Dani Alves – Šamar rasizmu

StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Poslednjeg vikenda aprila 2014. godine u najvećeg junaka na fudbalskim terenima širom Evrope izrastao je Dani Alves. Tadašnji desni bek Barselone odigrao je još jednu odličnu utakmicu, ovog puta na „Madrigalu“ protiv Viljareala, ali je više od fudbalskih poteza u centar pažnje dospeo tako što se na simboličan način obračunao sa rasizmom.
U 76. minutu, pri vođstvu domaćina od 2:1, fudbaler Barselone spremao se da izvede korner, Dani Alves spremao se da izvede korner, kada je iz publike doletela ispred njega banana. Međutim, Brazilac se uopšte nije potresao na ovaj očigledan rasisistički napad na njega, već je odgovorio neviđenim potezom, šmekerski je uzeo bananu, oljuštio je, pojeo, pa izveo udarac iz ugla.kada je iz publike doletela ispred njega banana. Međutim, Brazilac se uopšte nije potresao na ovaj očigledan rasisistički napad domaćih navijača na njega, već je odgovorio neviđenim potezom. Šmekerski je uzeo bananu, oljuštio je, pojeo, pa tek onda izveo udarac iz ugla. Njegov potez je naišlo na opšte odobravanje kompletnog fudbalskog sveta, koji su taj gest brazilskog reprezentativca protumačili kao veliki šamar rasistima i najbolji odgovor na sve češće rasističke ispade na stadionima širom planete.
„Zašto sam pojeo bananu? Ne znam, ali sam zahvalan navijaču koji ju je bacio na teren. Dala mi je energiju za još dva centaršuta koja su rezultirala golovima.“ – izjavio je posle meča Alves i još dodao: „Već 11 godina živim u Španiji i isto toliko vremena se smejem tim moronima. Ovakve situacije nekad morate da prihvatite sa dozom humora, a svi smo svesni da nećemo lako pomeriti stvari napred.“.
Na snimku pred vama pogledajte i podsetite se šmekerskog odgovora Danija Alvesa na očiglednu rasističku prozivku navijača Viljareala.

Prethodni tekstTajsonovo ludilo protiv Holifilda
Sledeći tekstIstorijski trijumf na Vimbldonu „Bum Bum“ Bekera