Bergkamp protiv Mihajlovića – „Prljava igra“

Bergkamp protiv Mihajlovića -
Bergkamp protiv Mihajlovića - "Prljava igra"

Čini se da navijače Jugoslavije nikada neće prestati da „peče“ taj poraz. U osmini finala Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine, posle velike drame, golom Edgara Davidsa u nadoknadi druogog poluvremena Holandija je savladala Jugoslaviju i plasirala se dalje. Mnogima je prva asocijacija sa tog duela promašeni penal Predraga Mijatovića i prečka „koja se još uvek trese u Tuluzu“, posle jedinog promašenog jedanaesterca u regularnom delu tog Mundijala, ali se mi danas podsećamo jednog drugog događaja sa tog duela, koji se odigrao odmah posle promašaja Mijatovića, a koji je takođe mnogima do danas ostao u sećanju…
U pokušaju napada „Lala“, odmah posle promašaja Mijatovića, Siniša Mihajlović uspešno kod korner zastavice gradi Denisa Bergkampa i pušta loptu da ode u gol-aut, ali ga Holanđanin gura u pokušaju da dođe do lopte i čini prekršaj. Siniša od guranja pada na travu, a Denis Bergkamp to koristi da ga baš ispred pomoćnog sudije nagazi preko rebara. Siniša Mihajlović se u bolovima previjao na travi stadiona u Tuluzu, saigrači su pritrčali kako bi ga zaštitili i sukobili se sa Bergkampom, a glavni sudija meča Hoze Marija Garsija-Aranda uspeo je da se umeša i razdvoji igrače i tako spreči nastavak incidenta, ali potom i da šokira mnoge kada je odlučio da Bergkampu uopšte na pokaže karton. Siniša Mihajlović je nastavio duel, ali ja kasnije zbog povrede, ipak, morao da ga napusti pre vremena, a mnogi su posle meča tvrdili da je Mihajlović i prethodno imao povredu rebara i da je Denis Bergkamp to znao i namerno ga nagazio baš na to mesto.

Denis Bergkamp nagazio je Sinišu Mihajlovića.
Denis Bergkamp nagazio je Sinišu Mihajlovića.

Mnogo godina kasnije, u jednom razgovoru za medije Denis Bergkamp govorio je o odbrambenim igračima protiv kojih je igrao i istakao Sinišu Mihajlovića kao jednog od igrača protiv kojih je voleo da igra, ali i koji je po njemu bio baš „prljav“: „Oduvek sam voleo da igram protiv fudbalera kakvi su bili Siniša Mihajlović i Marko Materaci. To su igrači koji mnogo pričaju na terenu, sa mnogo prljavih startova, koji ti stanu na stopalo ili udare laktom kad niko ne gleda. To mi je davalo dodatni motiv i teralo me da dam sve od sebe.“ – rekao je tom prilikom Bergkamp.
Većina će se složiti da je Denis Bergkamp zbog gaženja Mihajlovića zaslužio crveni karton i suspenziju i da bi tako sigurno i bilo da je tada u fudbalu postojao VAR, a kako je izgledao jedan od najprljavijih poteza na Mundijalu u Francuskoj, za koji mnogi i danas ne mogu da veruju da ga pomoćni sudija nije registrovao i da je prošao nekažnjeno, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstGolčina, kiks, trofej… sve u poslednjim sekundama!
Sledeći tekstKada je Milan Rapaić zauvek „kupio“ Split