Čavić ili Felps – Večita dilema

Čavić ili Felps – Večita dilema
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

“Ajmo Milorade! Plivaj junačino!” – Ove reči komentatora RTS-a Radoslava Simića i danas odzvanjaju u ušima svim ljubiteljima sporta u Srbiji.
Tog 16. avgusta 2008. godine, pažnja celog sportskog sveta bila je usmerena ka Pekingu. Svi su sa nestrpjenjem čekali da vide da li će Majkl Felps uspeti da obori rekord Mark Špica po broju zlatnih medalja na jednim olimpijskim igrama ili će ga u tome sprečiti Milorad Čavić. Znalo se i pre Olimpijskih igara da će Felpsu biti najteže da dođe do zlata u disciplini 100 metara delfin i da je Milorad Čavić jedini plivač koji može da zaustavi Felpsov pohod na 8 zlatnih medalja. Očekivala se drama u toj finalnoj trci na 100 metara delfin i dramu smo dobili, verovatno i veću nego što smo svi očekivali. Rezultat ove trke je verovatno svima poznat, I pored svih kontraverzi i teorija koje i danas postoje, sportska istorija će pisati da je Majkl Felps osvojio 8 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, čime je postao najuspešniji sportista na OI svih vremena, a da je Milorad Čavić osvojio prvu medalju i to srebrnu za samostalnu Srbiju.Felps je zvanično pobedio Čavića za jednu stotinku u završnici koja verovatno nikada neće prestati da izaziva kontroverze. Iako su mnogi sumnjali u to, osporavali rezultat i tvrdili da je Čavić stigao na cilj pre Felpsa i da je prvi dodirnuo zid, posle svih žalbi, merilac vremena, kompanija “Omega“ je saopštenjem „razrešila“ mnoge nedoumice. „Kod sistema “tač ped” mora da se razume da ima ogromne, ogromne razlike između dodirnuti i udariti taster. Video je jasan, Čavić je dotakao taster pre Felpsa, ali je klizao kroz vodu, dok je Felps jurio prema tasteru i snažno ga udario pre Čavića. Razlika između njih je zaista jedan hiljaditi deo sekunde. Svi zapisi koje imamo, uz ono što je sistem pokazao, potvrđuju to. Sve je pokazano FINA, Čavićevom treneru, koji je odgledao video i posle minut rekao: “OK, nema problema. I to je rezultat.” – saopštila je “Omega”. Posle trke zanimljivu konstataciju imao je i čuveni ruski plivač Aleksandar Popov. On je poručio srpskim novinarima da prenesu Čaviću “da taster nije žena, pa da ga treba milovati, nego da kad stigne prvi na cilj udari lepo taj taster i pobedi.”
O legendarnoj trci tek mnogo godina posle nje, prvi put je progovorio i Milorad Čavić: „Posle te trke, svi su mi rekli da sam prevaren za zlato. Svi! Što se mene lično tiče, da sam bio u Felpsovoj poziciji, nisam siguran koliko bi mi bilo prijatno da imam zlatnu medalju za koju svi na svetu veruju da mi ne pripada. Ne napadam ja sada Majkla. Mislim, Majkl je već imao 11 zlatnih medalja pre te trke. Majkl Felps je olimpijac koji je, verovatno, izgubio osećaj o zlatnim medaljama. Čavić ili Felps - Večita dilemaKad on pogleda svoje olimpijske medalje, on i ne zna koja je iz koje trke. Na njima ne piše da li je osvojena na 100 metara delfin stilom ili 400 mešovitim. Pobeda je pobeda. Ali, što se mene tiče, da sam dobio zlato, ne znam koliko bi mi bilo prijatno da svi veruju da to zlato ne pripada meni. A to kažem sa velikom rezervom, jer Majkl Felps nije samo „neki tamo olimpijac“, a ono što sam vam upravo rekao moglo bi da deluje veoma negativno. Ne kažem ja da Felps živi u laži. Ne kažem ni da mislim da sam ja izgubio. Sve što kažem je da je, kojim slučajem, on bio isto što i ja, čovek sa mnogo manje takvih sportskih dostignuća, možda bi bio osetljiviji na to da mu svi kažu „Hej, zar stvarno veruješ da zaslužuješ to olimpijsko zlato? A i srebrna medalja je jedna od mojih najvećih dragocenosti. Čuvam je u Americi, u sefu. Nekoliko puta godišnje je pogledam, onako za sebe.“ – rekao je Milorad za srpske medije.
I pored svih kontroverzi i teorija koje i danas postoje, sportska istorija će pisati da je Majkl Felps osvojio 8 zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Pekingu, čime je postao najuspešniji sportista na OI svih vremena, a da je Milorad Čavić osvojio prvu medalju i to srebrnu za samostalnu Srbiju. Podsetite se ove nezaboravne trke, koju su mnogi mediji uvrstili u 50 najboljih trenutaka u istoriji Olimpijskih igara.

Prethodni tekstPetra Majdič – Do olimpijske medalje sa slomljenim rebrima
Sledeći tekstUmetnik u bazenu – Vladimir Vujasinović