„Čarolija“ Denisa Bergkampa

"Čarolija" Denisa Bergkampa
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Denis Bergkamp je bio fudbalski genijalac, koji je u karijeri igrao za samo tri kluba. I dok je u Ajaksu zablistao i skrenuo pažnju javnosti, a u Interu nije bio na očekivanom nivou, u Arsenalu je igrao fantastično. Bio je deo čuvenih „Nepobedivih“, bio je jedan od najzaslužnijih fudbalera za to što su „Tobdžije“ krajem 20. i početkom 21. veka bili jedan od najboljih timova na planeti, a bio je i fudbalski genijalac čije poteze navijači Arsenala prepričavaju i danas. Jedan od takvih poteza, koji se možda i najviše pamti iz karijere Denisa Bergkampa, viđen je u martu 2002. godine…
U 27 kolu Premijer lige, 2. marta 2002. godine, Arsenal je rutinski pobedio Njukasl u gostima sa 2:0. Pitanje pobednika rešeno je već u prvom poluvremenu, koje su gosti golovima Bergkampa i Kempbela dobili sa 2:0, i posle su bez većih problema zadržali tu prednost u nastavku igre. Prvi gol na susretu, koji je posle maestralnog poteza postigao Denis Bergkamp, obeležio je ovaj susret i učinio da se meč na „Sent Džejms Parku“ ne zaboravi ni danas.

Denis Bergkamp je majstorski prevario Dabizasa, a potom rutinski savladao Givena.
Denis Bergkamp je majstorski prevario Dabizasa, a potom rutinski savladao Givena.

U jedanaestom minutu utakmice akciju gostiju je započeo Patrik Vijera, dodao je loptu do Bergkampa, koji je potom uposlio Piresa na levom krilu, a to je bio samo uvod u „čaroliju“ koja će uslediti. Rober Piresova šalje dobro, ali ne i idealno, dodavanje ka Bergkampu, koji se nalazi na ivici šesnaesterca i potom prima loptu levom nogom leđima okrenut golu i daje je sebi u for, a onda uz jednu čudesnu piruetu zaobilazi svog čuvara Nikosa Dabizasa i postiže pogodak pored nemoćnog Šeja Givena. Okrenut Dabizasu leđima, Bergkamp je uspeo da loptu pošalje sa desne Dabizasove strane, potom ga obiđe sa leve strane, a onda i rutinski matira Šeja Givena za potpuno spektakularan pogodak, ali i oduševljenje navijača „Tobdžija“, kao i svih neutralnih ljubitelja fudbala.
I dok su mnogi rekli da je to najlepši gol koji je jedan igrač Arsenala ikada postigao, neki drugi su smatrali da je više u pitanju sreća i da Holanđanin nije imao nameru da na taj način prevari Dabizasa. „Kakav dodir i prijem! Kakav okret! Trebalo bi da uspore taj trenutak kada postiže gol, dodaju neku klasičnu muziku i to postave u muzej. To je kao poezija u pokretu. Apsolutno mi je jasno zašto ljudi razmišljaju o tome da li je on pomislio to da uradi. U pitanju je mozak genijalca, pa to se ne viđa svaki dan. Da li je hteo to da uradi? Naravno da je jebeno hteo to da uradi. On je arhitekta prostora, verovatno je u glavi obavio sva merenja, izračunao sve živo i u deliću sekunde to izveo. Toliko je brzo uvek razmišljao da verujem da se tako dogodilo!“ – izjavio je o tom golu legenda Arsenala Jan Rajt.

Gol koji je postigao Denis Bergkamp protiv Njukasla izabran je među najlepše u istoriji "Tobdžija".
Gol koji je postigao Denis Bergkamp protiv Njukasla izabran je među najlepše u istoriji „Tobdžija“.

I sam Denis Bergkamp rešio je da odgovori na pitanje mnogih da li je gol posledica majstorstva ili srećnog sticaja okolnosti: „Da li vidim sve unapred? Da li pomislim: ‘Staviću nogu ovde, pa ću se ovako okrenuti, a onda gurnuti malo čuvara?’ Apsolutno ne! Sama situacija kreira moj naredni potez. Želim pas od Piresa u noge, ali dolazi iza mene. To nije ono što sam očekivao, pa potom pomislim da mi je potrebna nova ideja. To je kao kada se Mesi da ‘u trk’. Igrač koji ga čuva krene na jednu stranu, pa on ode na drugu. Da li je to mislio pre nego što se dogodilo? Da li je planirao? Ne, on odgovara na datu situaciju. Kada sam krenuo na utakmicu sa Njukaslom nisam mislio da postignem takav gol. Lopta je došla do mene na određen način, pa sam se okrenuo i postigao takav gol. Moja prva misao kada mi je Pires uputio tu ‘lošu’ loptu nije bila da želim da je kontrolišem, jer tada nikada ne bih onako okrenuo Dabizasa. Moja prva misao je bila da želim da idem ka golu i da ću uraditi sve što je potrebno da se to desi bez obzira kako mi lopta dođe u noge. Par metara pre nego što mi se približila stopalu, rekao sam sebi da ću da ga okrenem. Pomislio sam ‘ma ćušnuću je spoljnom i videti šta će se desiti’. Moglo je da se desi da je on izblokira, da lopta ne ode dovoljno široko od njega ili da će nekako pročitati moj potez biti dva metra ispred mene. Ili neće, pa ću ja biti ispred njega. Kada se to desilo nisam bio skroz ispred njega, pa sam morao blago da ga odgurnem. Nekada je za tako nešto potrebno i malo sreće.“ – objasnio je mnogo godina posle legendarnog pogotka Denis Bergkamp.
Gol koji je u Njukaslu postigao Denis Bergkamp, nakon što je na maestralan način prevario Nikosa Dabizasa, navijači „Tobdžija“ izabrali su među najlepših golova Arsenala svih vremena, a kako je on izgledao možete se podsetiti na snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstNeverovatan „autogol“ Majk Smita
Sledeći tekstŠtefi Graf – Golden Slem