„Cirkus“ Džefa Taranga na Vimbldonu

"Cirkus" Džefa Taranga na Vimbldonu
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Džef Tarango nikada nije prošao dalje od trećeg kola nekog Grend slema, na ATP listi mu je najbolji plasman 42. mesto, ali je teniskoj publici uvek bio interesantan zbog svađa sa sudijama. Jedna baš takva se dogodila na Vimbldonu 1995. godine, kada je Tarango izazvao možda i jedan od najvećih skandala u istoriji najpoznatijeg teniskog turnira.
Tarango je u početnoj fazi turnira na terenima “All England club”-a igrao protiv Nemca Aleksandra Mronca, od koga je u tom trenutku definitivno bio bolji igrač. Ipak, u tom meču mu nije išlo kako je očekivao, izgubio je prvi set u taj-brejku, a i u drugom je na startu dozvolio da mu protivnik oduzme servis, pa je već gubio sa 3:1 u tom delu igre, kada je na svoj servis bio suočen sa brejk loptom. Bio je Tarango vrlo nervozan u tim trenucima, što zbog rezultata, što zbog svoje loše igre, a najviše zbog po njemu vrlo lošeg suđenja Bruna Reboa, jednog od najboljih sudija tog vremena, koji je po mišljenju Taranga do tog trenutka doneo nekoliko odluka na njegovu štetu.

Džef Tarango je sa suprogom izazvao nezapamćeni skandal na Vimbldonu 1995. godine.
Džef Tarango je sa suprogom izazvao nezapamćeni skandal na Vimbldonu 1995. godine.

Na brejk lopti Tarango je odservirao as, bar je on tako mislio, ali Rebo nije bio istog mišljenja. Glavni sudija je korigovao odluku linijaša koji je uzviknuo aut, ali je umesto poena za Taranga, dosudio nec, zbog čega je američki teniser još više podivljao. Krenuo je da se svađa sa sudijom, tvrdeći da je to bio “čist” as (i bio je u pravu) i da nije bilo nikakvog neca, ali Rebo je ostao pri svojoj odluci i na kraju se prvi servis trebao ponoviti. Praćen zvižducima publike, koji su ga dodatno iznervirali, Tarango se vratio na osnovnu liniju, a onda je jednom navijaču poručio da “umukne”. Sudija Bruno Rebo mu je dodelio opomenu zbog nedoličnog ponašanja, a tada je Džef potpuno pobesneo i izgubio svaku kontrolu, pa se obratio Rebou: “Ti si najkorumpiraniji sudija, ne želim više da igram.” Rebo mu je dodelio i drugu opomenu i oduzeo poen, ali Taranga to više nije interesovalo, “pokupio je svoje prnje” i napustio meč!
Ipak, tu nije bio kraj ovom teniskom skandalu. Džefova supruga, Benedikt Tarango, sačekala je nesrećnog Rebou ispred svlačionice i “opalila” mu dva šamara! Džef Tarango je za celokupni “cirkus” koji je napravio zajedno sa svojom suprugom, dobio kaznu od 63.000 dolara i suspenziju učešća na dva Grend slem turnira, uključujući i Vimbldon sledeće godine. Kako je izgledao za mnoge najveći skandal u preko 100 godina dugoj istoriji Vimbldona, koji je “režirao” Džef Tarango, možete se podsetiti u snimku koji je pred vama.

Prethodni tekstMirza Teletović – Trojka sa „parkinga“
Sledeći tekstJedna u nizu „Gazinih“ ludorija – Gologuzi Ins