Petra Majdič – Do olimpijske medalje sa slomljenim rebrima

Petra Majdič – Do olimpijske medalje sa slomljenim rebrima
Petra Majdič – Do olimpijske medalje sa slomljenim rebrima
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Slovenačka kros kantri skijašica Petra Majdič bila je glavna junakinja zimskih Olimpijskih igara u Vankuveru 2010. godine. Majdičeva je imala veliki peh uoči starta kvalifikacija trke u sprintu na 500 metara. Ona je tokom treninga na jednoj nedovoljno zaštićenoj krivini zbog zaleđene staze pala u jarak dubok tri metra. Tom prilikom je doživela tešku povredu rebara. Svi su u tom trenutku otpisali mogućnost da će slovenačka takmičarka uopšte moći da se pojavi na startu kvalifikacija. Međutim, lekari slovenačke reprezentacije tada prave neverovatan propust. Oni su pregledom ustanovili da je Majdičevom sve u redu i da ona nije doživela prelom. Tako se Petra Majdič našla na startu trke…

Petra Majdič je imala herojski nastup u Vankuveru

Kvalifikacije su počele, a Majdičeva se sa zakašnjenjem pojavila na startu. Sa bolnim grčem na licu Slovenka je u velikom stilu uspela da završi kvalifikacije. Potom je takođe pod velikim bolovima odskijala četvrtfinale i polufinale. U finale je ušla kao „laki luzer“, da bi u trci za medalje nadljudskim naporima osvojila treće mesto i bronzanu medalju. U finišu finalne trke Petra je i pored neverovatno velikih bolova uspela da nadmaši Šveđanku Anu Olson i dođe do senzacionalnog osvajanja medalje. Odmah nakon prolaska kroz cilj Majdičeva je pala u nesvest. Ubrzo je prebačena u bolnicu gde je konstatovano da ima frakturu četiri rebra i probušeno plućno krilo. „Pregled ultrazvukom pre trke je pokazao da je reč o lakšim povredama. Tek kasnije posle trke smo na snimku skenerom videli da su rebra slomljena.“ – pravdali su se slovenački lekari kasnije.

Petra Majdič se na pobedničko postolje popela uz pomoć lekara.
Petra Majdič se na pobedničko postolje popela uz pomoć lekara.

„Neverovatno je ovo što sam postigla. Nekoliko puta sam tokom finale trke skoro odustala zbog neverovatnih bolova. Međutim, smogla sam snage da nastavim. Ni u jednom trenutku nisam razmišljala o medalji, mada sam je naravno želela.“ – rekla je Majdičeva posle trke. Hrabra Slovenka je na svoju odgovornost izašla iz bolnice da bi prisustvovala proglašenju pobednika. Na proglašenje je došla u invalidskim kolicima i priključena na infuziju. Uz pomoć lekara popela se na pobedničko postolje i dobila najveće ovacije na celim Olimpijskim igrama u Vankuveru.
Petra Majdič je sa pravom stekla titulu junaka Igara u Vankuveru, titulu koju je osam godina ranije senzacionalno poneo Simon Aman, a kako je izgledala herojska vožnja sa slomljenim rebrima kojom je Majdičeva osvojila bronzanu medalju na ZOI u Vankuveru 2010. godine, možete pogledati na 3:00 snimka koji je pred vama.

Prethodni tekstLa Bomba – Alberto Tomba
Sledeći tekstČavić ili Felps – Večita dilema