Budimpešta Domaćin Svetskog Prvenstva 2022. godine

FINA je potvrdila da će se održati Svetsko prvenstvo 2022. godine kako bi se pomoglo „povećanju mogućnosti za takmičenje za etablirane i nove sportiste u vodenim sportovima“. FINA Svetsko prvenstvo ili Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima je svetsko prvenstvo za sportove u vodi: plivanje, ronjenje, plivanje na otvorenom, sinhrono plivanje i vaterpolo. Organizuje ga FINA, a sve plivačke discipline se održavaju u velikom bazenu (50 metara). Klikom na link u nastavku, isprobajte neverovatnu ponudu Mozzart bonusi i informišite se šta vas sve očekuje u ponudi.
Manifestacija je prvi put održana 1973. godine u Beogradu, u Jugoslaviji, a sada se održava na svake dve godine. Od 1978. do 1998. godine Svetska prvenstva su se održavala na svake četiri godine, u parnim godinama između letnjih olimpijskih igara. Od 2001. do 2019. godine prvenstva su se održavala svake dve godine, u neparnim godinama.

Istorijat Događaja I Pandemija

Zbog efekata pandemije Covid-19, zakazivanje i Olimpijskih igara i prvenstava između 2019. i 2025. godine postalo je pomalo neuredno, sa svetskim prvenstvom koje se nije održalo u Japanu 2021. kako bi se prilagodilo odloženim Letnjim olimpijskim igrama 2020. godine, a zatim odloženo ponovo do 2023. godine zbog problema vezanih za pandemiju u Japanu. Kao rezultat toga, najavljeno je vanredno izdanje događaja za 2022. godinu u Budimpešti, u Mađarskoj, kako se ne bi ostavio razmak od četiri godine između Svetskih prvenstava.
Kao rezultat toga, Svetsko prvenstvo će biti održano u četiri uzastopne godine po prvi put – 2022. u Mađarskoj, 2023. u Japanu (prvobitni događaj 2021., dva puta odložen), 2024. u Kataru (premešten na 2024. sa prvobitnog događaja iz 2023., zatim premešten ponovo do početka 2024. zbog održavanja Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024.), i 2025. u Rusiji. Na takmičenju će moći da učestvuju sportisti svih 209 članica FINA. U 2019. godini postavljeni su rekordi sa najviše zemalja učesnica – 192 zemlje i najviše sportista koji učestvuju – 2.623 sportista.

FINA Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima biće održano 2022. godine u Budimpešti.
FINA Svetsko prvenstvo u vodenim sportovima biće održano 2022. godine u Budimpešti.

Organizacija Događaja

Izgrađena brzinom svetskog rekorda za samo dve godine, Arena u Budimpešti je služila kao glavno mesto održavanja FINA Svetskog prvenstva 2017. godine. Nakon tog događaja, kompleks je preoblikovan, ali i dalje može da primi oko 5000 gledalaca.
Poseduje dva olimpijska bazena – glavni bazen sa 3 metra dubine – i bazen za ronjenje, a na susednoj plaži Dagali nalazi se još i 50 m otvoreni bazen i 25 m bazen sa 6 staza, koji se mogu koristiti ako je potrebno. Zahvaljujući svom pažljivom planiranju, „Duna Arena“ se smatra jednim od najboljih vodenih kompleksa na svetu, a 2017. godine postala je prvi klasični zatvoreni kompleks u kojem se održava plivačka takmičenja Svetskog prvenstva (između 1973. i 2015. godine plivačka takmičenja su se održavala ili na otvorenom ili u privremenim bazenima u multisport arenama kreiranim za svetsko prvenstvo). Za tipovanje na ovakve, a i mnoge druge događaje, registrujte se i kreirajte nalog kod poznatih domaćina, te budite deo vrhunske ponude i tima.
Od 2018. godine, „Duna Arena“ je bila domaćin širokog spektra FINA događaja: takmičenja Svetskog kupa u plivanju (2018, 2019, 2021), FINA Svetskog juniorskog prvenstva u plivanju (2019), FINA Champion Svim Series (2019), FINA Superfinale Svetske lige u vaterpolu (muškarci: 2018, žene: 2019), mitinga Svetske serije u sinhronom plivanju FINA (2018, 2019), FINA Svetsko juniorsko prvenstvo u sinhronom plivanju (2019) – plus pregršt kontinentalnih događaja poput Fajnal siksa Lige šampiona (2017), Evropskog prvenstva u vaterpolu (2020) i Evropskog prvenstva u vodenim sportovima (2021).

Istaknuti Plivači I Rekordi

Takođe je uzbudljivo za selektore što mogu da odaberu toliko mladih, talentovanih sportista, koji će steći neprocenjivo iskustvo u velikim arenama, a istovremeno se bore za velike rezultate. Štafete su bile važan fokus britanskog plivanja poslednjih godina, a njihove nove selekcije im omogućavaju više opcija za štafete koje spremaju za Pariz 2024.
Britanski rekord Dankana Skota u mešovitoj disciplini na 400 metara za muškarce bio je vrhunac prvenstva ove zemlje, kao i finale na 200 metara slobodnim stilom za muškarce, dok su plivači poput Ebi Vuda, Danijela Džervisa i Luisa Burasa pokazali jake pozicije na kojima se nalaze u ovoj fazi sezone sa višestrukim titulama na prvenstvu Britanije.
Uoči debitovanja za seniore za Britaniju u Budimpešti, plivačica Freja Kolbert rekla je: „Veoma sam uzbuđena što sam izabrana, ako ne i iznenađena, jer je moj najbolji rezultat na Britanskom prvenstvu bio bolji nego što sam mogla da zamislim! Ući u najjači seniorski reprezentativni tim je za mene ogromno dostignuće, jer znam koliko težak može biti prelazak iz juniora u seniorski tim i zato sam uzbuđen što mi je pružena takva prilika. Biti u timu sa tako iskusnim i uspešnim plivačima stvoriće za mene odlično okruženje za učenje i jedva čekam da uđem u taj avion za Budimpeštu.“

Izvor: Marketinški tekst

Author: Miloš

Share This Post On

Submit a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

Share This