Brutalan prekršaj Menigina nad Kićanovićem zbog koga Kića nije primio olimpijsko zlato

Osvojiti olimpijsku zlatnu medalju i potom na pobedničkom postolju ponosno slušati i pevati himnu svoje zemlje, san većine sportista koji vredno treniraju gotovo celog života ne bi li ispunili tako nešto. Ni u slučaju Dragana Kićanovića nije bilo puno drugačije, trenirao je, stigao blizu cilja, ali zbog jednog bezobraznog prekršaja nije uspeo da se popne na pobedničko postolje i primi medalju zbog koje je toliko trenirao i bio spreman na velika odricanja.
Košarkaši Jugoslavije dominantim partijama osvojili su svoje jedino olimpijsko zlato u istoriji na Igrama u Moskvi 1980. godine. Generacija Kićanovića, Slavnića, Dalipagića, Ćosića, Delibašića… bila je dominantna u Moskvi i bez poraza je osvojila zlatnu medalju, zaokruživši tako na najbolji način sjajnu prethodnu deceniju. Iako su mnogi očekivali da će protivnik „Plavima“ u borbi za zlato biti SSSR, posle iznenađujućeg poraza domaćina od Italije, na megde Jugoslaviji došli su „Azuri“. Nije to donelo nikakvo opuštanje kod čete Ranka Žeravice, pa je reklo bi se rutinski u najvažnijem meču karijera svih učesnika finala Jugoslavija vrlo lako savladala Italiju sa 86:77. Ipak, da košarkaši Jugoslavije finale na pamti samo po dobrom, pobrinuo se u završnici meča najbolji italijanski košarkaš Dino Menegin.

Na semaforu je bilo +9 za „Plave“ i napad na manje od 20 sekundi do kraja i pitanje pobednika je bilo rešeno, kada je Dragan Kićanović krenuo u prodor po čeonoj liniji, više u nameri da zadrži vreme nego da poentira. Očigledno frustriran porazom, zvanično najbolji košarkaš u Evropi te godine Dino Menegin, nije želeo da dozvoli taj prodor Kićanovića, prišao je Jugoslovenu i kolenom ga udario po levoj butini. Iako se odmah izvinio za svoj prekršaj, mnogi od učesnika, ali i gledalaca veruju da je Menegin namerno tako brutalno zaustavio Kićanovića. Lekarska ekipa odmah je intervenisala, a bek „Plavih“ morao je da bude iznešen sa parketa, da bi odmah potom zbog teške povrede butnog mišića bio prebačen u moskovsku bolnicu, zbog čega je propustio ceromoniju dodele medalja. Zlatnu olimpijsku medalju za Dragana Kićanovića primio je Zoran „Moka“ Slavnić, a Kića je zbog povrede i naredne mesece proveo daleko od košarkaškog terena.
Dragan Kićanović i Dino Menegin u jednom duelu u italijanskom prvenstvu.

Na semaforu je bilo +9 za „Plave“ i napad na manje od 20 sekundi do kraja i pitanje pobednika je bilo rešeno, kada je Dragan Kićanović krenuo u prodor po čeonoj liniji, više u nameri da zadrži vreme nego da poentira. Očigledno frustriran porazom, zvanično najbolji košarkaš u Evropi te godine Dino Menegin, nije želeo da dozvoli taj prodor Kićanovića, prišao je Jugoslovenu i kolenom ga udario po levoj butini. Iako se odmah izvinio za svoj prekršaj, mnogi od učesnika, ali i gledalaca veruju da je Dino Menegin namerno tako brutalno zaustavio Kićanovića. Lekarska ekipa odmah je intervenisala, a bek „Plavih“ morao je da bude iznešen sa parketa, da bi odmah potom zbog teške povrede butnog mišića bio prebačen u moskovsku bolnicu, zbog čega je propustio ceromoniju dodele medalja. Zlatnu olimpijsku medalju za Dragana Kićanovića primio je Zoran „Moka“ Slavnić, a Kića je zbog povrede i naredne mesece proveo daleko od košarkaškog terena.
Kako je izgledao po mnogima nameran prekršaj Menegina nad Kićanovićem, zbog koga jedana od najboljih jugoslovenskih košarkaša u istoriji nije mogao zajedno sa svojim saigračima da primi olimpijsku zlatnu medalju koju je apsolutno zasluženo osvojio, možete da se podsetite na snimku koji je pred vama.

loading…

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This