Bik sa Bosfora – Hakan Šukur

Bik sa Bosfora - Hakan Šukur

Hakan Šukur je verovatno najbolji turski fudbaler svih vremena, poznat je pod nadimkom Bik sa Bosfora, legenda je Galatasaraja i vlasnik rekorda najbržeg gola u istoriji Svetskih prvenstava.
Hakan Šukur se smatra jednim od najboljih turskih napadača u istoriji ove zemlje. Za reprezentaciju je odigrao 112 utakmica i postigao 51 gol što ga čini najboljim strelcem reprezentacije svih vremena.
Šukur je započeo svoju fudbalsku karijeru u lokalnom klubu Sakariaspor gde je debitovao 1988. godine. Dve godine kasnije preselio se u Bursaspor gde je sjajnim partijama dogurao do reprezentacije za koju je debitovao u martu 1992. godine na prijateljskom duelu protiv Luksemburga. Na pomenutom meču Šukur je postigao svoj prvi pogodak u reprezentativnom dresu čime je skrenuo pažnju svih vodećih turskih menadžera tako da već na leto 1992. godine prelazi u Galatasaraj.
Hakan Šukur je sa Galatasarajem osvojio Kup Uefa 2000. godine.Za Galatu je u preiodu od 1992 do 2000, sa izuzetkom 1995. godine kada je na kratko nosio dres Torina, odigrao 156 mečeva na kojima je postigao neverovatnih 108 golova. Klubu je pomogao da osvoji šest titutala prvaka države i 4 Kupa, kao i Kup UEFA u sezoni 1999/00 (postigao i gol iz penala u finalu), što je i jedini evropski trofej u istoriji turskog fudbala.
Nakon Galatasaraja od 2000. do 2003. godine je sa promenjlivim uspehom igrao za Inter, Parmu i Blekburn Rovers, da bi se na kraju ponovo vratio u Istanbul. Iako veteran (tada je imao 32 godine) Šukur je prikazao izuzetnu formu i pomogao Galatasaraju da dođe do još dve titule i još jednog Kupa.
Sa reprezentacijom Turske učestvovao je na dva evropska i jednom svetskom prvenstvu koje je 2002. godine održano u Japanu i Južnoj Koreji. Na tom Mundijalu Truska je ostvarila istorijski uspeh osvajanjem trećeg mesta a Šukur je na tom prvenstvu posto vlasnik titule najbržeg strelca u istoriji Svetskih prvenstava jer je na utakmici za treće mesto protiv Južne Koreje zatresao mrežu već nakon 10,8 sekundi igre.

Prethodni tekst„Božija ruka“ Luisa Suareza
Sledeći tekstPonos Namibije – Frenki Frederiks