Maestralan Hakinenov obilazak Šumahera

Maestralan Hakinenov obilazak Šumahera
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Mihael Šumaher je 2000. godine konačno osvojio prvu titulu sa Ferarijem. Bila je to titula koju je tim iz Marinela čekao preko 20 godina, a koja će se ispostaviti kao prva od pet uzastopnih koje je Šumaher osvojio vozeći za italijanski tim. Kao i nekoliko godina ranije glavnu reč u borbi za titulu te sezone su vodili „hladni“ Finac Mika Hakinen i uporni Nemac Mihael Šumaher, iako je Ferarijev as uspeo da se dokopa trona, trka koja je posebno ostala u sećanju svim ljubiteljima Formule 1  je ona održana na legendarnoj stazi „Spa Frankošamp“ i maestralan Hakinenov obilazak najvećeg rivala.
Bio je avgust 2000. godine, na belgijskom Gran priju tada vladajući šampion Mika Hakinen u bolidu Mekaren Mercedesa je jurio Mihaela Šumahera, u pokušaju da povrati svoju prednost u generalnom plasmanu. Trka koju je Hakinen započeo sa pol pozicije je održana u promenljivim uslovima. Posle greške Meklarena u izboru pneumatika za kišu, Šumaher je pretekao Hakinena i zaposeo čelo karavana. Međutim, pošto je njegov Ferari bio podešen za mokre uslove na stazi, Šumaher je kako je staza počela da se suši polako gubio prednost koju je stekao početkom i sredinom trke u odnosu na Hakinena. Finac je konačno na 5 krugova do kraja stigao do Šumahera. Pokušao je odmah na dugačkom “Kemel“ pravcu da pretekne Nemca, ali Šumaher nije dozvolio Hakinenu da prođe, već ga je primorao da malo siđe sa staze i zakaču travu. Krug kasnije, “lovac i lovina“ su se našli na istom mestu, sa jednom malom razlikom, ispred njih se u svojoj BAR Hondi nalazio Rikardo Zonta, koji je kasnio ceo krug.

Mika Hakinen objašnjava Mihaelu Šumaheru posle trke kako ga je pretekao na "Kemel" pravcu.
Mika Hakinen objašnjava Mihaelu Šumaheru posle trke kako ga je pretekao na „Kemel“ pravcu.

Onda je usledilo čuveno preticanje Mike Hakinena na “Kemel“ pravcu i Šumahera i Zonte, preticanje koje je dovelo Hakinena u vođstvo, ali i koje je oduševilo sve ljubitelje Formule 1 širom planete. Hakinenovo preticanje je tako briiljantno i elegantno, a opet i tako „brutalno“ i rizično, da publiku i danas ostavlja bez daha i da može da se gleda iznova i iznova i da se uvek primeti neki novi detalj. Ovaj potez doneo je Hakinenu pobedu na toj trci, što će se ispostaviti kao Mikina jedina pobeda u karijeri na čuvenoj stazi „Spa Frankošamp“.
Šumaher je pobedio na preostale četiri trke u sezoni i na trci za Veliku Nagradu Japana osvojio titulu, u sezoni za koju je rekao po završetku karijere da mu je bila najbolja u njegovoj prebogatoj karijeri. Za utehu Hakinenu ostaje iz te sezone spektakularno preticanje u Belgiji, preticanje koje i danas kao i tada oduševljava sve ljubitelje brzine.
Uživajte u fantastičnom duelu iz 2000. godine sa staze „Spa Frankošamp“, duelu dva velika šampiona Mihaela Šumaher i Mike Hakinena, čije je međusobno poštovanje bilo možda i veće od njihovog rivalstva i duelu koji je završen senzacionalnim manevrom “Letećeg Finca“ Mike Hakinena.

loading…
Prethodni tekstBrazil – Srbija i Crna Gora – Nezaboravno finale Svetske lige
Sledeći tekstMontojino spektakularno preticanje Šumahera