Najstariji fudbalski klubovi na svetu

Najstariji fudbalski klubovi na svetu
Najstariji fudbalski klubovi na svetu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Koji je najstariji klub na svetu? Logično, trebalo bi da je iz domovine fudbala – Engleske, zar ne? I da li još postoji, gde se takmiči, kakva je njegova istorija? Odgovor na ova pitanja pokušaćemo da pronađemo u današnjem članku. Biće i iznenađenja u klasaciji koju smo izabrali, ali fudbal je zbog toga interesantan i čovek nikad ne zna koja šokantna činjenica će ga zadiviti. I tako, ovo su 5 najstarijih fudbalskih klubova na svetu:

5. Hallam FC – 1860

Klub koji je nastao ekspanzijom već postojećeg kriket tima. Hallam je osnovan 1860. godine, ali kriket klub iz kojeg je nastao je osnovan 1804. godine kada je vlasnik javne kuće Plough Inn dozvolio lokalnim dečacima da koriste teren zgrade za treniranje ovog sporta. Zanimljivo, Hallam FC je takođe prvi engleski klub koji je osvojio pehar. Ovo je takozvani Youdan kup koji se održava na području Šefilda i u njemu učestvuju samo lokalni klubovi. Kup je održan samo jednom 1867. a osvojili su ga upravo „seljani“ (Hallam-ov nadimak), ali je organizacija bila toliko slaba da trofej nije napravljen na vreme za krunisanje. Hallam je umesto toga osvojio nagradni fond od 2 funte. Sam pehar je ukraden iz izloga kluba i ponovo se pojavio tek 1997. godine, kada ga je kupio škotski antikvar i prodao ga nazad Hallam-ovim vlasnicima za 2.000 funti. Klub je ostao potpuno amaterski tokom svog postojanja, a jedini drugi trofeji koje je osvojio su lokalne počasti za grad Šefild i region. Villagersi se trenutno takmiče u 10. rangu engleskog fudbala, poznatijem kao Prva divizija u Severoistočnoj okružnoj ligi

4. Cray Wanderers – 1860.

Ovaj tim je formiran 1860. godine, kao i Hallam, ali tačan datum nije poznat. U stvari, osnovana je kada su radnici na železničkoj liniji London – Čatam – Dover odlučili da počnu da šutiraju loptu u svoje slobodno vreme na poljima pored svog radnog mesta. Tim je po prvi put odigrao fudbalsku utakmicu na terenu u selu Sent Meri Krej, koje se nalazi u oblasti Bromli u Londonu, što ih čini najstarijim londonskim timom u istoriji. Parcela na kojoj se odvija istorijski susret trenutno je groblje. Nažalost, Cray Wanderers nikada nije igrao profesionalni fudbal, a svi trofeji koje su osvojili bili su na lokalnom nivou. Trenutno se takmiče u Prvoj diviziji Jugoistočne Isthmian lige, koja je 7. rang engleskog fudbala. Realno gledano, “štapovi” (nadimak) nisu toliko daleko od profesionalnih liga, ali teško da će uspeti da dođu do promocije. Što se tiče nastupa u kupu, njihov najveći uspeh je bio plasman u četvrtu preliminarnu rundu FA kupa u sezoni 2005/06 kada su ispali od Grejs Atletika.

Među najstarijim fudbalskim klubovima na svetu nalazi se i Lima CFC iz Perua, osnovan 1859. godine.
Među najstarijim fudbalskim klubovima na svetu nalazi se i Lima CFC iz Perua, osnovan 1859. godine.

