Golčina kojom je Bergkamp poslao Argentinu kući sa prvenstva 1998. godine

Brilijantni napadač holandske reprezentacije, Denis Bergkamp, postigao je mnogo golova koji bi se mogli naći u raznim izborima za potez godine. Međutim, pogodak protiv Argentine na Mundijalu u Francuskoj ostaće upamćen kao najvažniji u 79 nastupa za “Lale”. Činjenica da je postignut u 89. minutu četvrtfinalne utakmice Svetskog prvenstva, daje mu posebnu vrednost. Bilo je sigurno na Mundijalima važnijih golova, međutim onaj koji je on postigao tada u Francuskoj spada verovatno u sam vrh najlepših.
Bergkamp je 4. jula 1998. godine u Marselju, u četvrtfinalu prvenstva sveta izveo majstoriju o kojoj se i danas priča sa divljenjem. Bio je sam kraj utakmice, na semaforu je stajalo 1:1 i kada su svi mislili da će utakmica otići u produžetke, na scenu je stupio on. Frank de Bur poslao je loptu koja je letela čitavih 50 metara i koju je Bergkamp bez imalo muke graciozno primio, zatim je elegantno prevario Roberta Ajalu i sa smirenošću koja odlikuje rasne golgetere poslao loptu iza leđa Karlosa Roe za 2:1 i pobedu nad Argentinom.Bergkamp je 4. jula 1998. godine u Marselju, u četvrtfinalu prvenstva sveta izveo majstoriju o kojoj se i danas priča sa divljenjem. Bio je sam kraj utakmice, na semaforu je stajalo 1:1 i kada su svi mislili da će utakmica otići u produžetke, na scenu je stupio on. Frank de Bur poslao je loptu koja je letela čitavih 50 metara i koju je Bergkamp bez imalo muke graciozno primio, zatim je elegantno prevario Roberta Ajalu i sa smirenošću koja odlikuje rasne golgetere poslao loptu iza leđa Karlosa Roe za 2:1 i pobedu nad Argentinom. Bio je to mat u dva poteza! Po mnogima jedan od najboljih prijema lopte ikada. Stadion je eksplodirao, a navijači u narandžastom bili su u delirijumu. Iako se pre ove utakmice provukla protiv Jugoslavije, u narednoj rundi Holandija je ispala na penale od Brazila, a ova majstorija sigurno je dobrim delom uticala da Denis Bergkamp zasluži mesto u idealnom timu Mundijala u Francuskoj.
„Nikada ne možete odigrate savršenu utakmicu, ali sam trenutak , mislim da je bio savršen.“ – rekao je Bergkamp nakon meča. To misle i “sportska sećanja”, a vi se podsetite ovog savršenstva:

Author: Miloš

Share This Post On
Share This