Dominacija Janice Kostelić u Solt Lejk Sitiju

Dominacija Janice Kostelić u Solt Lejk Sitiju

Janica Kostelić je sa samo 24 godine završila sportsku karijeru, ali joj to nije smetalo da već do tada postane jedna od najboljih skijašica u istoriji. Osvojila je 3 titule u Svetskom kupu, 5 medalja na Svetskim prvenstvima i 6 na zimskim Olimpijskim igrama, a posebno je u sećanju svih ljubitelja sporta ostao njen neverovatan podvig na ZOI u Solt Lejk Sitiju 2002. godine, o kojem vam danas donosimo priču.
Tek neposredno pred start takmičenja u glavnom gradu Jute, Janica se oporavila od teške povrede, pa je zbog nešto slabijih rezultata u Svetskom kupu stručnjaci nisu stavljali u krug favorita za osvajanje medalja na Igrama. Ipak, Kostelićevu to nije uopšte poremetilo, bila je potpuno fokusirana na svoje treninge i na pripremu za takmičenje, Vozila je Janica sjajno obe slalomske trke u kombinaciji i pred spust koji joj tada nije bio jača strana stekla veliku prednost nad konkurentkinjama. Iako je kada se našla na startu imala više od dve sekunde prednosti ispred legendarne Renate Gečl, mnogi su se zapitali da li je Kostelićeva u stanju da izdrži veliki pritisak na svojim plećima i zadrži teško stečenu prednost u slalomu u borbi sa specijalistkinjama za spust. Ipak, “neverne tome” su brzo razuverene, sjajnom vožnom kojom se ne bi postidele ni najbolje spustašice Janica je zadržala veći deo prednosti i sa skoro minutom ipo ispred najbliže konkurentkinje osvojila zlatnu medalju, što je ujedno bila i prva medalja na zimskim Olimpijskim igrama za hrvatsku.a da se ne bi preopteretila odlučila da je propusti trku u spustu na Igrama, kojom se otvarao skijaški program u Solt Lejk Sitiju i da svu svoju energiju usmeri ka pripremama za trku u kombinaciji, što će se ispostaviti kao dobitna kombinacija.
Vozila je Janica sjajno obe slalomske trke u kombinaciji i pred spust koji joj tada nije bio jača strana stekla veliku prednost nad konkurentkinjama. Iako je kada se našla na startu imala više od dve sekunde prednosti ispred legendarne Renate Gečl, mnogi su se zapitali da li je Kostelićeva u stanju da izdrži veliki pritisak na svojim plećima i zadrži teško stečenu prednost u slalomu u borbi sa specijalistkinjama za spust. Ipak, “neverne tome” su brzo razuverene, sjajnom vožnom kojom se ne bi postidele ni najbolje spustašice Janica je zadržala veći deo prednosti i sa skoro minutom ipo ispred najbliže konkurentkinje osvojila zlatnu medalju, što je ujedno bila i prva medalja na zimskim Olimpijskim igrama za hrvatsku. Nakon što je osvojila zlatnu medalju u kombinaciji, Janica je dobila potrebnu veliku injekciju samopouzdanja, pa je samo tri dana kasnije ostvarila do tada ubedljivo najbolji plasman u karijeri u superveleslalomu i osvojila srebrnu medalju, zaostavši samo 5 stotinki za pobednicom. Iako bi mnogi sportisti u tim trenucima slavili svoj neverovatan uspeh, Janica nije bila jedna od njih, već je samo dva sata nakon osvajanja srebrne medalje u superveleslalomu, otišla sa muškim takmičarima na trening na zahtevnu veleslalomsku stazu, ne bi li se što bolje pripremila za veleslalom koji je uskoro očekivao.
Prvo je usledila trka u tehnički najzahtevnijoj disciplini, slalomu, u kojoj je Janica po vrlo teškim uslovima i “pasjem vremenu” i na stazi koja je jedva izdržala uspela da za samo 7 stotinki nadmaši Loru Pekinjo i dođe do svoje druge zlatne medalje u Solt Lejku. Nakon te trke, Janica je bila potpuno opuštena, Nakon te trke, Janica je bila potpuno opuštena, uradila je već i više nego što se bilo ko nadao, a bila je dobro pripremljena za veleslalom, pa je startujući sa veoma visokim brojem 19, uspela da potpuno izdominira stazom i sa najbržim vremenom u obe trke i sa prednošću od 1,32 sekunde ispred najbliže konkurentkinje osvoji svoju treću zlatnu medalju na Igrama i tako postane najuspešnija skijašica u istoriji.uradila je već i više nego što se bilo ko nadao, a bila je dobro pripremljena za veleslalom, pa je startujući sa veoma visokim brojem 19, uspela da potpuno izdominira stazom i sa najbržim vremenom u obe trke i sa prednošću od 1,32 sekunde ispred najbliže konkurentkinje osvoji svoju treću zlatnu medalju na Igrama i tako postane najuspešnija skijašica u istoriji. Pre Janice Kostelić niti jedna skijašica nije uspela da osvoji tri zlatne medalje na istim Igrama, a u istoriji skijanja to su uspeli da urade samo legendarni Toni Zajler i Žan-Klod Kili, ali njih dvojica nisu uspeli da osvoje niti jednu više medalju, što je Janicu zahvaljujući srebru u supervelaslolomu učinilo u tom trenutku najuspešnijim takmičarem u skijanju u istoriji zimskih Olimpijskih igara. Na pitanje novinara kako se oseća povodom neverovatnog uspeha koji je ostvarila, Janica je odgovorila: “Nemam više energije u sebi. Mislim da ću sada da odem da primim medalju i onda odmah idem u krevet da odmaram.” – rekla je sa osmehom na licu vidno umorna Kostelićeva.
Može se reći da je Janica u Solt Lejku stekla status heroine u domovini, a koliko je cela Hrvatska bila oduševljena njenim uspehom na zimskim Olimpijskim igrama najbolje se videlo kada se Janica Može se reći da je Janica u Solt Lejku stekla status heroine u domovini, a koliko je cela Hrvatska bila oduševljena njenim uspehom na zimskim Olimpijskim igrama najbolje se videlo kada se Janica vratila u domovinu, gde joj je na glavnom trgu u Zagrebu priređen spektakularan doček, kome je prisustvovalo čak 150.000 ljudi. Uzbuđena zbog aspolutno zasluženog, ali pomalo i neočekivanog dočeka, Kostelićeva se okupljenim ljudima obratila vrlo kratkim govorom: “Ne znam kaj da kažem, jer ovo što sam videla više nikada u životu neću doživeti.”vratila u domovinu, gde joj je na glavnom trgu u Zagrebu priređen spektakularan doček, kome je prisustvovalo čak 150.000 ljudi. Uzbuđena zbog aspolutno zasluženog, ali pomalo i neočekivanog dočeka, Kostelićeva se okupljenim ljudima obratila vrlo kratkim govorom: “Ne znam kaj da kažem, jer ovo što sam videla više nikada u životu neću doživeti.”
Bili su to svakako jedni od najlepših trenutaka u istoriji hrvatskog sporta, a može se slobodno reći da su nastupi u Solt Lejk Sitiju od Janice Kostelić napravili najbolju hrvatsku sportistkinju u istoriji, ali je i stavili rame uz rame sa najboljim skijašicama na planeti svih vremena.

Prethodni tekstBrutalan prekršaj Menegina nad Kićanovićem zbog koga Kića nije primio olimpijsko zlato
Sledeći tekstKada su jugoslovenski košarkaši „pokazali zube“ Amerikancima