Brutalan start “Mesara iz Bilbaa” nad Maradonom

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Atletik Bilbao bio je pre više od 30 godina najbolja ekipa u Primeri. Ni Real, ni Barselona, sa svojim milionima, Maradonom i Šusterom, Baskijcima nisu mogli ništa. Havijer Klemente nije, međutim, pobeđivao igračkom klasom, činio je to pragmatizmom i snagom. Tadašnji barselonin trener, Argentinac Cezar Luiz Menoti, optužio ga je da je diktator, a da mu ekipa pobeđuje na pogrešan način, defanzivom i destrukcijom. Klemente nije ostajao dužan, pa je Menotija nazivao „ostarelim hipijem i ženskarošem“.
Njihov sukob kreirao je retko napeto rivalstvo, a to je rivalstvo kreiralo jednu od najtragičnijih povreda na fudbalskim terenima. Žrtva je bio Dijego Maradona, dok je počinioc bio Andoni Gojkoečea. 24. septembra 1983. godine, odbrambeni igrač Atletika upisao se u istoriju jednim od najbrutalnijih startova ikada viđenih. Žrtva je bio Dijego Maradona, dok je počinioc bio Andoni Gojkoečea. 24. septembra 1983. godine, odbrambeni igrač Atletika upisao se u istoriju jednim od najbrutalnijih startova ikada viđenih. Ušao je sa leđa u noge Maradoni dok je ovaj bio u punoj brzini. I to na "Kamp Nou", pred 120.000 ljudi. Maradona je pao na travu i sa bolnim izrazom na licu vikao: “Polomljena je, polomljena je!” Tada mlađanom Argentincu Gojkočea je naneo nekoliko teških povreda: jednu nogu mu je slomio, druga mu je napukla, stradala su mu rebra, leđa…Ušao je sa leđa u noge Maradoni dok je ovaj bio u punoj brzini. I to na „Kamp Nou“, pred 120.000 ljudi. Maradona je pao na travu i sa bolnim izrazom na licu vikao: “Polomljena je, polomljena je!” Tada mlađanom Argentincu Gojkočea je naneo nekoliko teških povreda: jednu nogu mu je slomio, druga mu je napukla, stradala su mu rebra, leđa… „Nisam ga video da dolazi, jer bi ih ga inače preskočio kao i mnoge koji su pokušali da me povrede. Samo sam osetio udar, čuo sam da je nešto puklo, zvuk kao kad se drvo slomi. Odmah sam shvatio šta mi se dogodilo“ – prepričao je Maradona bliski susret sa legendarnim Gojkočeom koga su navijači tada prosto obožavali.
Maradona je nakon ovog starta pauzirao tri meseca, a Gojkoečea je prošao samo sa žutim kartonom. I čuvenim nadimkom „Mesar iz Bilbaa“. Njegovo uklizavanje kasnije je proglašeno za najgadnije od svih viđenih u istoriji fudbalske igre. Maradona je nakon ovog starta pauzirao tri meseca, a Gojkoečea je prošao samo sa žutim kartonom. I čuvenim nadimkom "Mesar iz Bilbaa". Njegovo uklizavanje kasnije je proglašeno za najgadnije od svih viđenih u istoriji fudbalske igre.„Pomoglo“ je i to što je, dve godine ranije, inače tada standardni španski reprezentativac, povredio koleno drugom Barseloninom superstaru, Nemcu Berndu Šusteru. Nakon te povrede „Plavi anđeo“, kako je kasnije sam istakao, nikad više nije igrao kao do nje. Španski fudbalski savez je Gojkoečei odredio rekordnu suspenziju dugu 18 prvenstvenih utakmica. Uz 4:0 pobedu u dotičnoj utakmici, Kataloncima je to bila barem delimična satisfakcija. Konačnu nisu doživeli, jer je Atletik Bilbao te godine osvojio duplu krunu. Čuvena je legenda da je Baskijac u svojim vitrinama morbidno čuvao levu kopačku kojom je davnih dana ulovio svoj najveći trofej. Čuveni nemački fudbalski magazin „11Freunde“ proglasio „Mesara iz Bilbaa“ najgrubljim fudbalerom u istoriji.
Podsećamo vas na ovu, veoma neprijatnu situaciju, možete pogledati kako je izgledao brutalan start koji je tada mlađanom Maradoni doveo karijeru u pitanje.

Prethodni tekstIstorijski uspeh Džesija Ovensa u Berlinu
Sledeći tekstOrijeva trojka koja je srušila Kingse