina kasnije Zoran Terzić, selektor odbojkašica SCG na tom takmičenju je otkrio novinarima, da je u trenucima kada je zbog velikog pritiska igra njegovog tima izgledala loše, rekao devojkama da su ljudi iz stručnog štaba sabiranjem osvojih poena došli do zaključka da su se devojke već plasirale u polufinale i da mogu da igraju potpuno opušteno do kraja. To je naglo poboljšalo igru plavih, koje su do kraja zabeležile sigurnu pobedu a Terzić je posle meča objasnio devojkama da informacija saopštena tokom meča da bez obzira na ishod su se već plasirale u polufinale, nije bila istinita.
U polufinalu Brazilke su bile prejake za igračice Srbije i Crne Gore, pa su plave devojke šansu da svoje istorijsku medalju tražile u meču sa starim poznanicama sa starta prvenstva, reprezentacijom Italije. Početak meča za bronzu protekao je u izjednačenoj igri, Italijanke su povele sa 9 : 8, ali to će se ispostaviti kao njihovo jedino vođstvo u setu, pošto su od tog trenutka odbojkašice SCG preuzele inicijativu, zaigrale svoju prepoznatljivu igru, odlično na servisu, jako u napadu, sigurno u odbrani. To im je i donelo trijumf od 25 : 22. U drugom setu, plave nisu dozvolile Italijankama niti jednom da povedu. Krenule su agresivno od početka, vodile 8 : 3 na prvom tehničkom tajm-autu, a 16 : 9 na drugom. Nekoliko grešaka ekipe SCG dovelo je Italiju u situaciju da pripreti na 22 : 18, ali su plave tada bile jake i završile i taj set sa 25 : 22. Početak trećeg seta doneo je uspon Italijanki a pad ekipe SCG. Italija je povela sa 7 : 3, ali su se tada razgoropadile plave. Dobra odbrana, kontre, blok i sa nekoliko vezanih poena ekipa SCG  je izjednačenje na 7 : 7, a potom i preokrenule rezultat u setu. Plave su do prve meč lopte za bronzu došle na 24 : 18. Italijanke su se branile do iznemoglosti, blokirale, imale kontre, spasile se tri puta, ali ne i četvrti put, kada je italijanska odbojkašica pogrešila servis za 25 : 21 i pobedu od 3 : 0 odbojkašica Srbije i Crne Gore.

Koliko je taj uspeh bio šokantan za sve, pa i za plave odbojkašice, možda najbolje govore njihove izjave posle meča: “Još uvek nisam ni svesna šta smo uradili i gde smo stigli, samo znam da smo to mnogo zaslužili, toliko smo radili za ovako nešto. Presrećna sam!” – rekla je Anja Spasojević, jedna od najboljih odbajkašica SCG tima na tom prvenstvu. “Jedina smo reprezentacija koja je došla na SP iz prvog kruga kvalifikacija, uzeli smo bronzu, jako sam uzbuđena.” – izjavila je Maja Ognjenović, već tada iako sa samo 22 godine, jedan od najboljih tehničara na svetu, koja je u medijima dobila nadimak “ženski Nikola Grbić”.
Istorijski uspeh i jedinu medalju do sad na planetarnim prvenstvima za EX YU zemlje, reprezentaciji Srbije i Crne Gore su donele: Jelena Nikolić, Aleksandra Ranković, Ivana Đerislo, Nataša Krsmanović, Jovana Brakočević, Brižitka Molnar, Jovana Vesović, Maja Ognjenović, Vesna Čitaković-Đurišić, Maja Simanić, Anja Spasojević i Suzana Ćebić. Selektor tima bio je Zoran Terzić.
Ostaje dugo da se pamti podvig plavih odbojkašica i skoro bajkoviti uspeh iz Japana, kada su uspele kao totalni autsajderi tamičenja da dođu do bronzane medalje na svetskom prvenstvu.

Prethodni tekstMagične makazice Zlatana Ibrahimovića
Sledeći tekstOtac Američkog fudbala – Vinsent „Vins“ Lombardi