Brazil – Srbija i Crna Gora – Nezaboravno finale Svetske lige

Brazil – Srbija i Crna Gora – Nezaboravno finale Svetske lige
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

U finalu Svetske lige u odbojci 2003. godine u Madridu sastali su se Brazil i Srbija i Crna Gora. Meč je odigran na granici svojevrsne sportske fantastike i horora, a kao pozornica je poslužila preuređena madirdska korida.
Meč je počeo neverovatnom, ali možda i očekivanom inicijativom Brazilaca, koji kao da su želeli da iznenadnim jurišom već na startu prinude tadašnje olimpijske i evropske šampione na predaju. To im je uspelo u prvom setu koji su dobili lako sa 25:16, uz preveliki broj grešaka „plavih“, pre svega na servisu. Iako su na startu drugog seta ostvarili veliku prednost od šest poena, „plavi“ ipak popuštaju pod naletima izuzetno temperamentnih Brazilaca i ulaze u neizvesnu završnicu. Tada na scenu stupa Ivan Miljković, koji sa dva asa iz servisa donosi svom U finalu Svetske lige u odbojci 2003. godine u Madridu sastali su se Brazil i Srbija i Crna Gora. Meč je odigran na granici svojevrsne sportske fantastike i horora, a kao pozornica je poslužila preuređena madirdska korida.timu sigurniju prednost, a uskoro i izjednačnjenje u setovima, drugi set se završio rezultatom 25:21 za „plave“. Sudar odbojkaških divova kao da je tad tek počinjao. Treći set donosi žestoku borbu, poen za poen i igru čiste sportske esencije. Uz greške na obe strane, „pucalo“ se iz svih oružija. Snažni servisi, betonski blokovi i gormoviti smečevi, usponi i padovi naizmenično, obeležili su veći deo trećeg seta sve do rezultata 18:15, kada tim SCG uspeva da napravi veću razliku na fenomenalne servise Andrije Gerića i „plavi“ dolaze u vođstvo 2:1 (25:19) u setovima. U četvrtom setu Brazilci se dižu i u neizvesnoj završnici dobijaj taj set sa 25:23 i izjednačuju na 2:2.
Pet set finala 14. Svetske lige, sigurno će ući u istoriju kao jedan od najuzbudljivijih setova ikad odigranih. Od početka, pa do kraja u kom su malo više sreće imali Brazilci inače tadašnji aktuelni svetski šampioni, vodila se veoma izjednačena borba za svaki poen. Ipak, „plavi“ su bili konstantno u prednosti, a Brazilci su ih stizali. Prvu meč loptu plavi propuštaju na 14:13 kada Brazilci fenomenalnim blokom spašavaju meč loptu. Drugu meč loptu plavima donosi Vujević, ali Miljković greši servis. Potom slede treća, četvrta i peta meč lopta koju plavi ne koriste, a onda Brazilci dolaze do prve meč lopte koju takođe propuštaju. Onda dolaze do još meč lopti, ali ne koriste ni drugu, pa ni treću i tako se dalje nastavljala drama, propuštale su obe ekipe naizmenično meč lopte. Obe ekipe imale su po 8 meč lopti, sve do 30:29 za Brazil, kada legendarni Žiba realizuje kontru Brazilaca za 31:29 u petom setu i donosi veliko slavlje Brazilcima.
Svetska odbojkaška federacija je ovaj meč mnogo godina kasnije proglasila za najbolji u istoriji Svetske lige, a mnogi stručnjaci će danas reći da je to bio najbolji odbojkaški meč ikada odigran.

Prethodni tekstVanjin nebeski skok preko reklama koji se ne zaboravlja
Sledeći tekstMaestralan Hakinenov obilazak Šumahera