Dan kada nemačkog olimpijca tegovi od 196 kilograma umalo nisu ubili

Dan kada nemačkog olimpijca tegovi od 196 kilograma umalo nisu ubili
Dan kada nemačkog olimpijca tegovi od 196 kilograma umalo nisu ubili
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Jedna od glavnih nemačkih uzdanica na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine bio je dizač tegova Matijas Štajner. Iskusni olimpijac branio je zlato osvojeno u Pekingu, ali svoj nastup na londonskim Igrama neće pamtiti po dobrom. Doživeo je strašnu nesreću, kada je iz trzaja pokušao da podigne teret od 196 kilograma, a teg mu pao na glavu! Na trenutak se činilo da je sve u najboljem redu. U narednom, činilo se da je drama koja se desila u deliću sekunde kobna po život olimpijca. Nemački dizač tegova Matijas Štajner ipak je preživeo, iako su mu tegovi teški 196 kilograma pali na glavu.
Štajner je ranije uspevao da bez previše poteškoća podigne i 200 kilograma, ali četiri kilograma manja težina umalo nije bila kobna po njega 7. avgusta 2012. godine na Olimpijskim igrama u Londonu. Po dolasku pred tegove ništa nije odavalo utisak da će biti bilo kakvog problema, pa je i sam početak dizanja protekao u najboljem redu. Nemac je uspeo da odigne šipku sa tegovima od poda, prođe njome ispred lica i podigne je, dok je čučao, iznad glave. Međutim, u deliću sekunde, Štajneru je ponestalo snage da 196 kilograma izdigne tako što će uspraviti svoje telo. Ruke su počele da mu se tresu prilikom podizanja iz čučnja, noge nisu izdržale, a onda je šipka sa velikim teretom pala. Pravo preko njegove glave, skoro niz vrat. Nekako je nemački olimpijac uspeo da u deliću sekunde pomeri glavu, pa je teg skliznuo bez da ga je šipka udarila pravo po temenu, ali su tegovi pali dobrim delom i na njegovu nogu.

Matijas Štajner umalo je nastradao na Olimpijskim igrama u Londonu.
Matijas Štajner umalo je nastradao na Olimpijskim igrama u Londonu.

Pritrčale su lekarske ekipe, volonteri su razvili olimpijsku zastavu da se drama ne bi odvijala pred publikom i TV ekipama, ali je Štajner nepunih minut, dva kasnije, na opšte iznenađenje prisutnih – ustao kao da se ništa nije desilo i otpozdravio svima. Nemac je pretrpeo povrede vrata i noge ali lomova nije bilo, mada je iz preventivnih razloga njegov nastup na Olimpijskim igrama okončan. “Lekari nisu otkrili ništa akutno, Matijas nema nikakvu povredu, ali oseća bolove.” – rekao je nemački trener Mark Mantek. Štajner nije krio zadovoljstvo što je uopšte ostao živ: “Iako bih veoma voleo da osvojim medalju ovde, napuštanje takmičenja je ispravna stvar koju smo uradili… drago mi je samo da nema nikakvih trajnih posledica.”
U martu naredne godine Štajner se “penzionisao”. Podsetite se kako je slaba procena vlastitih mogućnosti koštala Štajnera plasmana i kako je samo pukom srećom prošao bez težih povreda.

Prethodni tekstHuan Pablo Montoja – Jeb*** Raikonen
Sledeći tekst„Medžik“ Džonson – Spektakularna asistencija bez gledanja