3. Lima CFC – 1859

Evo ogromnog iznenađenja o kojem smo vam pričali. Treći najstariji klub na svetu je zapravo peruanski! To, međutim, nije toliko iznenađujuće, jer su FK Lima osnovali engleski imigranti 1859. godine, naravno u početku kao kriket klub, ali tim ima i fudbalski i ragbi tim. Ipak, fokus FK Lime je kriket. Prva fudbalska utakmica kluba, za koju je dokumentovano da postoji, datira iz 1892. godine. Tokom godina, mnogo puta su menjali ime, a u jednom trenutku se u imenu pojavila reč „teniski klub“. Međutim, FK Lima je osvojio titulu peruanske Primere 1912. i 1914. godine, što su bile poslednje „velike“ titule u istoriji tima. Klub se trenutno takmiči u Liga Distrital de San Isidro, koja je sedmi nivo peruanskog fudbala, a deo je jednog od regiona Lime. Današnje ime kluba je Lima Cricket.

Pogledajte koje kladionice u Srbiji predlažu klađenje na pomenute fudbalske klubove. 

2. Cambridge University AFC – 1857

Dugo vremena je tim Univerziteta Kembridž tvrdio da je osnovan 1856. godine, što bi ga učinilo najstarijim klubom na svetu, ali druge organizacije to osporavaju, jer njihovi dokazi upućuju na godinu 1857. kao verovatniju za formiranje tima. Ipak, Kembridž je jedno od mesta gde se prvi put igrao organizovani fudbal, a zbog nepostojanja jasnih pravila, ljudi koji učestvuju na utakmicama igraju po takozvanim „Kembriškim pravilima“. Tim je takođe prvi uveo u svet taktiku 2-3-5 poznatu kao „Kembridž piramida“, koju su decenijama koristili svi fudbalski timovi na Ostrvu. Zanimljivo je da je tokom godina čak 24 igrača iz tima pozvano u reprezentaciju Engleske. Neki su igrali po samo jedan meč, ali Vilijam Kobold je odigrao celih 9 utakmica! Kobold je postao toliko poznat na Ostrvu da je dvadesetih godina prošlog veka, kada je umro, opisan kao „najpoznatiji napadač svih vremena“, a Tajms ga je čak opisao kao „najboljeg driblera na svetu“ i „igrača koji kada obuje kopačke, nema ravnog sebi“. Cambridge University i dalje postoji, takmičeći se u BUCS Midlands ligi, koja je u vlasništvu Britanske sportske organizacije univerziteta i koledža.

Sheffield FC je zvanično najstariji klub na svetu.
Sheffield FC je zvanično najstariji klub na svetu.

1. Sheffield FC – 1857

Pošto je to prvi fudbalski klub u istoriji, njegov nadimak je takođe prilično jedinstven – „The Club“, pošto u to vreme nije imalo smisla biti konkretniji. FK Šefild je osnovan 24. oktobra 1857. godine u Hajfildu, jednom od predgrađa grada Šefilda. Zbog nedostatka drugih timova sa kojima bi se takmičili, igrači tima su se međusobno delili na „oženjene“ i „neoženjene“, odnosno „profesionalce“ i „sve ostale“. Naravno, tada nije bilo opštih pravila, pa su osnivači tima sastavili takozvana „šefildska pravila“, koja se razlikuju od onih u Kembridžu. Srećom po Sheffield FC, samo 3 godine kasnije Hallam i još dva kluba su osnovani u istoj oblasti, čime je meč između Šefilda i Hallama postao najstariji fudbalski derbi na svetu, nazvan „derbi pravila“. Godine 1873. klub je debitovao u FA kupu i učestvovao u prvom meču takmičenja, a pobednik je morao da bude odlučen bacanjem novčića – prvi i poslednji put u istoriji fudbala. Uprkos svom dugom postojanju, tim je osvojio FA kup samo jednom (1903/04), što je jedini veliki trofej. Ostatak vremena, Šefild se muči u nižim divizijama engleskog fudbala, a trenutno je na 7. nivou piramide. 

Izvor: Marketinški tekst

Prethodni tekstBudimpešta Domaćin Svetskog Prvenstva 2022. godine
Sledeći tekstRoni O’Saliven – Malo je to…