Đanluiđi Lentini – Od svetskog rekorda do zaborava za kratko vreme

Đanluiđi Lentini - Od svetskog rekorda do zaborava za kratko vreme

Teško je i zamisliti da igrač koji je oborio rekord u visini transfera tako brzo padne u zaborav, da mlađe generacije gotovo i ne znaju da je postojao… ali sudbina Đanluiđi Lentininija je htela da se dogodi upravo to.
Teško je i zamisliti da igrač koji je oborio rekord u visini transfera tako brzo padne u zaborav, da mlađe generacije gotovo i ne znaju da je postojao... ali sudbina Đanluiđi Lentininija je htela da se dogodi upravo to.Đanluiđi Lentini je sjajan fudbaler sredine terena koji je početkom 90-ih godina prošlog veka pomutio razum brojnim klubovima u Italiji. Brzina i fantastičan dribling, kao i odlične partije koje je pružao u dresu Torina, preporučili su ga mnogim klubovima širom Evrope. Najbrži u njegovom dovođenju, bio je Silvio Berluskoni, ali je za Lentinija morao da sruši svetski rekord kada je visina transfera u pitanju, tačnije platio ga je 13 miliona funti kako bi ga uzeo ispred nosa velikom rivalu, Juventusu. To je bio rekordan transver sve do Širerovog prelaska u Njukasl. U Milanu koji je tih godina imao pravi drim-tim, očekivalo se mnogo od Lentinija. U prvoj sezoni u dresu „Rosonera“ je donekle i opravdao svoju ulogu, vodeći svoj tim do Skudeta i finala Lige Šampiona. Posle te sezone po nekim pričama, uradio je nešto slično kao i Džon Teri desetak godina kasnije. Naime, 1993. godine slupao je novi „porše“ vozeći 200 kilometara na čas, pošto je bio u „poseti“ ženi Juventusovog igrača Salvatorea „Tota“ Skilaćija. Iz nesreće izlazi sa frakturom lobanje i povredom očne duplje. Oporavak je trajao skoro godinu dana, i Lentini je uspeo da se vrati na teren početkom sezone 94/95, ali posle povrede nije bio ni senka od onog fudbalera koji je žario i palio terenima Italije. Vrlo brzo je izgubio mesto u timu Milana, potom se vratio u Torino, pokušavajući da „oživi“ karijeru, ali pošto mu ni to nije pošlo za rukom, završio je karijeru igrajući za nižerazredne italijanske klubove.
Verujemo da za mnoge mlađe ljubitelje fudbala će zvučati neverovatno da je Đanluiđi Lentini fudbaler koji je početkom poslednje decenije dvadesetog veka držao rekord po visini transfera, ali Lentinijeva sudbina je verovatno jedan od najboljih pokazatelja da put od vrha do dna može da bude veoma strmoglav i da ma koliko velika zvezda bili u jednom trenutku, u zaborav možete pasti i brže nego što mislite.

Prethodni tekstObračun Serene Vilijams sa linijskim sudijom
Sledeći tekstMihail Južni – Reket po čelu zbog lošeg udarca