Budimpešta Domaćin Svetskog Prvenstva 2022. godine

Budimpešta Domaćin Svetskog Prvenstva 2022. godine
Budimpešta Domaćin Svetskog Prvenstva 2022. godine

FINA je potvrdila da će se održati Svetsko prvenstvo 2022. godine kako bi se pomoglo „povećanju mogućnosti za takmičenje za etablirane i nove sportiste u vodenim sportovima“. FINA Svetsko prvenstvo ili Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima je svetsko prvenstvo za sportove u vodi: plivanje, ronjenje, plivanje na otvorenom, sinhrono plivanje i vaterpolo. Organizuje ga FINA, a sve plivačke discipline se održavaju u velikom bazenu (50 metara). Klikom na link u nastavku, isprobajte neverovatnu ponudu Mozzart bonusi i informišite se šta vas sve očekuje u ponudi.
Manifestacija je prvi put održana 1973. godine u Beogradu, u Jugoslaviji, a sada se održava na svake dve godine. Od 1978. do 1998. godine Svetska prvenstva su se održavala na svake četiri godine, u parnim godinama između letnjih olimpijskih igara. Od 2001. do 2019. godine prvenstva su se održavala svake dve godine, u neparnim godinama.

Istorijat Događaja I Pandemija

Zbog efekata pandemije Covid-19, zakazivanje i Olimpijskih igara i prvenstava između 2019. i 2025. godine postalo je pomalo neuredno, sa svetskim prvenstvom koje se nije održalo u Japanu 2021. kako bi se prilagodilo odloženim Letnjim olimpijskim igrama 2020. godine, a zatim odloženo ponovo do 2023. godine zbog problema vezanih za pandemiju u Japanu. Kao rezultat toga, najavljeno je vanredno izdanje događaja za 2022. godinu u Budimpešti, u Mađarskoj, kako se ne bi ostavio razmak od četiri godine između Svetskih prvenstava.
Kao rezultat toga, Svetsko prvenstvo će biti održano u četiri uzastopne godine po prvi put – 2022. u Mađarskoj, 2023. u Japanu (prvobitni događaj 2021., dva puta odložen), 2024. u Kataru (premešten na 2024. sa prvobitnog događaja iz 2023., zatim premešten ponovo do početka 2024. zbog održavanja Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024.), i 2025. u Rusiji. Na takmičenju će moći da učestvuju sportisti svih 209 članica FINA. U 2019. godini postavljeni su rekordi sa najviše zemalja učesnica – 192 zemlje i najviše sportista koji učestvuju – 2.623 sportista.

FINA Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima biće održano 2022. godine u Budimpešti.
FINA Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima biće održano 2022. godine u Budimpešti.

Organizacija Događaja

Izgrađena brzinom svetskog rekorda za samo dve godine, Arena u Budimpešti je služila kao glavno mesto održavanja FINA Svetskog prvenstva 2017. godine. Nakon tog događaja, kompleks je preoblikovan, ali i dalje može da primi oko 5000 gledalaca.
Poseduje dva olimpijska bazena – glavni bazen sa 3 metra dubine – i bazen za ronjenje, a na susednoj plaži Dagali nalazi se još i 50 m otvoreni bazen i 25 m bazen sa 6 staza, koji se mogu koristiti ako je potrebno. Zahvaljujući svom pažljivom planiranju, „Duna Arena“ se smatra jednim od najboljih vodenih kompleksa na svetu, a 2017. godine postala je prvi klasični zatvoreni kompleks u kojem se održava plivačka takmičenja Svetskog prvenstva (između 1973. i 2015. godine plivačka takmičenja su se održavala ili na otvorenom ili u privremenim bazenima u multisport arenama kreiranim za svetsko prvenstvo). Za tipovanje na ovakve, a i mnoge druge događaje, registrujte se i kreirajte nalog kod poznatih domaćina, te budite deo vrhunske ponude i tima.
Od 2018. godine, „Duna Arena“ je bila domaćin širokog spektra FINA događaja: takmičenja Svetskog kupa u plivanju (2018, 2019, 2021), FINA Svetskog juniorskog prvenstva u plivanju (2019), FINA Champion Svim Series (2019), FINA Superfinale Svetske lige u vaterpolu (muškarci: 2018, žene: 2019), mitinga Svetske serije u sinhronom plivanju FINA (2018, 2019), FINA Svetsko juniorsko prvenstvo u sinhronom plivanju (2019) – plus pregršt kontinentalnih događaja poput Fajnal siksa Lige šampiona (2017), Evropskog prvenstva u vaterpolu (2020) i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima (2021).

Istaknuti Plivači I Rekordi

Takođe je uzbudljivo za selektore što mogu da odaberu toliko mladih, talentovanih sportista, koji će steći neprocenjivo iskustvo u velikim arenama, a istovremeno se bore za velike rezultate. Štafete su bile važan fokus britanskog plivanja poslednjih godina, a njihove nove selekcije im omogućavaju više opcija za štafete koje spremaju za Pariz 2024.
Britanski rekord Dankana Skota u mešovitoj disciplini na 400 metara za muškarce bio je vrhunac prvenstva ove zemlje, kao i finale na 200 metara slobodnim stilom za muškarce, dok su plivači poput Ebi Vuda, Danijela Džervisa i Luisa Burasa pokazali jake pozicije na kojima se nalaze u ovoj fazi sezone sa višestrukim titulama na prvenstvu Britanije.
Uoči debitovanja za seniore za Britaniju u Budimpešti, plivačica Freja Kolbert rekla je: „Veoma sam uzbuđena što sam izabrana, ako ne i iznenađena, jer je moj najbolji rezultat na Britanskom prvenstvu bio bolji nego što sam mogla da zamislim! Ući u najjači seniorski reprezentativni tim je za mene ogromno dostignuće, jer znam koliko težak može biti prelazak iz juniora u seniorski tim i zato sam uzbuđen što mi je pružena takva prilika. Biti u timu sa tako iskusnim i uspešnim plivačima stvoriće za mene odlično okruženje za učenje i jedva čekam da uđem u taj avion za Budimpeštu.“

Izvor: Marketinški tekst

Prethodni tekstŠta uradi to dečače?!
Sledeći tekstNajstariji fudbalski klubovi na svetu