Dajer i Bojer – Međusobno pesničenje igrača Njukasla

2. aprila. 2005. godine, golman Njukasla morao je tri puta da vadi loptu iz svoje mreže, u meču protiv Aston Vile, u 30. kolu Premijer lige engleske. Ali to sigurno nije ono čega se svi koji su toga dana bili prisutni na Sent Džejms Parku sećaju sa ove utakmice. A sećaju je se veoma dobro… Sve se odigralo tri minuta pošto je Vila postigla treći pogodak, desetak minuta kraja susreta. U jeku Njukaslovog napada na gol Aston Vile, Bojer se "uneo" Dajeru u lice, a ubrzo je usledilo i udaranje. I jedan i drugi su se prilično "razmahali", pa su ih igrači oba tima jedva razdvojili. Nezadovoljan što mu saigrač nije dodao loptu, Kiron Dajer je prigovorio, ali da je znao šta sledi, verovatno bi prećutao.
U jeku Njukaslovog napada na gol Aston Vile, Bojer se „uneo“ Dajeru u lice, a ubrzo je usledilo i udaranje. I jedan i drugi su se prilično „razmahali“, pa su ih igrači oba tima jedva razdvojili. Navijači nisu mogli da veruju da upravo gledaju kako se igrači njihovog omiljenog tima „mlate“ na terenu. Epilog ove tuče su crveni kartoni, zbog čega je Njukasl meč priveo kraju sa osmoricom igrača na terenu, jer je prethodno isključen Stiven Tejlor zbog igranja rukom. Dajer je kažnjen sa tri utakmice suspenzije, a Bojer sa jednom više, ali i novčano sa nešto više od 200.000 funti, pošto je on okarakterisan kao začetnik tuče.
Učesnici incidenta pojavili su se neposredno po završetku meča na konferenciji za novinare zajedno sa menadžerom Gremom Sunesom. Obojica su se javno izvinili navijačima, predsedniku kluba i stručnom štabu. „Izvinjavam se navijačima, predsedniku kluba, trenerima i svim saigračima zbog tuče na terenu. Iskreno mi je žao.“ – izjavio je Bojer. Učesnici incidenta pojavili su se neposredno po završetku meča na konferenciji za novinare zajedno sa menadžerom Gremom Sunesom. Obojica su se javno izvinili navijačima, predsedniku kluba i stručnom štabu.Slično izvinjenje uputio je i Dajer. „Izvinjavam se saigračima, treneru, predsedniku i navijačima i svima koji su gledali ovaj meč. Tokom utakmice dešavaju se svađe među nama, ali nikako nije smelo da nam se dogodi da se potučemo pred 50.000 ljudi.“ – rekao je tada Dajer.
Menadžer “Svraka” Grem Sunes rekao je da će ta tuča negativno uticati na atmosferu u timu pred polufinalni meč FA Kupa koji je sledio. „Ovako nešto još nisam video u svojoj karijeri. Teške reči među fudbalerima su gotovo normalna stvar tokom utakmice, ali ovo što se danas dogodilo nisam video do sada.“ – rekao je vidno besan Sunes. Menadžer Njukasla za ceo incident okrivio je Bojera, čije ponašanje smatra nedopustivim. „Kiron Dajer mi je rekao da nije udario Bojera, već da je dobio udarac. Bojer nema nikakva opravdanja. Mislim da je on kriv i to pokazuje i snimak i čeka ga zaslužena kazna.“ – rekao je Sunes.
Dajer se kasnije u intervjuu za engleske medije prisetio ovih nemilih scena: „Akcija je bila u toku, on nije dobio loptu. Dodao sam je nekom drugom. Bio je u fazonu: ‘Daj mi loptu’. Rekao sam mu: ‘Pa nije da sam je izgubio. O čemu pričaš?’ Dajer se kasnije u intervjuu za engleske medije prisetio ovih nemilih scena: "Akcija je bila u toku, on nije dobio loptu. Dodao sam je nekom drugom. Bio je u fazonu: ‘Daj mi loptu’. Rekao sam mu: ‘Pa nije da sam je izgubio. O čemu pričaš?’ Pet minuta kasnije opet ista priča. Prišao mi je i rekao: ‘Nikad mi ne dodaješ’. Odgovorio sam: ‘Ne dodajem ti, jer u suštini - to što ti igraš to je sr..nje’. I počeli smo da se psujemo. I to je bilo to. Tada ste mogli da primetite da je izgubio razum." - prisetio se kasnije Dajer.Pet minuta kasnije opet ista priča. Prišao mi je i rekao: ‘Nikad mi ne dodaješ’. Odgovorio sam: ‘Ne dodajem ti, jer u suštini – to što ti igraš to je sr..nje’. I počeli smo da se psujemo. I to je bilo to. Tada ste mogli da primetite da je izgubio razum.“ – prisetio se kasnije Dajer. Međutim stvar se ubrzo zakuvala.
„Dok mi je prilazio mislio sam da će me samo odgurnuti… Kada je počeo da sipa udarce pomislio sam: ‘Momče, moraš malo u teretanu. Ovo ništa ne boli’. Doduše, ubrzo mi je prošlo kroz glavu: ‘Ne mogu da verujem da ovo radi pred 50.000 ljudi’. Prvo, iznenadio sam se kad sam dobio crveni karton, jer nisam znao da je moguće da budeš isključen zbog tuče sa saigračem. ‘Šta je ovo dođavola?’ – pomislio sam. Prvi sam morao u svlačionicu, pa sam ga čekao u tunelu da se osvetim. Međutim, bili su tu naši maseri. Zakucali smo se na njihova ramena. Kao u crtaću, kad ti noge mlataraju u vazduhu dok smo pokušavali da se dohvatimo. U svlačionici su njih dvojica bili između nas. Razmišljao sam kako da ih prođem, ali se uskoro začuo sudijski zvižduk. Žan-Alen Bumsong je prvi ušao i vikao na nas: ‘Ako hoćete da se bijete sad je vreme’. Onda je Grem Sunes uleteo i rekao: ‘Ako hoćete da se tučete prebiću vas obojicu’. Na kraju i Alan Širer… Nikad ga nisam video takvom. Potpuno je uleteo. Vikao je na nas, govorio da smo sebično, da smo sramota.“ Navodno su kasnije ova dva igrača ostala u dobrim odnosima, a Dajer je i o tome imano nešto da kaže: „Viđamo se… Ali, to je Li… I dalje mi nekad dođe da ga isprebijam.“
Podsetite se jedne od najpoznatije tuče sa engleskih travnatih terena:

Prethodni tekst„Deni“ Džejkobs – Nokaut za kancer i protivnika
Sledeći tekstČudesno hvatanje Antonio Frimena