Sukob „Laneta“ Jovanovića i Vitsela zbog penala

Sukob “Laneta” Jovanovića i Vitsela zbog penala
Sukob “Laneta” Jovanovića i Vitsela zbog penala
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Milan „Lane“ Jovanović, jedan od junaka legendarne pobede Srbije na Mundijalu protiv Nemačke, ostavio je dubok trag u belgijskom fudbalu. Posle Vojvodine, Šahtjora i Lokomotive iz Moskve u kojima se nije proslavio, već u drugoj sezoni provedenoj u Standardu proglašen je od strane kolega za najboljeg igrača šampionata Belgije. Sa 16 postignutih golova tada 27-godišnji Milan Jovanović predvodio je te sezone Standard iz Liježa do prve šampionske titule u prethodnih 25 godina. Igrajući za Standard, a kasnije, nakon agonije u Liverpulu, i za Anderleht, „Lane“ je ukupno osvojio 4 titule prvaka. Toliko je dobro igrao u Standardu da je čak došao u sukob sa upravom koja nije želela da ga pusti u neke od najvećih klubova koji su ga tih godina tražili. Međutim, danas se podsećamo jednog interesantnog detalja sa utakmice protiv Briža u kojem je Jovanović došao u sukob sa tada mlađanim Vitselom oko izvođenja penala…

Milan Jovanović je na kraju izveo jedanaesterac

Sve se dogodilo 9. maja 2009. godine, u 33. kolu prvenstva Belgije. Tadašnji reprezentativac Srbije došao je u konflikt sa Vitselom u 37. minutu kada je sudija De Bliker pokazao na belu tačku. Vitsel je krenuo da izvede najstrožu kaznu. Međutim, Jovanović je uzeo loptu i očitao „lekciju“ Belgijancu. Verbalna rasprava dvojice fudbalera i njihova borba za pravo da šutiraju sa bele tačke odvijala se pred 30.000 svedoka. Slučaj se okončao tako što je posle svađe Milan Jovanović odgurnuo Aksela Vitsela i izveo jedanaesterac, pogodivši za 1:0.

Milan Jovanović i Aksel Vitsel su se sukobili oko toga ko treba da izvede najstrožiju kaznu za Standard.

„Ja sam bio izabran za izvođača penala. Ili sam ja napravio grešku ili Jovanović nije dobro razumeo uputstvo trenera.“ – izjavio je nakon meča Aksel Vitsel, koji nije želeo da čestita srpskom fudbaleru na postignutom pogotku. Na Vitselovu stranu stao je tada i kapiten Stefan Defur. „Nije prvi put da se nađemo u neprijatnoj situaciji zbog Milana Jovanovića. On bi morao da bude pažljiviji. Posebno u ovom veoma važnom trenutku za naš klub.“ – rekao je Defur.

Trener je izabrao „Laneta“

Odlučujuću reč ima trener Laslo Belenji, a njegov glas je dobio „Lane“. „Moj izbor za penal je bio Milan Jovanović, a ne Vitsel. Želeo bih jedino da sledeći put malo pametnije postupi, ali najvažnije je da je na kraju pogodio mrežu. Što se mene tiče, taj slučaj je otišao u arhivu!“ – rekao je Belenji.

Milan Jovanović je novinarima na neveštom engleskom objasnio sukob sa Vitselom.
Milan Jovanović je novinarima na neveštom engleskom objasnio sukob sa Vitselom.

Jovanović je odmah nakon meča na pitanja novinara odgovarao pomalo komično na neveštom engleskom jeziku i tada je naglasio da mladi vezista mora da nauči da poštuje starije saigrače. „Na prošloj utakmici sa Ruselarom sam mu prepustio penal. Sada je došao red na mene da šutiram. Vitsel zna da nisam sebičan i treba da poštuje starijeg.“
Kako je izgledao ceo sukob i izjava Milana Jovanovića o celom incidentu podsetite se na snimku:

Prethodni tekstKada je Stiv Neš „sakrio“ loptu
Sledeći tekstBil Beličik – Od „spasioca“ do „velikog neprijatelja“ Džetsa za manje od 24 sata