Bokserska tuča u NBA finalu

Bokserska tuča u NBA finalu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Ralf Samson je bio sjajan košarkaš, koji je napravio zapaženu karijeru u NBA ligi, ali koji je mogao još puno više, samo da nije bilo povreda. Ipak, i pored svih uspeha, nagrade za MVP-a All-Star utakmice, jedan nesportski potez mu je obeležio celu karijeru, a kako i ne bi kada je u velikom NBA finalu odlučio da dosta fizički slabijeg protivnika poput najboljih boksera počasti pesnicom pravo u bradu.
5. juna 1986. godine, Boston Seltiksi su na gostovanju Hjuston Roketsima imali prvu priliku da se dokopaju šampionske titule. Ipak, nisu uspeli, “Rakete” su ih predvođene Hakimom Olajdžuvonom ubedljivo savladale i tako uspeli da smanje vođstvo Seltiksa u seriji na 3-2 i odlože ishod borbe za šampionski prsten za naredni duel. Na 9 minuta i 40 sekundi pre kraja druge četvrtine igrači Hjustona su krenuli u napad u tranziciji, u kome je centar domaćih Ralf Samson odlučio da “uveče” sa sobom pod koš plejmekera Seltiksa Džerija Sihtinga, nižeg od njega čak 39 centimetara. I uspeo je u tome, da bi potom krenuo u fizičku igru protiv Sihtinga, koji u nemanju drugog načina odlučio da Samsona zaustavi pravljenjem malo grubljeg faula. To se nikako nije dopalo centru Roketsa, koji je i pored toga što je sudija svirao faul, odlučio da “uzme pravdu u svoje ruke” i da se sam obračuna sa Sihtingom. Okrenuo sa ka plejmekeru gostiju i poput Tajsona poslao mu udarac pesnicom pravo u glavu, od kog je Sihting pokleknuo.I pored dobre košarke i činjenice da je to bila borba za šampionski prsten, meč bi bio brzo zaboravljen, da se početkom druge četvrtine nije dogodio detalj koji nije obeležio samo taj susret, već i celokupnu finalnu seriju, a po mnogima je i najprljaviji u istoriji NBA finala.
Na 9 minuta i 40 sekundi pre kraja druge četvrtine igrači Hjustona su krenuli u napad u tranziciji, u kome je centar domaćih Ralf Samson odlučio da “uveče” sa sobom pod koš plejmekera Seltiksa Džerija Sihtinga, nižeg od njega čak 39 centimetara. I uspeo je u tome, da bi potom krenuo u fizičku igru protiv Sihtinga, koji u nemanju drugog načina odlučio da Samsona zaustavi pravljenjem malo grubljeg faula. To se nikako nije dopalo centru Roketsa, koji je i pored toga što je sudija svirao faul, odlučio da “uzme pravdu u svoje ruke” i da se sam obračuna sa Sihtingom. Okrenuo sa ka plejmekeru gostiju i poput Tajsona poslao mu udarac pesnicom pravo u glavu, od kog je Sihting pokleknuo. U tuču se odmah umešao i bek Seltiksa Denis Džonson, koji je razmenio nekoliko udarca sa Samsonom, Pošto po tadašnjim pravilima NBA lige ni ovakav udarac pesnicom u glavu protivnika nije bio razlog da košarkaš dobije suspenziju, Samson je zaigrao za Roketse i u šestom meču u Bostonu, a domaća publika mu je spremila “dobrodošlicu”. Skoro na vrhu dvorane obesili su lutku u opremu Hjustona na kojoj je pisalo “Ralph” i tako na poprilično morbidan način poslali jasnu poruku Samsonu šta misle o njemu.pre nego što je pobesnelog igrača Hjustona u nastavku obračuna sa gostima sprečio rvačkim zahvatom centar Bostona Bil Volton.
Sudije nisu imale dilemu, isključile su sa susreta Samsona, koji je potom u kratkoj izjavi za televiziju Si-Bi-Es ispsovao protivnika, okrivljujući ga za incident. Pošto po tadašnjim pravilima NBA lige ni ovakav udarac pesnicom u glavu protivnika nije bio razlog da košarkaš dobije suspenziju, Samson je zaigrao za Roketse i u šestom meču u Bostonu, a domaća publika mu je spremila “dobrodošlicu”. Skoro na vrhu dvorane obesili su lutku u opremu Hjustona na kojoj je pisalo “Ralph” i tako na poprilično morbidan način poslali jasnu poruku Samsonu šta misle o njemu.
Tuču u NBA finalu 1986. godine mnogi smatraju za najveći incident u istoriji finalnih serija, a kako je izgledao bokserski obračun Samsona sa Sihtingom, kao i njegov pokušaj tuče sa ostalim igračima Seltiksa, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstKada se „Rambu“ zacakle oči na pomen Srbije
Sledeći tekst„Magičan trenutak“ Darka Đukića