Bil Beličik – Od „spasioca“ do „velikog neprijatelja“ Džetsa za manje od 24 sata

Bil Beličik - Od spasioca do velikog neprijatelja Džetsa za manje od 24 sata
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Bil Beličik postao je trenerska legenda NFL-a sedevši na klupi Nju Ingland Patriotsa od 2000. godine, pa godinama unapred. Beličik je zajedno sa Tomom Brejdijem doveo Nju Ingland do prve, a potom i još nekoliko titula NFL šampiona. I dok se o boravku Beličika među „Patriotama“ gotovo sve zna, ono što mnogi ne znaju da nije puno nedostajalo da Bil Beličik uopšte i ne sedne na klupu Nju Inglanda te 2000. godine.
Pošto je od 1991. do 1995. godine sa ne preterano uspeha vodio Klivlend Braunse, Bil Beličik je 1996. godine postao asistent zadužen za rad sa odbrambenim igračima Bilu Parselu u Nju Ingland Patriotsima. Tu se zadržao samo godinu dana, jer je Parsel uskoro napustio „Patriote“ i 1997. godine postao glavni trener Njujork Džetsa, a Bilu Beličiku je namenio posao njegovog prvog asistenta i defanzivnog kordinatora. Naredne tri sezone Bil Parsel je bio na klupi Džetsa kao glavni trener, a Bil Beličik kao njegov asistent, ali je rukovodstvo kluba koje se posle smrti Leona Hesa baš u tom periodu menjalo, posle nezadovoljavajučih rezultata i samo jednog učešća Džetsa u plej-ofu u te tri sezone odlučilo da po završetku sezone 1999. godine otpusti Parsela sa mesta glavnog trenera. I dok su mediji nagađali ko će biti njegov naslednik, rukovodstvo Džetsa nije imalo dilemu. Dana 3. januara 2000. godine obavestili su javnost da je Bil Beličik pristao da od naredne sezone budi glavni trener Njujork Džetsa i da će njegovo predstavljanje kao glavnog trenera „Zeleno-belih“ iz Njujorka biti sutradan. Tog 4. januara mnogo novinara sa nestrpljenjem je iščekivalo obraćanje novog trenera Džetsa u kojem se očekivalo da Beličik govori o svojim planovima za budućnost Džetsa.

 Govor koji je Bil Beličik pripremio za svoju jedinu medijsku konferenciju kao trenera Džetsa.

Bil Beličik se pred medijima pojavio noseći na salveti spremljen „govor“ na kome je kako su kasnije američki mediji spekulisali pisalo samo sedam reči “I resign as HC of the NYJ!” (Podnosim ostavku na mesto glavnog trenera Njujork Džetsa!). Potom se Bil Beličik kratko obratio okupljenim novinarima i rekao: „Zbog neizvesnosti oko mog položaja, a u vezi sa novim vlasništvom tima, odlučio sam da podnesem ostavku na mesto glavnog trenera Njujork Džetsa!“ Tim obraćanjem Beličik je potpuno šokirao okupljene medije, ljubite NFL-a, ali najviše navijače Džetsa.
Novi „šok“ za navijače Džetsa usledio je samo nešto više od 20 dana kasnije, kada je Bil Beličik prihvatio mesto glavnog trenera velikog rivala Njujorčana, ekipe Nju Ingland Patriotsa, sa kojima će u godinama kasnije ostvariti istorijske rezultate. Prihvatanje mesta glavnog trenera Nju Inglanda učinilo je da odluka Beličika da posle manje od 24 sata od postavljenja na mesto glavnog trenera Džetsa podnese ostavku još „kontroverznijom“, pa su tako mediji tada, ali i do danas nagađali šta je zapravo razlog zbog koga je Beličik odustao od klupe Džetsa. Mnogi smatraju da je Beličik dobio ponudu Patriotsa baš na dan kada je postavljen na mesto glavnog trenera Džetsa i da je napustio Njujorčane, jer je procenio da sa timom iz Bostona ima veće šanse za veliki rezultat. Neki drugi smatraju da je razlog mnogo jednostavniji i da se Beličiku jednostavno nije dopalo što se tih dana menjao vlasnik Džetsa, pa da zbog toga što u najmanju ruku nije bio siguran u to kakvi su planovi novog vlasnika franšize za budućnost, odlučio da odustane od mesta glavnog trenera Njujorčana.

Bil Beličik bio je glavni trener Njujork Džetsa manje od 24 sata.

Bil Beličik je bio glavni trener Njujork Džetsa manje od 24 sata.

Zbog čega je tako brzo podneo ostavku na mesto glavnog trenera Njujork Džetsa i šta je istina u nagađanjima američke javnosti, pokušao je u izjavi za medije mnogo godina kasnije da objasni i sam Bil Beličik: „Bio sam prethodno u situaciji da sam bio glavni trener tima koji je u tranziciji i to nije bilo dobro iskustvo za mene. Nisam podneo ostavku zato što sam znao da ću postati glavni trener Patriotsa. Ostavku sam podneo, jer nisam bio zadovoljan situacijom u Džetsima. U takvoj situaciji osetio sam da to moram da uradim i nisam se pokajao. Mnoge stvari su tada mogle i trebale da budu drugačije, ali to više nije bitno.“ – rekao je Beličik američkim novinarima o svom odlasku iz Džetsa.
Zanimljivo je da se već naredne sezone baš na meču sa Džetsima povredio kvoterbek Patriotsa Dru Bledsou, a da je umesto njega na teren ušao Tom Brejdi, koji će kasnije te sezone zajedno sa Beličikom doneti Nju Inglandu prvu titulu NFL šampiona. Zbog toga mnogi američki mediji smatraju da verovatno Patriotsi ne bi ni ostvarili toliko dobre rezultate u 21. veku (osvojili su 5 šampinoskih titula u prvih 17 godina) da nije bilo nekoliko „gluposti“ Džetsa. Kako je izgledala legendarna konferencija za štampu na kojoj je posle manje od 24 sata od postavljenja Bil Beličik podneo ostavku na mesto glavnog trenera Njujork Džetsa, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstSukob „Laneta“ Jovanovića i Vitsela zbog penala
Sledeći tekstKada su srpski košarkaši „sakrili“ loptu Amerikancima