Bjorn Virdhajm – Trka još nije gotova

Bjorn Virdhajm - Trka još nije gotova

Bjorn Virdhajm je automobilsta iz Švedske za kojeg su verovatno čuli samo najzagriženiji fanovi auto-moto sporta. Uspeo je Virdhajm da u dve sezone bude test vozač u Formuli 1, uspeo je da dugo godina sa manje ili više uspeha učestvuju u raznim automobilističkim šampionatima, a najveći uspeh ostvario je 2003. godine osvajanjem titule u Formula 3000 šampionatu. Zahvaljujući toj tituli došao je do pozicije test vozača u Formuli 1, ali se mnogo više od osvajanja titule iz te šampionske sezone pamti njegov nastup na trci ulicama Monte Karla.
Ubedljivo je Bjorn Virdhajm vodio u toj trci i činilo se da ne postoji ništa što će ga sprečiti da trijumfuje. U poslednjem krugu imao je skoro 5 sekundi prednosti ispred drugoplasiranog Nikolasa Kiese, a članovi njegovog Arden Internešonal tima već su zauzimali pozicije na zidu na startno-ciljnom pravcu, kako bi sa Virdhajmom proslavili njegov trijumf na legendarnoj „stazi“. Bjorn Virdhajm je to primetio, pa je izašavši na ciljni pravac, potpuno siguran da je već prešao ciljnu liniju, naglo usporio, gotovo zaustavio bolid, kako bi sa svojim timom proslavio trijumf. Jedini problem je bio taj što to Virdhajm nije prešao liniju cilja i što je do prave ciljne linije ostalo više desetina metara, a Nikolas Kiesa je nailazio velikom brzinom. Shvativši da je pogrešio, Bjorn Virdhajm reaguje i ubrzo dodaje gas, ali je već prekasno…

Bjorn Virdhajm je preranim slavljem ostao bez pobede u Monte Karlu.
Bjorn Virdhajm je preranim slavljem ostao bez pobede u Monte Karlu.

Nikolas Kiesa pretiče Virdhajma na ciljnom pravcu i beleži trijumf, dok Šveđanin, kao i članovi njegovog tima, ostaju u šoku. Mnogi su se pitali šta se zapravo dogodilo i kako je Virdhajm mogao da previdi ciljnu liniju, sumnjajući u to da je možda iz nekog razloga namerno propustio Kiesu, a odgovor na sve nedoumice stigao je ubrzo posle trke. Naime, na mnogim stazama na kojima se voze auto-moto trke, startna i ciljna linija nisu na istom mestu, tačnije gotovo redovno se ciljna linija nalazi bliže početku, a startna bliže kraju startno-ciljnog pravca, pa je Bjorn Virdhajm mislio da je takav slučaj i u Monte Karlu. Ipak, pogrešio je, u Monte Karlu su startna i ciljna linija bile na istom mestu, pa je zbog toga što to nije znao i što je želeo da proslavi trijumf sa ekipom dok se još nalazio u bolidu na startno-ciljnom pravcu, Bjorn Virdhajm ostao bez pobede na legendarnoj „stazi“.
Na njegovu sreću, Bjorna Virdhajma propust u finišu trke u Monte Karlu na kraju sezone nije skupo koštao, pa je ipak uspeo da dođe do titule u Formula 3000 šampionatu te 2003. godine, a kako je izgledao finiš trke ulicama Monte Karla u kojem je Šveđanin preranim slavljem na kraju ostao bez pobede, možete pogledati na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstHenrik Larson – „Demolition Derby“ golčina
Sledeći tekstBoris Beker – „Tenisko savršenstvo“ posle pada