“Dani kada su muškarci bili muškarci”

“Dani kada su muškarci bili muškarci”
“Dani kada su muškarci bili muškarci”
StarBet Kladionica Najbolji Bonusi

Kada je u septembru 2016. godine trebalo da se odigra utakmica kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Srbije i Republike Irske, “Gvozdena cevanica” Roj Kin, tada pomoćni trener Iraca, dao je interesantnu izjavu da sve što traži od njegovih fudbalera to je da igraju muški, odnosno da budu muškarci na terenu. Oni koji ne poznaju karijeru Roja Kina verovatno nemaju pravu sliku na šta je Roj tačno mislio…
O Roju Kinu, jednom od najprgavijih igrača koji su ikad kročili na travnate terene već smo pisali i to u epizodama kada je umalo prebio Alana Širera ili kada je jednim startom “za zatvor” okončao Halandovu karijeru. I koliko god ga jedan deo navijača ne podnosi zbog njegove agresivnosti, mnogi će priznati da im u današnjem fudbalu nedostaje čvrstine, grube igre i muških duela. A upravo nešto tako viđeno je 28. oktobra 1995. godine na “Old Trafordu”, u okviru 11. kola Premijer lige Engleske, u meču između Mančester Junajteda i Midlzboroa. Bio je to lak posao za “Crvene đavole”, koji su te sezone dominantno uzeli titulu pod vođstvom Ser Aleks Fergusona, pa je tako Boro ispraćen sa dva gola u mreži, a strelci su bili Palister u prvom i Endi Kol u drugom poluvremenu. Međutim, jedne u nizu rutinske pobede u toj sezoni gotovo da se niko ne bi ni sećao da se nije dogodio incident u kome je svoju urođenu agresivnost pokazao, kasnije kapiten Mančestera, Roj Kin.

Roj Kin udara Jana Fjortofta!
Roj Kin udara Jana Fjortofta!

Primivši jednu loptu Irac je pokušao da je povede ka protivničkom golu, ali mu se iza leđa odmah stvorio igrač gostiju Jan Fjortoft i pokušao da ga zaustavi. Ali pošto do lopte nije imao nikakve šanse da dođe, jer se stameni Kin izuzetno dobro zagradio, borbeni Fjortoft je pribegao drugim metodama. Počeo je da vuče šesnaesticu Junajteda za dres i to tako snažno da ovaj nije mogao da se otrgne. Kin, koji je inače bio poznat po veoma “kratkom fitilju”, nije više mogao da izdrži već se u jednom trenutku okrenuo i poput profesionalnog boksera udario protivnika pesnicom pravo u glavu. Bio je to kroše u afektu koji je publiku, koja je već navikla na “nestašluke” njihovog ljubimca, ipak ostavio u šoku. Nije tu bilo spora, Kin je odmah napustio teren ispraćen crvenim kartonom koji je pokazao sudija, ali ono što je mnogima nezamislivo u današnjem fudbalu bila je reakcija Jana Fjortofta koji ne samo da je ostao na nogama, već ni jednog trenutka nije pokušao da se valja po terenu ili drami oko cele situacije. Nastavio je meč kao da se ništa nije dogodilo i odigrao ga do kraja, a da se ni jednog trenutka nije požalio na povredu.
Više od dvadeset godina kasnije, Fjortoft je na svom tviter nalogu podsetio svoje pratioce na ovaj događaj, postavljajući snimak kako ga Kin udara i zanimljiv komentar na celu situaciju: “Roj Kin me udara na „Old Trafordu“. Dani kada su muškarci bili muškarci.” – verovatno aludirajući na današnje fudbalere koji pri svakom kontaktu padaju, drže se za lice, prave bolne grimase ili pokušavaju da iznude prekršaj ili isključenje protivnika.

Jan Fjortoft je bio ponosan što je ispao "muškarac" pošto ga je udario Roj Kin.
Jan Fjortoft je bio ponosan što je ispao „muškarac“ pošto ga je udario Roj Kin.

Interesantna je i izjava koju je dao medijima mnogo godina nakon ovog događaja, a koja mnogo govori o odnosima među igračima tog vremena: „Sledećeg leta, nakon te situacije na ‘Old Trafordu’, slučajno, obojica smo bili u istom letovalištu, na Sardiniji i završili smo smejući se onome što se desilo.“ – rekao je kroz osmeh Fjortoft i dodao: „U vreme incidenta zapravo smo pisali fudbalskom savezu i tako pokušali da smanjimo njegovu kaznu. Bilo mi je drago što se nisam prevrnuo i da sam sa svim zubima izašao netaknut! Nemojte me pogrešno shvatiti, ono što je uradio Alfiju Haalandu prelazi liniju zdravog razuma i bilo je glupo, ali me Roj nije uplašio. On bi ponekad izgubio smirenost. Bio je to njegov karakter. Toliko timova treba takvog igrača, naročito u svlačionici.“
Događaj kada je Roj Kin udario Jana Fjortofta ili kada je Vini Džons startovao na Erika Kantonu, oslikavaju jedan potpuno drugi način pristup igrača fudbalskoj igri. Za neke agresivan, pregrub… za druge pak muški, čvrst, onakav kakav bi fudbal trebalo da bude. Vi ćete se sami pronaći u koju grupu spadate kada pogledate video u kome Roj Kin 1995. godine na “Teatru Snova” udara pesnicom u glavu Jana Fjortofta, besan, jer ga je ovaj povlačio za dres.

Prethodni tekstGoran Ivanišević – Legendarno objašnjenje poraza i loše forme
Sledeći tekstKada je Endrju Bajnam „izbacio iz takta“ Šekila O’Nila